Tarımsal kalkınma için iki ana yol izlenir. Birincisi o yörede daha önce denenmemiş ,iyi gelir getiren ürünlerden yetişebileceği hesaplananların yetiştiriciliğidir. İkincisi ise zaten o yörede doğal olarak yetiştiriciliği yapılan ürünlerde üretim artışına ve pazarlama uygulamalarına geçilerek geliri arttırmaktır.

Bir yerde geliri arttırmayı başardığınızda bir çok şeyde azalma olur. Göç,fakirlik,sosyal problemlerin azalması gibi.

Sinop'ta daha fazla üretim yapılması konusunda hiç kimsenin karşı çıktığı yoktur. Hatta her görüş ve her kesimden Sinoplunun ortak arzusu aslında budur.

Geleceğe dönük güçlü bir Sinop ekonomisi için ilçelerimiz genelinde; halen Sofular,Akpınar ve Cevizlibağ Köylerimizde yoğun olarak toplayıcılığı yapılan ıhlamur ağaçlarının sayısını arttırmak yönünde acilen çalışma yapılması gerekiyor. Hızla ilçelerimizdeki ıhlamur popülasyonu arttırılarak,Türkiye ıhlamur merkezi olabilir. Yüksek üretim ve cazip fiyatlarımızla kısa sürede ıhlamur pazarında marka olabiliriz. Üretimin artmasıyla ,ürün değerlendirme için tesislerinde açılabilecek olması cabası.

Ihlamurun faydalarını herkes bilir. Siniri yatıştırır,bağırsak kurtlarını döker,gaz sancısını giderir,öksürüğü keser, damar tıkanıklığını açar, gribi önler,idrar söktürür. Ve daha bir çok faydası vardır. Bitki çaylarının önemi her gün televizyonlarda,gazetelerde anlatılıyor. Pazar basın sayesinde hızla büyüyor.



Bölgemizin doğal bitkisi olan ıhlamur, Türkeli’den Durağan’a tüm ilçelerimizde, Hacıoğlan'dan Bostanderesine bir çok köyde rahatlıkla ve verimli bir şekilde yetiştirilebilen bir bitki türü. Esasen bir orman ağacı olan ıhlamur rahatlıkla bölgemiz iklim ve toprak şartlarında yetişebiliyor.

Sağlıklı beslenmenin önemi anlaşıldıkça bitki çaylarına yönelme artıyor. Ve bitki çaylarına olan bu yönelişin gün geçtikçe artan ivmesi ise devam ediyor.

İnsanlar her geçen gün daha fazla bitki çayı tüketiyorlar. Bitki çayı sektöründe ise ıhlamur başı çekiyor.

Sinop neden yapılacak ıhlamur ağaçlandırmaları ,ıhlamur ormanları kurulması çalışmalarıyla Türkiye'de ıhlamurun kalbi olmasın? Başka yerler atağa geçmeden neden ilimizde kolaylıkla yetiştiriciliği yapılan ıhlamur ağaçlarının sayısını hızlı bir şekilde arttırıp organik ıhlamurkent olmayalım?

Başlıkta Ihlamur çiçeği memleket kurtarır mı diye sormuştum

Ihlamur çiçeğinin memleket kurtardığı henüz görülmemiş ama bildiğim bir şey var.

Çay çiçeği kendi halinde küçük ve fakir dağlık bir memleket olan Rize'yi Rize yapmış. 

Rize, ülkemizin en zengin memleketlerinden birisi haline çay çiçeği sayesinde geldiyse , bitki çaylarının öneminin hızla arttığı bir dünyada ,kolaylıkla hemen hemen her yerinde ıhlamur yetişen Sinop neden ,ıhlamur çiçeği ile ekonomisini güçlendirmesin, Batı Karadenizin Rize'si olmasın?(arşiv-2007)