Sinop İl Ticaret Müdürlüğü ile tarafından "15 Mart Dünya Tüketiciler Günü" kutlamaları kapsamında düzenlenen "17. Geleneksel Tüketici Ödülleri" düzenlenen törenle sahiplerini buldu.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) toplantı salonunda gerçekleştirilen törende, 'bilinçli tüketici' ve 'tüketici memnuniyetini ilke edinen firma' ve 'yazılı basın tüketici ödülü' olmak üzere 3 dalda verilen tüketici ödüllerini almaya hak kazanan firma, şahıs ve kuruluş temsilcilerine verildi. 

Saygı Duruyu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programda Tüketici Sorunları Hakem Hayati Rapörtörü Canan Demirbağ tarafından sunum yapıldı. Gazi Mustafa Kemal İlkokulu Tüketici Kulübü öğrencilerinin şiir okuduğu programda, Ticaret İl Müdürü Hasan Bayrak'ın yaptığı açılış konuşması ardından Vali Yavuz Selim Köşger katılımcılara hitap etti. Konuşmasında tüketici bilincinin önemine değinen Yavuz Selim Köşger, ödüle layık görülenleri de tebrik etti. 

'Dışarıya değil geçmişimize baksak yeter'

Osmanlı dönemindeki ahilik teşkilatını hatırlatan Vali Yavuz Selim Köşger, Ahilik teşkilatın o dönemlerde tüketicinin korunmasına, üreticinin belli standartlar taşımasına ve esnafın, zanaatkarın yetiştirilmesine yönelik çok ciddi tedbirler aldığını ve yine çok ciddi kurallar getirdiğini hatırlattı. Vali Köşger; "Bizim milletimizin geçmişinde hem tüketicinin korunması, hem de standartların belirlenmesi noktasında dünyada ilk teşkil edecek örnekler var. Ayrıca sadece devletin koyduğu standartlar değil, aynı zamanda üreten esnafın kendi kendinin kontrolünü sağlayacak bir mekanizma kurulmuş. Ahilik sistemiyle hem konulan standartların oto kontrolünü yapıyor, hem de usta-çırak ilişkisini madden ve manen düzenliyor ve kişileri bu şekilde yetiştiriyor. Üretilen mallardan tüketici memnun olmazsa, üreticileri cezalandırıyor. Bu noktada bizim dışarıdan alacağımız çok şey yok. Geçmişle bu günün bağı koptuğu için, kendi kendimizin oluşturduğu değerlerden ne yazık ki haberdar değiliz. Bizim kendi köklerimizde tüketiciyi korumak var. Kul hakkı çerçevesinde bakarak, karşılıklı bir kontrol ve muhafaza sistemi kurulmuş durumundaydı. Tekrar bunu canlandırmaya çalışıyoruz. Eskiden devletin 'yasak hemşerim' lafının özel sektörde karşılığı 'satılan mal geri alınmaz' ifadesiydi. Satılan mal geri alınacak kardeşim. Satılan mal ayıplıysa, bir ürünü ayıplı üretti iseniz, tüketiciyi tatmin etmemişse, satılan malı geri alacaksınız ve tüketiciyi memnun edeceksiniz. Bu konuda bilinçli davranan ve hakkını arayan tüm tüketicilerimizi tebrik ediyorum. Yeter ki vatandaşımız hakkını aramayı bilsin, devletimiz de bu konuda destek veriyor" dedi.   

Törende bilinçli tüketici ödülünü Can Kuru, Vali Yavuz selim Köşger'in elinden alırken, yine aynı kategoride Süleyman Akyıldız, İlker Koç, Derya Erdoğan'a da ödülleri protokol üyeleri tarafından verildi. 

Tüketici memnuniyetini ilke edinen firma ödülünü Ustalar Çeyiz, Eylül Spor Giyim, İstikbal Mağazası, Kaptanoğlu Arçelik, firmaları aldı. Yazılı basın tüketici ödülünü ise Vitrinhaber Gazetesi ile Haber57 Gazetesi aldı. Vitrinhaber Gazetesi'nin ödülünü Yazıişleri Müdürü Serhat Özşahin İl Ticaret Müdürü Hasan Bayrak'ın elinden alırken, Haber57 Gazetesi adına da gazete muhabiri Nazire Şen'e ödülünü, MÜSİAD Sinop Şube Başkanı Ahmet Hilmi Gökmen verdi. 

Editör: Vitrin Haber