11-17 Mayıs Ahilik Haftası etkinlikleri Sinop’ta başladı. Yılın Ahisi seçilen Haydar Gündoğdu’ya Ahilik kaftanı 2014 yılı Ahisi Kemal Onur tarafından giydirildi.

Ahilik Haftası Sinop'ta çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Hafta kapsamında ilk tören Hükümet Meydanı'nda Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkan Vekili Vecdi Sönmez Felek’in Atatürk anıtına çelenk koymasıyla başladı. Ardından Pervane Medresesi'nde tören düzenlendi. Buradaki törene Sinop Valisi Dr. Yasemin Özata Çetinkaya, İl Jandarma ve Garnizon Komutanı Jandarma Albay Şefaattin Serten, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bircan, Vali Yardımcısı Kaya Çelik, İl Emniyet Müdürü Yusuf Biner, Sinop Valiliği Yatırım Danışmanı Hayati Yaşar, İl Kültür ve Turizm Müdürü Hikmet Tosun, Sinop Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Fevzi Tütüncü, daire amirleri, esnaflar ve davetliler katıldı.
 
Törende bir konuşma yapan Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkan Vekili Vecdi Sönmez Felek dürüstlüğün, sevginin, dostluğun, yardımlaşmanın, hoşgörünün, bilgininin ve dayanışmanın sanat ile birleşimi olan Ahiliğin Anadolu halkının ekonomik ve kültürel hayatında önemli bir yeri olduğunu söyledi. Felek; “Ahilik belli bir süre bir iş basamağında kalmak sureti ile olgunlaştırmayı yamak, çırak, kalfa, usta şeklinde sıralara nüksetmeyi ve bu basamakların her birinde baba evlat ilişkisi içerisinde öğrencilerine candan bağlanmayı, sanatı, ahlakı ve mesleki temelleri oturtmayı amaç edinmiştir. Ahilik Arapça kardeşim anlamına gelen Ahi kelimesinden gelmektedir. Ahi diye anılan kişi kesin olarak bir sanat, ticaret veya meslek sahibidir. Ahiler sanat ve mesleklerini öğrenirken yiğitlik, mertlik, cömertlik gibi unsurları bünyesinde barındıran adına fütüvetçilik denilen kurallar ve ahlaki niteliklerde öğrenir. Ahilik işe saygıyı, çalışkanlığı, yardımlaşmayı ve haksızlığın cezalandırılmasını ilke olarak kabul eder.  Günlük hayatta kullandığımız Pabucun dama atılması deyimi de Ahilik Kültürünün bir uzantısıdır. Esnaf kaliteli bir mal üretmeye teşvik ederek yapılan üretimi sürekli olarak denetler. Bu günü ile Ahilik kurumunun üretici çıkar ilişkilerini birbirleri ile sürtüşmeye düşmeyecek şekilde ayarladığını görürüz. Ahilik kendi ticari çıkarlarını diğer meslektaşlarından üstün tutmayan yani müşterisine ben siftah ettim komşum daha etmedi diyerek müşterisini komşusuna yönlendiren esnaf tipini oluşturan bir kurumdur. Ahilikte kalfalıktan ustalığa geçişte ahilerin ilk ahi olma törenlerinde, kalfanın usta oluşu törenlerinde olduğu gibi, kuşak (şed) kuşatma işlemi vardı.. Ahi olan kişinin eli açık olur, yardımseverdir, kapısı açık olur misafirperverdir, sofrası açık olur ikram etmeyi ve yedirmeyi sever. Ahinin gözü, beli ve dili bağlıdır. Kimsenin ayıbını görmez. Kimsenin namusuna bakmaz, yalan konuşmazlar. Bu güzel ilişkilerle doğan Ahilik kurumu  Osmanlı döneminde Lonca Teşkilatı olarak yaşatılmış, Cumhuriyetimizin kuruluşu ile birlikte esnaf teşkilatlarımız yasal düzenlemelerle, çalışmalarla devam etmiştir. Bugün peştamal kuşanma yerine diploma verilmekte, esnaf ve çalışan kesimlerin sosyal güvenlikleri devletimizin sosyal güvenlik kurumları aracılığı ile sağlanmaktadır. İlimizin sosyo-kültürel  yapısı üzerinde önemli yeri olan Yaren Geleneğinin kökeninde Ahilik Kültürüne dayanmaktadır. Bu kültürün Sinop’umuza canlılığı ile yaşatılmasını sağlayan derneklere ve tüm yarenlere şükranlarımızı sunarken Ahiliğin kurucusu esnaf teşkilatlarımızın ilk lideri Ahi Evran Hazretlerinin vefatının 750. Yılından şahsım ve camiam adına minnet, şükran ve rahmetle anıyorum” dedi. 

Daha sonra söz alan Ticaret İl Müdürü Hasan Bayrak, esnaf odalarına benzer bir işlevi olan ahiliğin iyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardım severliğin kısacası bütün güzel meziyetlerin birleştiği bir sosyo-ekonomik düzen olduğunu söyledi. Bayrak; “Bugün burada Ahilik Haftasının 28. Kutlamak üzere toplanmış bulunuyoruz. Ahilik Ahi Evran tarafından Hacı Bektaş-ı Velinin tavsiyesi ile kurulan esnaf dayanışma teşkilatıdır. Ahiliğin kendi kural ve kurumları vardır. Günümüzün esnaf odalarına benzer bir işlevi olan ahilik iyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardım severliğin kısacası bütün güzel meziyetlerin birleştiği bir sosyo-ekonomik düzendir. Ahilik anlayışı toplumda yaşayan fertleri birbirine yaklaştırmak ve aralarında dayanışma kurmasını sağlamaktır” diye konuştu.

Programda son olarak söz alan Sinop Valisi Dr. Yasemin Özata Çetinkaya; ahilik teşkilatının önemine değindi. Çetinkaya; “Ahilik Teşkilatının farklı bir yönüne dikkatinizi çekmek istiyorum . Ahilik Teşkilatı aynı zamanda Bacıyan-ı Rum şeklinde kadınlar konu olan bir teşkilattı. Sadece erkek esnafların oluşturduğu bir örgüt değildi. Bacıyan-ı Rum örgütü tarihteki ilk kadın STK dır, bizim şuan ki anladığımız anlamda.  Bacıyan-ı Rum kurucusu da  Fatma Bacı diye bilinir. Bir rivayete göre Ahi Evran’ın eşi, bir rivayete göre de Hacı Bektaş-ı Veli’nin hizmetini gören bir bayandır. Bacıyan-ı Rum Teşkilatı da aynı Ahilik Teşkilatı gibi kadın üyelerine yönelik erkeklere yapılan hizmetlerin aynısını yapan bir kuruluştur.  Yetim öksüz kız çocukları Bacıyan-ı Rum’un sorumluluğundaydı. Onların eğitilmesi, meslek sahibi edilmesi, evlendirilmesi konularında önemli çalışmaları olmuştur.  Yani Ahilik Teşkilatının yaptığı tüm hizmetleri kadınlara yönelik yürüten bir teşkilattır Bacıyan-ı Rum Teşkilatı. Esnaf üyesi arkadaşlarımıza Ahi Evran Teşkilatı ve Bacıyan-ı Rum Teşkilatının yolunda ilerlemeyi,  onların bıraktığı ilkeleri hiç bozmadan gelecek nesillere aktarmayı sizlere nasip etsin.  Hepsinin ortak paydası iyiliğe ve güzelliğe dair ne varsa Ahilik Teşkilatı içerisinde vardır, bizlere düşen de bu değerleri koruyarak gelecek nesillere aktarmaktır” dedi.
Programda daha sonra 2015 yılı Ahisi seçilen Haydar Gündoğdu’ya Ahilik kaftanını 2014 yılı Ahisi Kemal Onur giydirdi ve Vali Çetinkaya tarafından kendisine plaket takdim edildi. 
Program pilav ve tatlı ikramı sunulması ile sona erdi.
      

 
Editör: Vitrin Haber