İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) Sinop Şubesi Başkanı Avukat Sefa Yalın ve beraberindeki kalabalık grup, İlahiyatçı Yazar Nurettin Yıldız’ın Sinop’ta vereceği konferansın iptal edilmesi ve yaşananlara ilişkin yetkililer vali, emniyet müdürü, bazı kamu ve emniyet görevlileri ile eylemciler hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

Avukat. Sefa Yalın adliye çıkışı yaptığı basın açıklamasında, olayların güvenlik zafiyetinden kaynaklandığını tekrarladı. Yalın sözlerini şöyle sürdürdü; “ilimizde yapılması planlanan konferansımızın engellenmesinden sorumlu olan bütün kamu görevlileri ve anarşist eylem yapan bütün protestolarla ilgili suç duyurusunda bulunmak üzere Sinop Cumhuriyet Başsavcılığına müracaatta bulunduk. Şuan arkadaşlar müracaatlarını devam ettirmekte ve bir hafta boyunca bu müracaatlarımız devam edecek. Biz tüm Sinop halkımızı demokratik haklarını kullanmak üzere Sinop Adliyesine suç duyurusunda bulunmak üzere davet ediyoruz” 


BURASI BİR HUKUK DEVLETİDİR
Şu anda suç duyurusunda bulunan 60’a yakın kişi var ama bu sayı çok daha fazla olacaktır diyen Yalın; “Çünkü müracaatlar bugün saat 16:00’dan itibaren başladı.  1 hafta boyunca bu sayı daha da artacaktır. Bu demokratik hakkımız. Burası bir hukuk devletidir ve demokratik hukuk devleti içerisinde herkes demokratik haklarını kullanmakta serbesttir. Biz 1 hafta boyunca haklarımızı kullanmak istedik. Bizim haklarımızı gasp ettiler, sonuna kadar hukuki zeminlerde hakkımızı arayacağız” dedi.

KESİNLİKLE GÜVENLİK ZAFİYETİ VAR!
Gazeteciler tarafından, Sinop Valisi Dr. Yasemin Özata Çetinkaya’nın olaylarla ilgili herhangi bir güvenlik zafiyeti olmadığına dair açıklamasının hatırlatılması üzerine Sefa Yalın sözlerini şöyle sürdürdü; “Kesinlikle bir güvenlik zafiyeti vardır. Ben bu olayı daha öncede izah ettim. Zaten İHH Genel Merkezinden de gerekli açıklama yapıldı. Kesinlikle Sayın Valimize “Biz programı iptal ediyoruz ” diye bir beyanımız söz konusu değildir. Hatta bilakis şöyle bir durum söz konusu Ayancık ilçesinden Sinop iline geçerken güvenlik görevlileri tarafından yolumuz kesilmiştir. Yanımızda Nurettin hocam, programa iştirak eden diğer arkadaşlar vs. vardı. Bizi güvenliğimiz açısından ile sokamayacaklarını söylediler. Bizler bunun mümkün olmadığını söylediğimizde, Vali ile görüşmemizi söylediler. Bizde Valiyi aradık, vali telefonda ben böyle bir talimat vermedim dedi. Bizde orada bulunan güvenlik görevlisi arkadaşımıza telefonda Valimiz var, buyrun telefonu alın valimizin böyle bir talimatı yokmuş dedik. Ben sizin telefonunuzla konuşmam, Valimiz bize ulaşmak isterse ulaşır dedi. Biz sizi şehre almıyoruz dediler ve bizi 1 saat  gibi bir süre dışarıda beklettiler”

1500 KİŞİNİN İZLEYECEĞİ KONFERANS, 150 KİŞİLİK ANARŞİST YÜZÜNDEN İPTAL EDİLDİ 
Bin 500 kişinin izleyeceği konferansın, 150 kişilik anarşi çıkartan bir grup yüzünden iptal edildiğini belirten Yalın; “Dolayısı ile biz bunu kabul etmeyiz, bu haklarımızın gaspıdır. Suç duyurusunda bulunduk, ilgililer hakkında gerekli işlemlerin yapılmasını bekliyoruz. Biz kurumsal başvuruda bulunabilirdik, diğer STK’lar destek veriyor. Ama biz bir şuur uyanmasını istediğimiz için, camiamızın bu noktada kendi haklarını savunması anlamında herkesin daha bilinçli hareket etmesini istiyoruz. O yüzden herkesi bireysel olarak suç duyurusunda bulunmaya davet ediyoruz. İsteyen herkese hem sosyal medyadan hem de başka yerlerden dilekçe teminini de yapıyoruz. Hazır matbu dilekçemiz var gelip bu dilekçeyi alan herkesin başvurusunu adliyeye yapmasını istiyoruz” diye konuştu.

 
Editör: Vitrin Haber