Pazartesi günü Sinop Nükleer Karşıtı Platform üyeleri tarafından İnceburun mevkisinde yapılan basın açıklamasında, 215 bin ağacın kesilerek katledildiği iddiasına Sinop Valiliği cevap verdi.  Vali Yavuz Selim Köşger yaptığı yazılı açıklamada, yapılan kesimin her zaman yapılan endüstriyel plantasyon çalışmaları olduğunu, kesilenden fazla yeni ağaçların dikiminin yapıldığını söyledi.  Köşger, şu anda kesim çalışmaları süren bölgede 247 bin adet sahilçamı fidanının dikiminin yapılacağını kaydetti. 

Basın yayın organlarında çıkan haberler üzerine açıklama yapma gereği duyduklarını belirten Vali Yavuz Selim Köşger şunları söyledi; “ Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı Sinop Orman İşletme Müdürlüğünün İnceburun mevkisinde yapmış olduğu kesim çalışmaları, yapılması düşünülen Sinop Nükleer Güç Santrali ile herhangi bir ilgisi yok. Hızlı gelişen kızılçam, sahilçamı, dişbudak gibi türlerde yapılan ve Adapazarı, Zonguldak, Kastamonu, Bursa, İzmir, Antalya gibi orman bölge müdürlüklerinde de benzer uygulamalar mevcut. Yapılan çalışma ‘Endüstriyel Plantasyon’ çalışmalardır. 

Bahse konu alanda yürütülen çalışmalar, bu ağaç türleri ile ağaçlandırılmış olan sahaların idare müddetlerinin dolması sebebiyle kesilerek tekrar dikilmesini, hızlı gelişen türlerde ormanlar kurup idare müddetini kısaltarak birim alandan daha çok verim elde etmeyi hedefleyen çalışmalardır.

2013’te 64 bin ağaç kesildi 216 bin ağaç dikildi
Bu amaçla Sinop Orman İşletme Müdürlüğümüz görev alanında 2013 yılında 98 hektarlık sahilçamı ve 165 hektarlık bozuk yapraklı orman sahasında benzer çalışmalar yapılmış,  2013 yılı içerisinde 64.578 adet ağaç kesilmesine karşılık  bu sahalarda dozer ile arazi hazırlığının ardından 2014 yılı Mart ayı içerisinde 165.000 adet sahilçamı ve 51.000 adet de fıstıkçamı olmak üzere toplam 216.000 adet fidan dikilmiştir.

'Kesilen ağaçların yerine 247 bin fidan dikilecek'
Yine Sinop Orman İşletme Müdürlüğü görev alanında 2014 yılı içerisinde İnceburun mevkisinde 37 hektar, Yeniçam mevkisinde 27 hektar, Bektaşağa mevkisinde 52,3 hektar ve Dibekli mevkisinde 31,6 hektar olmak üzere 147,9 hektarlık bir sahada benzer çalışmalar yapılacak.
 
Bu sahalarda kesimlerin ardından yapılacak arazi hazırlığı sonunda 2015 yılı mart ayı içerisinde toplam 247 bin adet sahilçamı fidanının dikimi gerçekleştirilecektir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Sinop'ta pazartesi günü nükleer karşıtı grup, nükleer santralin yapımının planlandığı alanda ağaçların kesildiğini iddia ederek, İnceburun mevkisinde protesto açıklaması yapmış ve alanda 225 bin ağacın kesilerek katledildiğini ileri sürmüştü. 

Editör: Vitrin Haber