Sinop Vali Yardımcısı Mehmet Yüzer, "Bölgede limanlar birbirlerini rakip olarak değil, tamamlayıcı olarak görmeliler" dedi.

Yüzer, Miami'de düzenlenen "Cruise Shipping Miami Fuarı"na Sinop olarak ilk kez katıldıklarını fuarın Sinop'un geleceği açısından son derece olumlu geçtiğini ve bu konuda tecrübe kazandıklarını söyledi.

Yapılan gezi ve görüşmeler doğrultusunda cruise turizminin ne kadar büyük ve önemli bir sektör olduğunun, Sinop'a neler kazandırabileceğinin çok yakından anlaşıldığını ifade eden Yüzer, "Ayrıca fuar boyunca İtalya, İspanya, Fransa ve Yunanistan gibi sektörde önde gelen yakın ülkelerin stantlarını ziyaret ederek bu ülkelerin izlediği stratejileri belirleyip tecrübelerinden faydalanmaya yönelik durum değerlendirmesi yaptık ve bu konuda da tecrübe sahibi olduk" dedi.

Yapılan görüşmeler sonrasında Sinop'un tek bir liman olarak, kısa vadede çok öne çıkmasının pek mümkün gözükmediğini ifade eden Yüzer, şöyle devam etti:
"Bu fuara katılmış olmak 2015 yılında gelecek gemi sayısı üzerinde olumlu ya da olumsuz herhangi bir etki oluşturamaz. Çünkü bu turların planlamaları çok çok önceden belirlenip yapılmaktadır. Maalesef Ukrayna krizi bu havzanın güvenliği konusunda akıllara pek çok soru işareti getirmiştir ve bunun olumsuz etkilerini önümüzdeki yıllarda görmemiz kaçınılmazdır. Karadeniz'e gelen gemiler azalırken Sinop'a gelecek gemilerin artmasını beklemek çok fazla iyimserlik olur."

Karadeniz havzasında ortak bir çalışma yapılması durumunda Turizm açısından bölgenin daha avantajlı duruma geleceğini dile getiren Yüzer, şunları kaydetti: "Bu bölgede limanlar birbirlerini rakip olarak değil tamamlayıcı olarak görmeliler. Hiçbir gemi sadece bir iki limana uğramak içinde Karadeniz'e gelmez. Sinop ile birlikte Karadeniz’de altı şehir Medcruise ağına dahil, fakat adı üstünde Medcruise bir Akdeniz birlikteliği, belki orta vadede Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütünün de desteği alınarak Karadeniz limanlarının kendi birliklerini ya da alt birliklerini kurmaları ve bu havzayı tanıtmaları mümkün olabilir. Trabzon ili ve diğer birkaç limanın böyle bir birliktelik kurduğu ve ticaret odası vasıtası ile Sinop'un da bu birliğe davet edildiği de bilinmektedir."

AA



Editör: Vitrin Haber