TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Sinop Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) tarafından gerçekleştirilen "Sinop Ekonomisine Güç Katanlar Ödül Töreni'ne katıldı. 

Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu (ASO) çok amaçlı salonunda gerçekleştirilen törende konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 5. teşvik bölgesinde yer alan Sinop'un önünün açık olduğunu, ancak  Sinop'un avantajlarını Türkiye'ye çok iyi anlatması gerektiğini söyledi.

Kentlerin başarısında birlik ve beraberliğin rolünün büyük olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu; "Marka olan şehirlerde şunu görüyorsunuz. Sinop'un yarısı kadar güzelliği ve imkanı olmayan şehirler Sinop'u geçmiş. Peki neden geçmiş diye baktığınızda; o kentin yöneticileri, oda ve borsa başkanları bir araya gelişmiş ve o şehirde zenginlik ve bereket olmuş. Yani birlikte rahmet ve bereketin sonucunu görüyorlar. Bu gün Sinop ile de gururlandım. Çünkü burada da böyle bir tablo ile karşı karşıyayız. Şimdi bundan sonra Sinop'un önü açık. Eğer Sinop bu anlayışı devam ettirse Sinop'un önü açık. Allah hepimizi farklı farklı yaratmış. Farklı farklı düşünelim diye farklı farklı beyinler vermiş. İsteseydi hepimizi aynı kalıpta yaratmazmıydı?. Farklı fikirlerden güzel fikirler ortaya çıksın ve bu farklı fikirleri de bir havuzda toplayabiliyorsan, rahmet ve bereket de beraberinde geliyor" dedi. 

KADIN GİRİŞİMCİLERİN SAYISINI ARTTIRIN
Kadın girişimcilerin sayısının arttırılması gerektiğini kaydeden Rifat Hizarcıklıoğlu; "Girişimci ruhunu bizim yerleştirmemiz lazım. Sinop geçmişinde tarif edilirken ticaret şehri olarak tarif ediliyor. Onun için benim sizden ricam özellikle kadınlarımızı ve gençlerimizi girişimciliğe teşvik etmemiz gerekiyor. Özellikle genç kızlarımızı teşvik etmemiz lazım. Eğer zenginleşmek istiyorsak, zengin olmak istiyorsak bunu yapmak durumundayız. Sadece Sinop değil, Türkiye olarak da yapmak durumundayız. 

HER YIL 100 BİR GİRİŞİMCİYE İHTİYAÇ VAR
Bakın Türkiye'nin her yıl 750 bin kişiye iş bulma mecburiyeti var. Her yıl 750 bin kişi istihdam nüfusuna katılıyor. Bu rakam 8 yıl sonra 1 milyon olacak. Düşünebiliyor musunuz? batımızda ki ülkelerin nüfusuna eş değer insana biz iş bulmak mecburiyetindeyiz. Bu işi kim verecek?. Artık devlet eliyle iş yok, bitti. Kim verecek?; Özel sektör verecek. Peki özel sektörün kaynağı ne?; Girişimcilik. İkincisi de güçlenmesi. İşte her yıl bizim bu artan nüfustan 100 bin girişimci ortaya çıkartıyor olmamız lazım. 100 bin yeni girişimciye ihtiyacımız var. Maalesef bu güne kadar 'israf haram' demişiz ama nüfusumuzun yarısını, yani kadınlarımızı yok farz etmişiz. Kadınlarımızda girişimci oranımız ne diye bakıyorum. Toplam çalışma hayatına katkısı dünyada en düşük ülkelerden birisiyiz. Yüzde 26'lar seviyesindeyiz. Dünya ortalaması yüzde 47, Avrupa Birliği'nde kadının istihdama katkısı yüzde 60'lar seviyesinde.

KIZLARINIZI GİRİŞİMCİ YAPIN
Özellikle babalara rica ediyorum. Herkes erkek evladını girişimci yapma peşinde. Muhakkak kızlarınızı da girişimci olarak yetiştirin. Zenginleşmenin yolu buradan geçiyor. Babalar aslında kız çocuklarını erkek evlatlarından fazla severler. Kız çocuğu olanlar bilirler bunu. Ama ne zamana kadar?; Gelin edene kadar. Arkadaş hepsinin hakkı bir. Elhamdülillah Müslümansız. Biz peygamber efendimizi örnek alıyoruz. Peki peygamber efendimizin eşi Hazreti Hatice ne iş yapardı?: Tüccardı. Örnek aldığımız peygamber efendimizin eşi Mekke'nin en büyük tüccarlarından, Mekke'nin en büyük lojistikçisiydi o devirde. Peki peygamber efendimizi örnek alıyorsun da kızını neden girişimci yetiştirmiyorsun? Bu çerçevede özellikle Sinop'ta kadın girişimciler kurulunu kurduk. Sinop'ta kadın girişimcileri bir araya getirmek istiyoruz" diye konuştu.

SİNOP'A YENİ BİR VİZYON GEREK
Sinop'un tanıtım noktasında daha büyük adımlar atması gerektiğini kaydeden Hisarcıklıoğlu sözlerine şöyle devam etti; "Bakın şehre yeni bir vizyon getirmemiz lazım. Her geldiğimde şu tarihi hapishaneyi turizme kazandıralım diyorum. Sadece hapishane değil. 175 kilometrelik kıyı şeridiniz var. 55 kilometresi denize girebilinecek ve mavi bayrak takılabilecek bir kıyı şeridi. Fiyordunuz var. Bir kişi Türkiye'de ki fiyorttan haberi yoksa, fiyort görmek için kuzey ülkelerine gitmesi lazım. 
Bizim Sinop'u tanıtıyor olmamız lazım. Kendi kendimize değil. Kabuğumuzu kırmamız lazım. Sinop'un kanaat gönderleri olarak 5. bölge teşvik bölgesinde olan Sinop'u dışarıya anlatmamız lazım. Sinop'un Türk tarihinde müthiş bir yeri var. Sinop tarihini yazan bir mutasarrıfı diyor ki; Kurtuluş savaşı döneminde önemli konuları üç kişiyle istişare ederdik diyor. Askeri konularda en rütbeli askeri yetkili, belediye başkanı ve ticaret odası başkanı diyor. 

BU RAKAMLAR SİNOP İÇİN ZULDÜR
İşte akıl birlikteliği, gönül birlikteliği o dönemde böyle oluyormuş. Önümüzdeki dönem Sinop'un kendi avantajlarını Türkiye'ye anlatması lazım. Sinop'a 26 bin turist geliyorsa, hem Türkiye, hem de Sinop için bir züldür. Artık Sinop ulaşılabilir bir noktaya geldi. Teşvikte de 5. bölgeyiz. Sinop Organize Sanayi Bölgesi (OSB) yüzde 30'u dolu, yüzde 70'i boş.  

Türkiye'nin geçen yıl dünyada en hızlı büyüyen ilk üç ülke arasına girdiğini hatırlatana Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu sözlerini şöyle tamamladı; "Geçen yıl dünyada en hızlı büyüyen ilk üç ülke arasına girdik. Bundan gurur duyuyoruz. Ama bundan gururlanması gereken kim?, Türk özel sektörü. 
Geçen yıl Türk özel sektörü bu ülkeye tarihi bir rakamla yatarım yaptı. 155 milyar dolar Türk özel sektörü yatırım yaptı. 1 milyon 530 bin işletmenin içinden yatırım yapan arkadaşları söylüyorum. İlk defa Türkiye'de bir milyon 300 bin kişiye yeni iş sağladık. Bunu bu salonda oturan sizler yaptınız. Bu tablo ile gururlanın. Bu sizin başarı hikayeniz" 

KİMLER ÖDÜL ALDI?
Yapılan konuşmalar ardından ödül törenine geçildi.  Törende; 2012 yılında en çok vergi ödeyenler,  2011 yılında en çok ihracat yapanlar, kadın girişimciler genç girişimciler ve 30 yıldır üyeliği devam eden STSO üyeleri plaketle ödüllendirildi. 

Ödül alan firma ve işadamları şunlar: "2012 Yılında En Çok Vergi Ödeyenler; Ayancık Orman Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş, Kaya-Pen Plastik Sanayi ve TİC. LTD. ŞTİ., Turkuz İnşaat Sanayi ve TİC. LTD. ŞTİ., Baysun ve Nebati Ürünler Değ. Nakl. TİC. ve San. A.Ş, Recep Özcan Day. Türk. Mall. İnş. Teks. Gıda .... TİC. LTD. ŞTİ., Bilal Aslan Kuyumc. İnş. Nakl. Yakıt .... San. ve TİC. LTD. ŞTİ., Asya Deniz Ür. Yağ ve Kimya San. Nakl. TİC. LTD. ŞTİ.
Yol Mobil İletişim İnşaat ve Madencilik Hizm. LTD. ŞTİ., Yavuzlar İnşaat Mühendislik Turizm San. ve TİC. LTD. ŞTİ., Rıfat Turgut, Nezih Çalışkan, Barbaros Özer, Onur Mızraklı, Rasim Cihan Oğuz, Ali Fuat Sadıkoğlu, Nevzat Demirci, Emin Büyükbaş, Recep Kutlu

2011 Yılında En Çok İhracat Yapanlar;
Rıfat Turgut, Sadıklar Soğuk Hava Tesisleri ve Su Ür. San. TİC. LTD. ŞTİ., Kaya-Pen Plastik Sanayi ve TİC. LTD. ŞTİ., Başaoğlu İç ve Dış TİC. LTD. ŞTİ.,

Kadın Girişimciler;
Neşe Özkoç : İl Kadın Girişim. Kur. Başk., Saadet Uğur: Sinop Hamle ... LTD. ŞTİ., Hasene Gülşah Kayıkçıoğlu: Kayıkçıoğlu Oto TİC. LTD. ŞTİ., İnci Aykın: Aykın Mimarlık .. LTD., 

Genç Girişimciler;
Barış Mert: İl Genç Girişimciler Başkanı, Ergin Gündoğdu: Derya Mağzası .. LTD., Melih Çınar: Sinop Beton .. LTD., Halil İbrahim Demircan : Velioğlu TİC. LTD.,

30 Yıldır Üyeliği Devam Edenler (1982-2012);
Sabri Ünal, Onurlar Kollektif Şirketi, Vural Yıldırım, Şafak Tuğcu"

Törene; Vali Dr. Ahmet Cengiz, CHP Sinop Milletvekili Engin Altay, Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül, Sinop Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (STSO) Erol Derici, STSO yönetimi ile çok sayıda işadamı ve sanayici katıldı. 

Editör: Vitrin Haber