AYKAD'ın katkılarıyla hazırlanan ve Fotoğraf Sanatçısı Volkan Atılgan’ın, Ayancık ilçesindeki bir çok ailenin fotoğraf albümünden yararlanarak oluşturduğu 'Ayancık Kent Albümü'nün Sinop Lansmanı, Vitrinhaber Gazetesi binasında gerçekleştirildi. 16 bin 800 fotoğraf içerisinden seçilerek oluşturulan Albüm, 150 yıllık kent yaşamı ve Türkiye orman endüstri tarihine de ışık tutuyor. 

CUMHURİYET TARİHİNE IŞIK TUTUYOR
Albümün Lansmanında konuşan Fotoğraf Sanatçısı Volkan Atılgan, çalışmada yer alan fotoğraf karelerinin daha önce de başta Moskova Müzesi olmak üzere, 13 ayrı noktada kamuoyuyla buluştuğunu hatırlattı. Çalışmanın her yönüyle Cumhuriyet tarihine ışık tuttuğunu dile getiren Volkan Atılgan, Tarabalar adını verdiği Ayancık belgeseli kent albümünün, 1908 ikinci meşrutiyetten, 1980 aralığını kapsayan yaklaşık 150 yıla ışık tutan önemli bir kent sosyolojisi albümü olduğunu söyledi.  

Volkan Atılgan sözlerini şöyle sürdürdü; "Taraba Anadolu'da daha çok 'daraba' diye bilinen, türkülerimize girmiş, özel hayatla toplumsal, kamusal hayatı birbirinden ayıran şeffaf bir tül vazifesi görüyor. Bi yönüyle insanların evlerinin dışına tuttuğu avluya benziyor. Ama bir güvenlik kaygısı yok. Tıpkı Sinop'un mutlu şehir kılan, arabanızın, evinizin anahtarını kapının üzerine bırakıp, uykuya, ya da alışverişe gidebilmenin rahatlığını yaşadığınız gibi düşünün. Aslında tarabayla bizim vurgumuz, hala Sinop'un, değişen dünyaya inat, tertemiz bir hayat sunduğunu vurgulamaktı. Yani başka bir hayatın varlığını fotoğraflar bize gösteriyor. Şimdilerde ise sevginin ve saygının, bu iki erdemin unutulduğu bambaşka bir hayata doğru evrildik. Yeniden başka bir hayatı mümkün kılmanın elimizde olduğunu düşünerek bu çalışmayı var ettik.

16 BİN 800 KARELİK ARŞİVDEN BESLENDİ
Çalışma, albüm haline gelmeden önce, sergi olarak Rusya Moskova müzesi dahil 13 ayrı noktada bu güne kadar kamuoyuyla buluştu. 2012 yılından bu yana çalışma üzerinde yoğunlaşarak devam ediyoruz. 16 bin 800 karelik bir fotofraf arşivine ulaştık. Ayancık'ı yurt edinmiş, Ayancık'ta bir dönem çalışmış, Zingal şirketinin mühendis, yada teknik personelin eşleri ve çocuklarının aile albümleri ile, fabrika devletleştirildikten sonra çalışan orman mühendisleri, yahut teknik personelin aile albümleri ve pek tabi Ayancık'ta yaşayan yurttaşlarımızın aile albümlerindeki fotoğraflar bir araya getirilerek hikayeler oluşturuldu. Bu yönüyle Türkiye ormancılık tarihine, Türkiye orman endüstri tarihine de ışık tutan bir çalışma oldu. Malum Osmanlı İmparatorluğunun bitiminde kurulan genç Cumhuriyette, her sektörde olduğu gibi ormanda da, anlaşılır haliyle kerestecilik sanayinde de herhangi bir yatırım ve üretim söz konusu değildi. Ayancık'a kurulan ve kısa adı Zingal olan kereste fabrikası, bu yönüyle dünyanın en büyük fabrikalarından biri ve Türkiye'nin de en büyüğü olarak hayata geçmişti. Aynı tarihlerde pek bilinmesede söz konusu şirket, Sinop kibrit fabrikasını da kuruyor. Fakat Sinop kibrit fabrikasını yaşatamıyorlar. Çok kısa süre sonra kapatılıyor. Ayancık Kereste Fabrikası 1946 yılında devletleştirildikten sonra, yine içinde görev almış, çalışmış yurttaşların ve Ayancıklı ailelerin fotoğrafları zenginleşerek bu günlere kadar ulaşmış. Tabi bu süreçte geçirdiğimiz bir sürü badire var. Yaşanan darbeler, muhtıralar var. Ülkenin dünyada ki genel kültürel ve sosyal değişimlere ayak uydurmasına paralel Ayancık'ta da kılık, kıyafet, saç kesimi, günlük yaşam, kutlanan ve kutsanan anların değişip dönüştüğünü de bu vesileyle görüyoruz. Albüm her yönüyle Cumhuriyet tarihine ışık tutan bir çalışma olarak kamuoyu vicdanında hak ettiği yeri buluyor. 

SİNOP'TA TAYFA ÇOCUK KİTABEVİNDE
Bu albümü hazırlarken kabul edersiniz ki 16 bin fotoğraf arasından seçim yapmak çok zordu. Biz zorlanarak da olsa 200 kare fotoğraflık bir seçki oluşturduk. 20 Aralık'tan itibaren Türkiye'deki seçkin kitap evinde, Sinop'ta ise Tayfa Çocuk Kitabevinden arzu edenler bu albümü temin edebilecekler. 

AYKAD'IN BÜYÜK DESTEĞİ YANINDA BİREYSEL DESTEKLER DE OLDU
Bu tarz çalışmaların bizim gibi sivil, aktivist insanlar tarafından ortaya konması çok ciddi ekonomik külfet getiriyor. Hele hele yazılı kaynağa itibar edilmeyen dönemlerden geçiyoruz. Her şeyin dijitalleştiği bir çağa evrildik. Bu tarz etkenler nedeniyle projeye emek vermiş, omuz vermiş, bize bireysel katkı sunmuş dostlarımız var. Ayancık'ta ki eşrafımızdan Tuncay Gür var. Yine bir eğitim emekçimiz Erhan Çelen var. Kendisi orman endüstrisi ile ilgili bir yatırıma sahip olan Hakan Aycan Altıntaş var. Yine bir cafeterya işletmecimiz Çetin Dinçer, yine devamla Sinopluların yakından tanıdığı Çınar İnşaat'tan Sedat bey ve oğlu Melih beyin katkıları var. Bunlar bireysel katkılar ancak; sivil toplum örgütü olarak İstanbul'da 2003 yılında kurulmuş günümüze kadar Ayancık'a dair katma değer sağlamış ve sağlamaya devam eden, adında da kalkınma geçen kısa adı AYKAD Ayancık Kalkınma Derneğimizin omuz vermesiyle bu çalışma ortaya çıktı. Yine AYKAD'ın verdiği emek ve omuzla belgesel fotoğraf sergimizi, 25 Ocak 2018 tarihinde İstanbul Küçükçekmece Belediyesine bağlı Sefaköy Kültür Merkezinde bir sergi açılışı ve kitabımızın, albümümüzün oradaki lansmanıyla, sanatseverlerle buluşturacağız"

BU TÜR ÇALIŞMALAR DESTEKLENMELİ
Ayancık Kalkınma Derneği (AYKAD) Başkanı Sedat Orhan'da yaptığı açıklamada, Ayancık'ın kalkınmasına, dolayısıyla Sinop'un tanıtımı ve kalkınmasına katkı sağlayacak projelere destek vermenin mutluluğunu ve kıvancını yaşadıklarını söyledi. Sedat Orhan; "Ayancık ve dolayısıyla Sinop'un kalkınmasına katkı sağlayacak tüm sanatçı ve girişimcilerin desteklenmesi sosyal ve ahlaki bir sorumluluktur" dedi. 

Fotoğraf Sanatçısı Volkan Atılgan lansman sonunda hazırlanan kent albümü Taraba'dan Vitrinhaber Yazı İşleri Müdürü Serhat Özşahin ve gazete çalışanlarına hediye etti.

Editör: Vitrin Haber