Mısır'da darbe karşıtı 528 kişiye idam cezası verilmesi, Sinop'ta protesto edildi. 

Mısır ‘da Müslüman Kardeşler üyesi 529 kişiye verilen idam kararı Uğur Mumcu Meydanında sivil toplum kuruluşları tarafından yağan yağmura rağmen çok sayıda vatandaşın katılımıyla protesto edildi. 

İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) öncülüğünde, Sinop Memur-Sen, Anadolu Gençlik derneği, Sinop İmam Hatipliler Derneği ile Sinop Din Görevlileri Derneği tarafından organize edilen eylemde ortak basın açıklamasını okuyan İHH Sinop Temsilcisi Sefa Yalın, zulüm ve tahakkümün asla ebedi olmadığını belirterek, Mısır’da 529 kişinin idam kararını kınadı. 
Haberimizi VİDEOLU izleyebilirsiniz..


Türkiye’de bir ağacın kesilmesi ya da Twitter’ın kapatılmasına gösterdiği sertlikte Mısır’da ki idamlara eleştiri getirmesi beklenen Batılı ülkelerin, ikiyüzlü yaklaşımları ile bir kez daha sınıfta kaldığını belirten Sefa Yalın konuşmasını şöyle sürdürdü; “Mısır’da darbe mahkemesi 3 Temmuz askeri darbesinin ardından sözde hukuki bir karara imza atarak 529 darbe karşıtı eylemci için idam cezasına hükmetti. Bu kararın gerekçesine göre söz konusu kişiler 'şiddet ve terör' suçlamasıyla bu cezayı hak ettikleri belirtiliyor. İnsanlığa ve hukuka aykırı bu kararı kınamak, 529 Mısırlı mazlum kardeşimizin sesine ses katabilmek için, tüm vicdan sahiplerini harekete geçmeye davet ediyoruz. Mısır’da 529 insanın hayatına son verecek olan bir kararın birkaç ay içinde nasıl böylesine hızlı bir yargılama sürecine sığdırıldığı soru işaretleri ile dolu. Hukukun en temel prensiplerinden olan savunma hakkının kullanılmasına bile izin vermeyen mahkeme, birkaç oturumun ardından, fütursuzca ve özensiz bir karar ortaya çıkarmıştır. Bir kısmı tutuklu bulunan sanıkların göstermelik dahi olsa savunma yapmalarına fırsat verilmemiştir. Ülke dışına kaçmak zorunda kalan kimi göstericiler de, savunmaları dahi alınmadan gıyabında idama mahkûm olmuştur” 
  
Konuşmasında cunta severleri de kınayan İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı Sinop Temsilcisi Sefa Yalın sözlerini şöyle tamamladı; "“Mısır’daki son yargı tiyatrosu, ülkede yaşananları ve onun hem bölgesel hem de küresel destekçilerini bir kez daha ifşa etmiştir. Bugün, Müslüman kimliği söz konusu olduğunda katliam ya da hukuksuz uygulamalar hoş görülebilmektedir. Dünyanın neresinde olursa olsun her dinden ve her ırktan insanın canını kutsal sayan bizler, son idam kararlarını ve buna sessiz durmanın ötesinde destek veren tüm cunta severleri kınıyoruz”

Göstericiler, Mısır'daki insan hakları ihlalleri ile idam kararlarına sessiz kalan Batılı ülkeler aleyhinde sloganlar attı.

Yapılan konuşma ardından eyleme katılanlar Mısır'da ki ve tüm dünyada ki Müslümanlar için topluca dua etti. 
Editör: Vitrin Haber