Türk Hava Kurumu (THK) Sinop Havacılık Eğitim Merkezi düzenlenen törenle açıldı. Sinop Havaalanı'nda düzenlenen Havacılık Eğitim Merkezi'nin açılış töreninde gerçekleştirilen gösteriler nefes kesti. 
 
Merkezin açılışı sabah saatlerinde kent merkezinde ki kortej yürüyüşüyle başladı. Kaleyazısı mevkisinden başlayan kortej yürüyüşüne Sinop Valisi Dr. Ahmet Cengiz, AK Parti Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı ve Sinop Milletvekili Mehmet Ersoy, AK Parti İstanbul Milletvekili Şirin Ünal, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bircan, Türk Hava Kurumu (THK) Genel Başkanı Osman Yıldırım, Sinop İl Genel Meclisi Başkanı Uğur Giresun, Ayancık Belediye Başkanı Ayhan Ergün, Dikmen Belediye Başkanı Hüseyin Yüksek, THK Sinop Şubesi Başkanı Nuri Şişman ile THK'nin eğitim merkezinde görev alan eğitimciler ile merkezde eğitim görecek olan öğrenciler katıldı. 
 
Sinop'a Kolej ve Yüksekokul Müjdesi 
Sakarya Caddesi boyunca belediye bandosu eşliğinde devam eden kortej yürüyüşü, Hükümet Meydanı'nda son buldu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ardından konuşan THK Genel Başkanı Osman Yıldırım, yeni merkezin Karadeniz ve Sinop için hayırlı olmasını diledi. Sinop'ta ilerleyen süreçte THK Koleji ve ardından da yüksekokul kurulması yönelik bir çalışma gerçekleştireceklerini dile getiren Yıldırım; "Anadolu'nun, Karadeniz'in bu güzel ilinde bulunmaktan gerçekten mutluluk duyuyorum. Burada da bir havacılık eğitim merkezinin açılmış olması, Karadeniz için Sinop için Türkiye için, havacılığa gönül vermiş herkes için hayırlı olsun. Ulu Önder Atatürk'ün söylediği gibi 'İstikbal Göklerdedir'. Biz havacılığı Türk insanının işi yapmak üzere yola çıktık. Havacılığı Türk insanının işi yapmak ve Türkiye'nin dünya çapında bir havacılık eğitim merkezi olabilmesi için öncelikle Türk Hava Kurumu Havacılık ve Uzay Üniversitesi'ni kurduk.  Bu sene üniversitemiz yüzde yüz doluluğa ulaşan ilk üç üniversiteden birisi. Yine 45 ülkeden 78 yabancı öğrenci üniversitemizde eğitim alacak. Bu ülkemiz için çok büyük bir adım. Bir başka hedefimiz de; Türkiye'nin hava araçlarının üretildiği ve bakımlarının yapıldığı bir merkez olmasıydı. Bunun için de THK Uçak Fabrikası faaliyete geçirildi. Bu da ülkemize hayırlı olsun.
 
Uçak fabrikasının yanında, bu uçakları uçuracak, onlara eğitim verecek üniversitemizden yeterli elamanlar yetişecek. Ancak, bunların bakımların yapılacağı merkezlere de ihtiyaç vardı. Bunun için ülkemizin değişik yerlerinde uçak bakım merkezleri, helikopter bakım merkezlerini açıyoruz. Sinop'ta da ilk önce havacılık eğitim merkezini açıyoruz. Gördüğünüz gibi orada model uçak, radyo kumandalı model uçak, yelken kanat ve planör öğretmenleri ve öğrencilerimiz hazır. Bu gün kurslar başladı. Tekrar hayırlı olmasını diliyorum. Onlara kazasız uçuşlar, başarılı görevler diliyorum. Bundan sonrasında ise mutlaka Sinop'a bir Türk Hava Kurumu Koleji ve arkasından da yüksekokulu ile bir fakültesi gelecek. Bunu da müjde olarak söylüyorum. Havacılığı Türk insanının işi yapmak işte budur. 5 tane eğitim merkezi dedik. Bunlar nerede derseniz. Biliyorsunuz 1935 yılından beri, Eskişehir’in İnönü kasabasında ki eğitim merkezinde hizmet veriyoruz. Bunlara Selçuk'u, Antalya'yı, Erzincan'ı, şimdi de Sinop'u dahil ettik. Tekrar havacılar, Sinoplulara THK Havacılık Merkezi hayırlı olsun" dedi.

Sinop'ta Plotaj  Eğitimi de Verilsin  
AK Parti İstanbul Milletvekili Şirin Ünal yaptığı konuşmada, THK'nin son dönemde gerçekleştirdiği başarılı çalışmalarıyla öne çıktığını kaydetti. Ünal, "Sayın valimizin Sinop'umuz için yaptığı hizmetleri yakından takip ediyoruz. Elimizden gelen desteği de sağlamaya çalışıyoruz. THK ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) değişik kademelerinde yan yana omuz omuza görev yaptığımız THK Genel Başkanı değerli ağabeyimiz, Emekli Hava Pilot Tümgeneral Osman Yıldırım'ın Sinop için başlattığı bu proje için kendisine şükranlarımı sunuyorum. Bu hizmetlerin devamını bekliyoruz. Yazın Sinop'umuzda çok güzel pilotaj eğitimi de verebiliriz" diye konuştu. 
 
Demekki Yapınca Olabiliyormuş ! 
AK Parti Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı ve Sinop Milletvekili Mehmet Ersoy'da THK'nin milletine gerçek manada hizmet eden bir kurum haline geldiğini söyledi.  Ersoy; "Şu kadarını söylemek istiyorum. AFAD başkanlığım sırasında da yakından tanıdığım, heyecanını ülkeye hizmet şevkini, aşkını çok yakından takip ettiğim Osman paşamızın verdiği bilgilerden şunun altını bir kez daha çizelim. Demek ki ne oluyormuş; Öğrenci sayısı 40 binden 305 bine çıkabiliyormuş. Demek ki THK milletinin her bölgesinde hizmetlerini milletin evlatlarına açabiliyormuş. Demek ki üniversiteler kurulabiliyor. Kolejler açılabiliyor. Memleketin her bir köşesinde ayrı ayrı eğitim merkezleri açılabiliyor ve memleketin her köşesinde ki evlatlar, bu hizmetlerden faydalanabiliyormuş. Demek ki gerçek Atatürkçüler gerçekten milletine hizmet için ellerini taşın altına koyduklarında milletinin her ferdine ulaşabiliyor, milletinin her ferdini mutlu edebiliyormuş. Allah sebep olanlardan, Allah emek verenlerden razı olsun" ifadelerini kullandı. 
 
Merkez, Sinop İçin Bir Avantaj 
Son olarak konuşan Sinop Valisi Dr. Ahmet Cengiz ise, havacılık faaliyetlerinin ufuk açan önemli bir çalışma olduğunu ifade etti. Açılan merkez sayesinde Sinop'un bu konuda önemli bir konuma geleceğini belirten Vali Cengiz sözlerine şöyle devam etti; "Sinop küçük bir il ama küçük bir il olmasına rağmen 5. sırada bu hizmeti alabilmesi, bu merkezi burada kurabilmesi gerçekten Sinop için çok büyük bir ayrıcalık. Ama her zaman ifade ettiğimiz bir şey var. Sinop küçük bir il olabilir ama, her zaman her şeyin en güzeline layık. İnşallah bu hizmetlerin devamını da şiddetle arzu ediyoruz. 1925'te kurulan Türk Hava Kurumu'nun tarihinde Osman paşanın göreve geldikten sonraki atılımını ben yakından takip ediyorum. Hem ülkem adına, hem de insanlık adına gurur duyuyorum. Sadece ulusal değil, uluslararası projelere imza atarak ezberi bozan sayın gelen başkanımız ve ekibi ülkemiz için çok önemli bir kazançtır diye düşünüyorum. 
 
Havacılık felsefesine çok kısa bir cümleyle temas etmek istiyorum. Ben havacılığı sadece ticari bir aktivite yada hobi olarak görmüyorum. Havacılığın içerisinde insanın ufkunu ve olaylara bakış açısını değiştiren bir aktivite olarak düşünüyorum. Dolayısıyla havacılık faaliyetlerine katılan gençlerimiz insanlarımız dünyaya başka bir çerçeveden ve açıdan bakacaktır. Bakış açıları gelişecektir. Bundan Sinop'un çok kazançlı çıkacağına gönülden inanıyorum"
 
Yapılan konuşmalar sonrası THK Genel Başkanı Osman Yıldırım tarafından Atatürk anıtına çelenk konuldu. Ardından etkinlikler Sinop Havaalanı'nda ki THK Havacılık Eğitim Merkezi'nde devam etti. Protokol tarafından Havacılık Eğitim Merkezi'nin açılış kurdelesinin kesimi ardından gerçekleştirilen, motorlu paraşüt, planör, radyo kumandalı model uçak ile model füze gösterileri nefes kesti. Açılış plaket töreni ve 'Gökyüzünden Türkiye Sergisi'nin gezilmesiyle son buldu. 

Program sonunda Vali Dr. Ahmet Cengiz ile protokol üyeleri planörle uçuş yaptı.

Editör: Vitrin Haber