Duyarlı Sinoplular tarafından oluşturulan '30 Kasım Platformu' Sinop Üniversitesi (SÜ) Rektörü Prof. Dr. Recep Bircan'ı makamında ziyaret etti. 

30 Kasım 1853'te 2 bin 800 askerimizin şehit olmasıyla sonuçlanan, ama nedense unutularak tarihin tozlu raflarına kaldırılan Sinop Baskını dosyasını bir grup Sinoplu tekrar aralıyor. Kendi aralarında platform oluşturan Sinoplular bir dizi etkinliğe hazırlanıyor. Bir çok sivil toplum örgütü temsilcisinin birlikteliğinde oluşan grup, her yıl gelenekselleştirilmesi planlanan etkinlikler için çalışma başlattı. Sinop Limanı'nda tarihin karanlık sularına gömülen 2 bin 800 şehidin tekrar hatırlanması adına başlatılan çalışma kapsamında grup üyeleri protokol ziyaretleri yaparak destek istiyor. İlk ziyaret ise, hafta etkinliklerinde akademik destek vermesi beklenen Sinop Üniversitesi'ne yapıldı. Üniversite Rektörü Prof. Dr. Recep Bircan'ı ziyaret eden gönüllüler, Bircan'dan destek istedi. 

Sinop Baskını'nın unutulması ve akademik seviyede bu zamana kadar araştırılmasının ayrı bir garabet olduğunu belirten Rektör Bircan, grup üyelerine teşekkür etti. Yeni açılan tarih bölümünün bu noktada Sinop için önemli bir kazanım olduğunu dile getiren Recep Bircan, dünya ve ülke tarihi için oldukça önemli olan Sinop Baskını akademik bir çalışmanın da yapılacağını kaydetti. Sinop'ta grubun organize edeceği 30 Kasım programları kapsamında panel ve benzeri konferanslarda akademik destek vermeye hazır olduklarını belirten Bircan, başlatılan çalışmalardan dolayı memnuniyetini ifade etti. 

Konuyu yıllardır araştıran ve bu konuda büyük bir bilgi potansiyeline sahip olan Sinop Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Sualtı Teknolojisi Programı Öğretim Görevlisi ve araştırmacı Yaşar Tarakçı, Sinop Baskını'nın tarihin seyrini değiştirdiğini söyledi. Tarakçı; "Sinop Baskını, Kırım Savaşının önemli çarpışmalarından biri olan baskın. Bu baskında Rus Karadeniz donanması, Sinop'ta Osmanlı donanmasına ağır bir darbe vurdu. Dünya deniz savaşları tarihinde yelkenli ahşap gemilerin rol aldığı son çarpışma ve gülle yerine patlayıcı mermilerin (humbara) kullanıldığı ilk çarpışma olarak Sinop Baskını'nın özel bir yeri var" dedi. 

Hacer Üçüncüoğlu

Editör: Vitrin Haber