Sinop 15 Eylül Gazeteciler Cemiyeti ile Anadolu Ajansı organizesinde düzenlenen “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü” temalı fotoğraf sergisinde, 15 Temmuz Darbe girişiminin yaşandığı gecede ülke genelinde ve Sinop’ta yaşananları anlatan fotoğraflar yer aldı. 

Sinop Valiliği önünde gerçekleştirilen fotoğraf sergisi açılış törenine Sinop Valisi Köksal Şakalar, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın, Vali Yardımcısı Mehmet Tanışır, İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Halil Altıntaş, İl Emniyet Müdürü Ercan Dağdeviren, Cumhuriyet Savcısı Yücel Ertaş, Gazetemiz Kurucusu Serhat Özşahin ve kamu kurum kuruluş müdürleri ile 15 Temmuz gecesinde şehit olan Ankara Beştepe TOBB Üniversitesi Hukuk Fakültesi 2. Sınıf öğrencisi Sinoplu Ömer Can Açıkgöz’ün ailesi katıldı.

Saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başlayan açılışta bir konuşma yapan Sinop 15 Eylül Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cengiz Demirel, serginin gelecek nesillere ışık tutması adına çok önemli olduğunu söyledi. Demirel; “Bu sergi ilk olarak 2016 yılında 10 Ocak çalışan gazeteciler günü dolayısıyla Sinop 15 Eylül gazeteciler cemiyeti tarafından hazırlanmıştı. Bu proje o dönemde Anadolu Ajansı Sinop temsilcisi Gökhan Gücüklüoğlu tarafından sunulmuştu. Bizce de bu olması gereken bir etkinlikti. O yıl sergimizi yine bu alanda soğuk bir havada gerçekleştirmiştik. Sinop Üniversitesi, serginin hazırlanmasında gerçekten çok büyük emek sarf etti. Alanımızda şuanda 30 dolayında eser var. Tabi bu eserler aslında 100 kadar fotoğraftan oluşuyor. İlk sergimizi bu 100 dolayındaki eserle açmıştık. Yine cemiyetimizin aldığı bir kararla bu serginin gelecek nesillere de aktarılması için, sergide yer alan eserlerin buradan kaldırıldıktan sonra tozlu raflarda kalmamaları için, üniversitemize aktarılması ve üniversitemizin koridorlarında gelecek nesillere ışık tutmasını amaçlamıştık. Kamuoyuna da açıkladığımız gibi 100 eserden oluşan sergiyi üniversitemize bıraktık. Onlar da bu süre içerisinde gereğini her zaman yaptılar ve üniversitemizin çeşitli birimlerinde sergimiz süreklilik kazandı. Ben bu katkılarından dolayı öncelikle projenin fikir babası Gökhan kardeşime ve projeye katkılarından dolayı Sayın rektörümüze çok teşekkür ediyorum. Bugün bu tören yakıcı bir güneşin altında yapılıyor. Ama şunu unutmamak gerekiyor ki; 15 Temmuz’da vatanı uğruna, demokrasi uğruna şehit verdiğimiz 248 yurttaşımız, bugün bu güneşten yararlanamıyor ve sonsuza kadar yararlanamayacaklar. Bu nedenle, bugün törenimize katılan, özen gösteren siz sevgili davetlilere ve katılımcılara yürekten teşekkür ediyorum” dedi.

Programda daha sonra söz alan Sinop Valisi Köksal Şakalar, 15 Temmuz gecesinde Türk milletinin milli birlik ve beraberlik şuurunu ortaya koyduğunu söyledi. Şakalar; “Bundan 2 sene önce yaşadığımız, 15 Temmuz darbe girişiminin yıl dönümüne çok yaklaştık. Bu hain girişimde 250 insanımızı şehit verdik. 2 bin 196 gazimiz var. Daha isimlerini duymadığımız bin bir türlü fedakarlıkta bulunan nice insanımız var. Bizler bu tür olayları bir daha yaşamamak üzere geçmişi unutmamak adına Anadolu ajansımızın ve yerel basın mensuplarımızın o gün çektikleri bazı fotoğrafları burada sergileyeceğiz. Tabi bizim bundan sonra yapmamız gereken, aklımızı, irademizi başkalarına ipotek ettirmemek. Aklımızı kullanmak, okumak, öğrenmek, devletimize, milletimize daima bağlı olmak ve devletimizi, milletimizi dünyada 1 numara yapmak. Bu vesile ile şehitlerimize Allah’tan rahmet, ailelerine sabır, gazilerimize sağlık sıhhat ve uzun ömürler diliyorum” diye konuştu.

Programda ayrıca Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın ve Anadolu Ajansı Sinop Temsilcisi Gökhan Gücüklüoğlu da birer konuşma yaptı.
Yapılan konuşmaların ardından programın onur konukları olan 15 Temmuz Şehidi Üniversite öğrencisi Ömer Can Açıkgöz’ün ailesine, Sinop Valisi Köksal Şakalar ve Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın tarafından, Sinop Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyelerince hazırlanan ve üzerinde Türk bayrağı ile 15 Temmuz Şehidi Sinoplu Üniversite öğrencisi Ömer Can Açıkgöz’ün resminin yer aldığı bir tablo hediye edildi. 
Daha sonra protokol üyeleri ve basın mensupları tarafından serginin açılış kurdelesi kesildi. Ardından katılımcılar sergide yer alan fotoğrafları inceledi. 

Anadolu Ajansının o kara geceye ait fotoğraflarının öne çıktığı sergide, 15 Temmuz akşamı Sinop'ta darbeye karşı sokağa dökülen vatansever yurttaşların yer aldığı ve Vitrinhaber çalışanlarının objektifine yansıyan fotoğraflar da yer aldı.