Sinop’ta her yıl geleneksel olarak düzenlenen “Helesa” şenlikleri yoğun bir katılımla gerçekleşti.

Karadeniz’in tek doğal limanı olma özelliğine sahip olan Sinop’ta uzun yıllar önce fırtınalardan kaçan gemicilerin Sinop limanına sığındığı ve burada uzun zaman kalmaları sebebi ile yerli halktan maniler eşliğinde para toplaması olarak bilinen Helesa geleneği bu yıl da devam etti.

Sinop tersane mevkisinde başlayan etkinliği Sinop Valisi Dr. Yasemin Özata Çetinkaya, AK parti Sinop Milletvekili Cengiz Tokmak, Belediye Başkanı Baki Ergül, ilçe belediye başkanları, ve çok sayıda vatandaş katıldı. Yüzlerce vatandaşın ve protokolünde katıldığı Helesa yürüyüşü çeşitli maniler söylenerek bu gelenek için hazırlanmış özel bir gemi maketi ile Sinop sokaklarında dolaşarak yardım parası toplandı. Tersane mevkisinden Gazi Caddesi’ne kadar süren Helesacılar Vali Çetinkaya’nın evine de gitti. Burada Vali Çetinkaya ve eşi evin kapısına gelen Helesa grubuna bahşiş verdi.

Burada kısa bir açıklama yapan Vali Çetinkaya şunları söyledi: "İlk kez katıldığım ama dört aydır hazırlandığımız bir etkinlik, gerçekten çok güzel ve Sinop’a özgü bir gelenek. İnşallah geçmişten günümüze gelmiş olan bu geleneği bizler de bundan sonra devam ettireceğiz. Bütün Sinopluları tebrik ediyorum. Katılım da çok güzeldi. Sinoplulara tekrar çok teşekkür ediyorum."Etkinliğe katılan vatandaşlar ise "Bu geleneğin sürdürülmesi özellikle çocuklarımız için çok önemli" diyerek memnuniyetlerini dile getirdi. Vali Çetinkaya’nın evinden ayrılan Helesa grubu Gazi Caddesi’nde bahşiş toplamaya devam etti.
İHA

Editör: Vitrin Haber