Sinop'ta hain darbe girişiminin yıl dönümü olan 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü'nde çeşitli etkinlikler düzenlendi.

İlk olarak eski otogar mevkisinde toplanan çok sayıda vatandaş ellerinde taşıdıkları Türk bayrakları ve dövizlerle Sakarya Caddesi üzerinden Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüdü.

Yürüyüş boyunca gruba Sinop Motosiklet ve Off-Road Spor Kulüpleri üyeleri de araçlarıyla klakson çalarak eşlik etti. Kortejin önünde yüzlerce metre uzunluğundaki dev Türk bayrağını taşıyan vatandaşlar, "Şehitler ölmez, vatan bölünmez" sloganları attı. Belediye Bandosu da yürüyüş boyunca çeşitli marşlar çaldı. 

Coşkulu kalabalık yürüyüş ardından Hükümet Meydanı önünde toplandı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından şehitler için Kur’an-ı Kerim okundu. Meydanda toplanan Sİnoplular, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili konuşmasını, kurulan ekrandan canlı olarak izledi.

TÜRK MİLLETİ VATANINI SOKAKTA BULMADI
Programda konuşan Sinop Valisi Köksal Şakalar, Türk milletinin vatanını sokakta bulmadığını 15 Temmuz’da bir kez daha tüm dünyaya gösterdiğini söyledi. Şakalar: “Türk milleti dediğimizde; Türk milleti vatanından ayrı düşünülemez. Biz tarihin yazdığı ilk Türk devletinden, ilk Türk imparatorluğundan, Hunlardan, Oğuz Kağan’dan öğrendik vatana aşık olmayı. Biz Göktürkler döneminde 40 kişiyle Çin sarayına giden Kürşad’dan öğrendik vatan sevgisini. Biz Malazgirt’te Sultan Alparslan’dan öğrendik, biz İstanbul’da Fatih Sultan Mehmet’ten öğrendik. Biz Cengiz Han’a yenildiğinde haremi kız kardeşleri düşmanın eline geçmesin diye hepsini kendi eliyle öldürüp sonrasında nehri geçtiğinde Cengiz Han’a meydan okuyan Celalettin Harzemşah'tan öğrendik. Biz vatan sevgisini Mustafa Kemal’den öğrendik, Hasan Tahsin’den öğrendik, Sütçü İmam’dan öğrendik, biz vatan sevgisini her ailede olan şehitlerimizden öğrendik, gazilerimizden öğrendik, çocuklarımıza Şüheda ismini verdik. Bunun için 15 Temmuz gecesi hiç kimse tereddüt etmeden çocuklarını, hanımlarını evde bırakarak, arkasında ne olacağını düşünmeden sokağa inen insanlar, Ulubatlı Hasan neyse o gün de Ömer Halis Demirler oydu. Ve biz biliyoruz ki; fıtrat değişmez, kan değişmez, soy değişmez” dedi. 

Demokrasi nöbeti ile devam eden etkinlik, Sinop'taki tüm camilerde saat 00:13'te okunan sela ardından son buldu. 

Etkinliğe: Sinop Askerlik Şubesi Başkanı ve Garnizon Komutanı  Personel Bnb. Cevdet Alper Batu, Belediye Başkan Vekili Aydın Hakan Sönmez, Cumhuriyet Başsavcısı Duygu Bayar Öksüz, İl Emniyet Müdürü Ercan Dağdeviren, İl Jandarma Komutanı Albay Halil Altınbaş, İl Genel Meclisi Başkanı Yakup Üçüncüoğlu, AK Parti Sinop İl Başkanı Uğur Giresun, kurum müdürleri, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Editör: Vitrin Haber