Sinop Çevre Dostları Derneği ve Sinop Kent Savunma İnsiyatifi, 2016 yılında belediye meclisi tarafından kabul edilen ve o dönem büyük tartışmalara neden olan Sinop imar planına yönelik bölge idare mahkemesine itirazda bulundu.

Yapılan inceleme sonrasında yapılan itirazı haklı bulan idare mahkemesi 3 kurul 2’ye 1 oyla itirazı kabul etti ve Sinop imar planını iptal etti. 

BELEDİYE YENİ İMAR PLANI ÜZERİNDE ÇALIŞMA BAŞLATTI
İdare mahkemesinin mevcut planı hükümsüz hale getirmesinin ardından, 30 gün içerisinde yeni bir imar planı yapma zorunluluğu bulunan Sinop Belediyesi, yeni imar planı üzerinde çalışmalar başladı. Haziran ayı meclisinde yeni imar planı kararı alacak olan Sinop Belediyesinin kısa süre içerisinde imar planını hazırlayarak uygulamaya koyması bekleniyor.

SİNOP İMARINA KALICI HASAR VEREN UYGULAMA İPTAL EDİLMİŞTİR
Verilen karar ile ilgili Vitrinhaber’e değerlendirmelerde bulunan Sinop Çevre Dostları Derneği Başkanı Hale Oğuz, yaptıkları girişimler neticesinde, Sinop imarına kalıcı hasar veren ve uygulanmaya devam edildiği sürece de zarar vermeye devam edecek olan imar planının iptal ediğini ve bu durumun Sinop için büyük bir şans olduğunu belirtti. Oğuz; “Sinop imarına kalıcı hasar veren ve uygulanmaya devam edildiği sürece de zarar vermeye devam edecek olan imar planını Sinop Çevre Dostları Derneği ve Sinop kent savunma insiyatifi olarak dava açtık. Tüm engellemelere rağmen davamızı kazandık ve Sinop imar planı iptal edildi. Şimdi yeni belediye başkanımıza temiz bir sayfa sunmuş olduk. Bu, Sinop halkı için de belediyemiz için de büyük bir şans. Hiç olmazsa şehrimizin geleceğini bundan sonrası için kurtarabiliriz. Sayın belediye başkanımızdan bir an evvel bu kanunsuz imar planının yerine yeni bir imar planını hayata geçirmesini bekliyoruz” dedi.

YENİ İMAR PLANI BİLİNÇLİ ELLERLE OLUŞTURULMALI
Yeni imar planı hazırlanmasında oldukça dikkatli olunması gerektiğinin altını çizen Sinop Çevre Dostları Derneği Başkanı Hale Oğuz, Sinop’un geleceğine etki edecek olan imar planının, bilinçli ellerle hazırlanması gerektiğini ifade etti. Oğuz; “Verilen mahkeme kararında açıkça kanunun ihlali, usulsüzlük gözüktüğü belirtiliyor. Sayın başkanımızdan kamu yararı olduğu için kararı direk olarak kabul edip, yeni imar planı yapmayı kararlaştırmasını bekliyoruz. Konunun muhatapları ve halkı da katarak, Sinop’un gerçek sahipleri ile birlikte hızla ve bilinçli ellerde Sinop’un yeni imar planı oluşturulmalı” diye konuştu.

İNŞAAT SEKTÖRÜ İÇİN KRİZ. ÇİVİ BİLE ÇAKILAMAYACAK
Bu arada imar planının iptali ardından, yeni imar planının yürürlüğe girmesine kadar geçecek sürede oluşacak boşluk, beraberinde inşaat sektörü için uzun süreli bir problem ortaya çıkartacak. Yeni imar planı yürürlüğe girene kadar kentte adeta çivi bile çakılamayacak. Bundan sonraki süreçle ilgili sorumuzu yanıtlayan Hale Oğuz: "Mahkeme kararı var artık, çivi çakılamaz. Ama belediye işi hızlandırabilir, derhal yeni imar planı çalışmasını başlatır. Bu tamamen belediyenin hızına ve kararlılığına bağlı olarak vatandaşın mağduriyeti giderilebilir. Her şeye uygun işini yürütmeye çalışan, inşaatlarını sürdürmeye çalışan  masum vatandaşlarımız var. Tabi ki kimsenin mağdur olmasını istemeyiz, ama bu şu anda belediyenin tutumuyla çözülebilecek bir konu". 

Editör: Vitrin Haber