Sinop'ta 2011 yılında kuzey kale surlarının korunması için DLH Genel Müdürlüğü'nce yapılan 973 metre uzunluğundaki mendirekten bu yıl kötü kokular yükseldi. Mendirek ile kale surları arasında kalan kısmın denizle olan bağlantısının kumla kapanması sonucu arada kalan su, kötü kokuya neden oldu. Mendirekle kara arasında sıkışan sudaki yosunlarda çürüyünce, neredeyse kentin her yerine pis kokular yayıldı. Özellikle çevre esnafı ve mahalle sakinleri, konuya bir önce çözüm bekliyor. 

Konuyla ilgili bilgi veren Belediye Başkanı Baki Ergül, mendireğin içinde kalan kısımla deniz arasında bir sirkülasyonun olmaması nedeniyle böyle bir durumun ortaya çıktığını söyledi. "Bu koku oluyorsa, demek ki bu iş olmamış" diyen Baki Ergül, bu tür yapıların önce model deneyinin yapılması gerektiğini dile getirdi.

MODEL DENEY YAPILMALIYDI
Baki Ergül: "Ben 40 küsür senelik mühendisim. Ömrüme bu işlere vermişim. Su ile ilgili bir yapı yapıyorsanız muhakkak model deneyini yapacaksınız. Böyle bir şey yaptığınızda model deneyini yapacaksanız sonucuna göre projeyi yapıp ona göre uygulamaya sokacaksınız. Benim hayatımda çok önemli bir şeydir bu. Biz en son Altınkaya Barajlarını yaptıktan sonra baktık ki, Bafra Ovası'nda bir büzülme söz konusu ovada. Tuttuk model deneyi yaptık. Model deney şu demek. Çok basit bir şey değil. Aynı malzeme, aynı rüzgar, aynı deniz derinliği falan. O şartları laboratuvara getiriyorsunuz. Yaptığımız da gördük ki Bafra Ovası o zaman ki yıllar bu dediğim 2000’li yıllar senede 80 metre deniz içeri giriyor. Çok vahim bir durum yani. Hala DSİ’de kayıtları vardır. Ne yaptık? Kafadan bir şey yapmadık oraya. Aldık laboratuvara, deneylerimizi yaptık. Ondan sonra tuttuk projemizi yaptık. Sonra tuttuk ovaya, ovaya derken deniz kenarına uyguladık. Eğer siz bunu böyle yapmazsanız gelişi güzel bir şey yapmaya çalışırsanız bazen gelir dalga alır gider bazen içini yığar gider. Şimdi orada bir sirkülasyon yok. Anladığım kadarıyla orada bir açıklık bırakıldı. O açıklıktan doğru gider gelir diye. Demek ki o koku varsa bu iş olmuyor. Ama bu konuda abartılacak bir konuda değil bana göre. Tabii olmaması lazım. İzole edilebilecek bir konu. Orada o yapıyı kaldıramazsınız. Olmuştur, yapılmıştır. İzole edilebilir. En azından ilaçlanabilir” dedi. 

ESNAF VE VATANDAŞLAR YETKİLİLERDEN YARDIM İSTİYOR
Kumkapı'da yapılan projenin çalışmadığını belirten mahalle esnaflarından İrfan Dindar, "Sana göre yanlış bir proje. Denizin sirkülasyonu yok. Mendirekle kale surları arasında kalan kısmın ağzı kumla doldu. Dolayısı ile denizle bağlantısı kesildiği için böyle bir durum oluştu. Surun içinde kalan kısımdan müthiş bir koku geliyor. İnsanlar buradan geçemiyor, insanlar gelip alışveriş yapamıyor. Gelen turistler buradan geçemiyor. Kokudan esnaf duramıyor. Gelen turist burada bu kötü kokuya anlam veremiyor. Yazık, devletimizin dünya kadar parası döküldü, ama elde var sıfır.  Zararını Sinoplu, Sinop esnafı çekiyor. Sinop'umuz turizm kentidir, tatil beldesidir, doğa harikası bir yerdir. Ama bu tür yanlış uygulamalar kentimize zarar veriyor. Buna bir an önce yetkililerimizin, öncelikle Valiliğimizin bu konuya el atmasını istiyoruz" diye konuştu.