Sinop'ta 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında ilk tören sabah 09:00'da Hükümet Konağı önündeki Atatürk Anıtına çelenk sunumuyla başladı.

Törende ilk olarak Atatürk anıtına Milli Eğitim Müdürlüğü’nün çelengi konuldu. Ardından saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu. 

Program daha sonra Sinop Gazi Mustafa Kemal İlkokulu bahçesinde gerçekleştirilen kutlama töreniyle devam etti. Vali Hasan İpek, Belediye Başkanı Baki Ergül, Cumhuriyet Başsavcı V. Mithat Öz, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Nihat Dalgın, Vali Yardımcısı Mehmet Tanışır, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Alb. Halil Altıntaş, İl Emniyet Müdürü Ercan Dağdeviren, 72. Sahil Güvenlik Bot Komutanı Yüzbaşı Koray Kemiksiz, İl Genel Meclisi Başkanı Şükrü Gündoğdu, İl Milli eğitim Müdürü Nevzat Türkkan, Siyasi Parti temsilcileri, Kurum Müdürleri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaşın katıldığı tören, büyük bir ilgiyle izlendi.

Törende bir konuşma yapan İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat Türkkan, 23 Nisan’ın, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en anlamlı günlerinden bir tanesi olduğunu söyledi. Türkkan; Bugün Türkiye Cumhuriyeti, tarihinin en önemli olaylarından birine şahitlik etmiştir. 23 Nisan 1920’de Ankara’da TBMM açılarak yeni Türk devletinin temelleri atılmıştır. Milletimizin destansı bir mücadele ile kurduğu yeni Türk devletinin dayandığı ilkelerden bir tanesi tam bağımsızlık diğeri ise kayıtsız şartsız egemenlik ilkesidir. Gazi M. Kemal Atatürk’ün dediği gibi, “Yeni Türkiye devletinin yapısının ruhu, milli egemenliktir” dedi.

Konuşmasında öğretmenlere de seslenen Nevzat Türkkan; gelişen ve büyüyen dünyaya ayak duracak olan gençleri yetiştirecek olan eğitim neferlerine büyük görevlerin düştüğünü belirtti. Türkkan; “Geleceğimizin en büyük teminatı olan çocuklarımızı ve gençlerimizi bilgili, toplumun ihtiyaçlarına cevap verebilecek girişken, küresel düşünüp, yerel hareket edebilen tarzda yetiştirme sorumluluğu üzerinizdedir. Siz saygıdeğer öğretmen arkadaşlarımın bu milli görevi severek ve başarıyla yerine getireceğinizden eminim. Biliyorum ki bu kutsal görev her türlü takdirin üzerindedir. Sevgili çocuklarımız, büyük önder Atatürk’ün düşüncesinde çocuklar, milletin ve ulusun geleceğidir. Onlara duyduğu sarsılmaz güvenin ve büyük sevginin ifadesi olarak, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını siz çocuklara armağan etmiştir. Tarihimizin gurur dolu sayfalarının yeni nesillerce öğrenilmesi ve Türk devletinin devamını emanet edeceğimiz yeni Cumhuriyet bekçilerinin de bu bilinçle yetişmesi temennimizdir” diye konuştu. 

Konuşmanın ardından Anaokulu ve   ilkokul öğrencileri tarafından hazırlanan şiirlerin okunması ve çeşitli yörelerimize ait Halk oyunları gösterilerinin sergilenmesinin ardından öğrencilerin Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün imzası koreografisi  gerçekleştirildi.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü  tarafından ilkokul öğrencileri arasında düzenlenen Çocuk Gözüyle Ulusal Egemenlik konulu resim ve ortaokul öğrencileri arasında düzenlenen şiir yarışmasında dereceye giren öğrencilerin ödül töreni gerçekleştirildi. Dereceye giren öğrencilerin ödülleri ise Vali Hasan İpek, Belediye Başkanı Baki Ergül ve Cumhuriyet Başsavcı V. Mithat Öz tarafından verildi.