Sinop'ta Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ile bazı sendika ve STK'ların birlikteliğinde İsrail'in Gazze'de yaptığı katliamı protesto amaçlı, “Amerikan Emperyalizmi ve İsrail Vahşetine Karşı Filistin Halkının Yanındayız” eylemi düzenlendi. 

Uğur Mumcu Meydanında gerçekleştirilen eylem sırasında, kalabalık sık sık sloganlarla İsrail devletini protesto etti.

Grup adına konuşan  Eğitim Sen Sinop Şube Başkanı Hakan Eker, İsrail'in sadece masum çocukların ölümünün değil, aynı zamanda sağ kalanların içine gireceği derin travmanın da sorumlusu olduğunu vurguladı. 

TAM BİR PROVAKASYON
Hakan Eker şunları söyledi: "14 Mayıs tarihinde, Filistinliler tarafından 'Felaket Günü' kabul edilen, İsrail Devleti’nin kurulduğu günde, Filistin halkı yine büyük bir acı yaşıyor. ABD‘nin Tel Aviv’de bulunan büyükelçiliğini, özelikle de bu tarihe denk düşürerek, Kudüs'e taşıması tam bir provokasyondur. Ve bugün Filistin, Kudüs yine yine yine katliamlarla, İsrail devletinin terörüyle, dünya kamuoyu önündedir. Ve elbette Filistin halkının onurlu direnişiyle, özgürlük mücadelesiyle de. Dünden bu yana 50’nin üstünde Filistinli ABD’nin Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşımasına karşı çıktığı için, hayatını kaybetmiş durumda. Binlercesi de yaralı. Trump ve İsrail, Orta Doğu’nun bağrına hançer saplamıştır. Bu uygulamalar barışa değil, savaşa davetiye çıkaran uygulamalardır. 14 Mayıs 1948’den beri Filistin topraklarının yüzde 78’i işgal edildi. Filistin halkının en az yüzde 60’ı göç etmek zorunda bırakıldı. Binlerce Filistinli topraklarından uzakta mülteci kamplarında yaşıyor. 1.5 Milyon Filistinli ise Gazze’de kuşatma altında yaşam mücadelesi veriyor.

Bütün bunlar yetmezmiş gibi 70 yıl sonra, İsrail Devleti, Filistin halkına benzer acıları yeniden yaşatıyor. ABD’nin verdiği destekle İsrail Ortadoğu’yu kan gölüne çevirmeye devam ediyor. İsrail’e destek olan ve çıkar ortaklığı yapan ABD, Filistin halkının yaşadıkları karşısında sessiz kalıyor.

Bizler bu vahşete sessiz kalmıyoruz, kalmayacağız. Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararı sonucunda bir kez daha acıyla, kanla, gözyaşıyla gördük ki; ABD emperyalizmi ve diğer emperyalist haydutların, onların işbirlikçilerinin, Ortadoğu halklarının bağımsızlık, özgürlük ve hak eşitliği mücadelesinin en büyük düşmanlarıdır.
  
Bir kez daha gördük ki, işgalci, yayılmacı, sömürgeci emperyalist politikalar, hamasi nutuklarla engellenemez!!!!

Bizler Türkiye işçi ve emekçileri, halkaları, işgale, emperyalizme ve işbirlikçiliğe karşı mücadele birleşmeden ne Filistin’de ne de Ortadoğu’da, ne içeride ne dışarıda; barışın, huzurun, özgürlüğün, demokrasinin olmayacağını biliyoruz! Bunu da buradan bir kez daha ifade ediyoruz. 

ABD emperyalizmi ve diğer emperyalist haydutların bağımsızlık, özgürlük ve hak eşitliği taleplerinin en büyük düşmanıdırlar, işte şimdi bir kez daha bunu yaşıyoruz" 

İsrail'in işgal ettiği topraklardan geri çekilmesi geretiğini belirten Eker sözlerini şöyle sonlandırdı: "Filistinli mültecilerin kendi topraklarına geri dönmesine saygı göstermelidir. Bütün emperyalistler ve işbirlikçileri Ortadoğu’dan çekilmelidir. Biz Sinop Emek Demokrasi Güçleri olarak mazlum Filistin Halkının yanında olduğumuzu, ABD ve işbirlikçi İsrail’in bir an önce işgal ettiği topraklardan çekilmesini, bir kez daha dile getiriyoruz"

Protestoya: CHP Sinop İl Başkanı Barış Ayhan, bazı CHP üyeleri ile platformu oluşturan STK'arın temsilcileri katıldı.