Etkinlikler kapsamında ilk tören Atatürk'ün Sinop'a ayak bastığı Limaniçi mevkisi İskele Meydanı'nda yapıldı.  

Meydanda toplanan vatandaşlar ve devlet erkanı Atatürk'ün Sinop'a gelişini simgeleyen balıkçı teknesini karşıladı.  89 yıl önce Atatürk'ün kente gelişinde çekilen fotoğrafı ve Türk bayrağını taşıyan öğrenciler tekneden inerek protokolü selamladı. Vali Hasan İpek, öğrencilerin verdiği Türk bayrağını öperek öğrencilere teşekkür etti. 

SİNOP 15 EYLÜL GAZETECİLER CEMİYETİ ÇELENK SUNDU
Etkinlikler kapsamında Atatürk'ün 15 Eylül 1928 tarihinde yürüdüğü caddeden geçen devlet erkanı ve vatandaşlar, valilik önüne kadar yürüdü.  Burada bulunan Atatürk anıtına çelenk konuldu. İsmini Atatürk'ün Sinop'a geliş tarihinden alan Sinop 15 Eylül Gazeteciler Cemiyeti'de bu yıl kez törene çelengiyle katıldı. Anıta çelengi Cemiyet adına Haber57 Gazetesi İmtiyaz Sahibi Osman Aksu, Vitrinhaber Gazetesi Muhabiri Ali Yılmaz ve Haber57 Gazetesi Muhabiri Mustafa Usta sundu. Çelenk töreni ardından Vali Hasan İpek, Atatürk'ün Sinop'a geldiğinde istirahat ettiği Adliye Sarayı'nda bulunan şeref defterini imzaladı.  

CUMHURİYETE CANIMIZLA, KANIMIZLA SAHİP ÇIKIYORUZ!
Mustafa Kemal Atatürk’ün Sinop'a gelişinin 89.yıldönümünü kutlamanın gurur ve mutluluğunu hep birlikte yaşıyoruz diyen Vali İpek anı defterine şunları yazdı; “Cumhuriyetimizin mimarı ulu önder Atatürk’ün, 15 Eylül 1928 tarihinde Sinop’ta olmasından dolayı yaşanan onur, gurur ve heyecanın boyutunu tarif etmek mümkün değildir. Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk yeni Türk alfabesinin esaslarına ait ilk dersi Sinop’ta vermiştir. Bu nedenle 15 Eylül tarihi Sinop için özel bir anlam ve önem taşımaktadır. 15 Temmuz 2016 tarihinde de yeni bir kurtuluş ve Cumhuriyete sahip çıkma kahramanlığını, etnik ve siyasi hiçbir ayrılık göstermeden şehitler ve gaziler vererek gösteren, uçağı, topu, tankı ile gelen dahili düşmanları, göğsünü siper ederek yenen Türkiye Cumhuriyeti’nin kahraman evlatları bağımsızlığına özgürlüğüne ve demokrasisine canları pahasına olsa da sonuna denk sahip çıktıklarını bir kez daha göstermişlerdir. Siz rahat uyuyun, biz Cumhuriyetimize, bağımsızlığımıza ve demokrasimize canımızla kanımızla sahip çıkıyoruz ve çıkmaya devam edeceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle Başöğretmenimiz ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere güzel yurdumuzu canları ile koruyan tüm şehit ve gazilerimizi minnetle yad ediyor, Sinoplu hemşerilerime saygı ve sevgilerimi arz ediyorum” 

Etkinliklere Vali Hasan İpek, CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, Belediye Başkanı Baki Ergül, Vali Yardımcıları İzzet Ercan ve Mehmet Tanışır, Sinop Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Serap Ustaoğlu Tırıl, AK Parti Sinop İl Başkanı Ali Çöpcü, CHP Sinop İl Başkanı Barış Ayhan, İl Genel Meclis Başkanı Şükrü Gündoğdu, İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Halil Altıntaş, siyasi partilerin temsilcileri ile rütbeli askerler, daire müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.  

Törenler; Atatürk'ün harf inkılabını başlattığı Sinop Mehmet Akif Ersoy Orta Okulu bahçesinde devam etti.  Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunması ardından, 15 Eylül 1928’de Atatürk'ün Sinop’a gelişini konu alan ve Sinop Gazetesi'nde yayımlanan makale okundu. Törende, günün anlam ve önemiyle ilgili şiirler seslendirildi.  Program, Atatürk’ün hamalla konuşmasının canlandırılması, zeybek ve halk oyunları gösterisi ile son erdi.  Ayrıca akşam saatlerinde Halk Eğitim Merkezinde Sinop Belediye Başkanlığı organizesinde Atatürk’ün Sevdiği şarkıların yer aldığı konser programı düzenlendi. 
Editör: Vitrin Haber