Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sinop'ta yapılacak nükleer santrale ilişkin, "Japonya'nın ev sahipliği anlaşmasını kasım ayında TBMM'den geçiriyor olacağız" dedi.

Bakan Yıldız, Türkiye ile Rusya arasında imzalanan Mersin'de nükleer santral kurulmasına ilişkin anlaşma çerçevesinde nükleer enerji eğitimi için Moskova'ya gidecek 83 öğrenciyi Bakanlıkta kabul etti. Ülkedeki elektriğin yüzde 13'ünün İstanbul'da kullanıldığını belirten Yıldız, bir nükleer santralin İstanbul'un bütün elektrik ihtiyacını karşılayabileceğine dikkati çekti. Bütün enerji kaynaklarının değerlendirilebileceği bir enerji yapılanmasını hedeflediklerini ifade eden Yıldız, yenilenebilir enerji kaynaklarının tümünün harekete geçirilmesi halinde bile 2023 yılında ihtiyacın ancak yarısının karşılanabileceğini söyledi.

Yıldız, yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanılmasının yanı sıra nükleerin de içinde bulunduğu bir enerji çeşitlendirmesi yapılmasının önemine işaret etti. Akkuyu ve Sinop'ta yapılacak nükleer santral projelerine de değinen Yıldız, gelecek ay Akkuyu nükleer santralinin ÇED onay sürecinin tamamlanmasını beklediklerini bildirdi. Yıldız, Sinop'ta yapılacak nükleer santrale ilişkin, "Japonya'nın ev sahipliği anlaşmasını kasım ayında TBMM'den geçiriyor olacağız?" ifadesini kullandı. Türkiye'nin 3'üncü nükleer santral projesinde ağırlığın yerli kaynaklar, yerli üretim ve yerli mühendislerde olacağını belirten Yıldız, "Bu, yalnızca elektrik üretimi için değil aynı zamanda sanayinin gelişmesi için önemli. Biz bunu yapabilecek güçteyiz. Gelişen Türkiye'nin gelişmeyen enerji sektörü olmaz. Büyüyen Türkiye'nin büyümeyen enerji sektörü olmaz" değerlendirmesinde bulundu. Enerji sektörünün Türkiye ekonomisinden daha hızlı büyüdüğünü kaydeden Yıldız, son 1 yılda Türkiye'nin kurulu gücünün yüzde 11 civarında arttığını dile getirdi. Eğitim için Moskova'ya giden öğrencilere de özellikle yabancı dil konusunda kendilerini iyi yetiştirmeleri tavsiyesinde bulunan Yıldız, "Siz yalnızca kendiniz için değil ülkemizin geleceği için de çalışacaksınız. Bu yaptığınız çalışma aynı zamanda teknoloji transferinin de önemli bir parçası olacak" diye konuştu. Yıldız, daha sonra öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektirdi.

Editör: Vitrin Haber