Sinop nükleer güç santrali projesinin ÇED başvuru dosyasına göre nükleer santrale, dört adet ATMEA1 tipi nükleer güç ünitesi kurulacak.

Proje alanının kaplayacağı toplam arazi, yaklaşık 10 milyon metrekare olacak, proje için tahsis edilen alanın tamamı “devlet ormanı (endüstriyel orman)” statüsündeki bir alandan oluşacak. Dosyada, “Sahada kazı çalışmalarına 2019 senesinde başlanması ve ilk reaktörün 2025 senesinde devreye alınması planlanmaktadır. İnşa edilecek her bir reaktörün kullanım ömrü işletmeye alınmasından itibaren 60 yıldır” denildi. Dosyaya göre projenin yapılacağı yerde, “milli park” ya da “tabiat koruma alanı” bulunmazken, projenin 30 km yarıçaplı çalışma alanı içerisinde, Hamsilos-Akliman ve Sarıkum Gölü, Hamsilos Tabiatı Parkı, Sarıkum Tabiatı Koruma Alanı, Bozburun Yaban Hayatı Geliştirme Sahası bulunuyor.

Nükleer santral için kullanılacak olan yakıtın kısmen zenginleştirilmiş uranyum dioksit olacağı belirtilen dosyada, yakıtın; Avustralya, Kuzey Amerika, Kazakistan, Rusya, Güney Afrika, Nijerya ve Namibya gibi ülkelerdeki tedarikçilerle yapılacak olan uzun dönem anlaşmalar ile temin edileceği belirtildi. 

Dosyada, reaktör kapatıldıktan sonra kullanılmış nükleer yakıtın, ısısı ara depolamaya uygun hale gelene kadar, kullanılmış yakıt havuzuna transfer edileceği belirtildi.

milliyet.com.tr
 
Editör: Vitrin Haber