Sinop Üniversitesi Arastirma Gemisi Seydi Ali Reis’i kiralayan Bogaziçi Üniversitesi-Kandilli Rasathanesi ve Deprem Arastirma Enstitüsü yetkilileri, Sinop açiklarinda deprem ve tsunami çalismalarina yönelik arastirmalar gerçeklestirdi.

Türkiye Deprem Agini operasyonel olarak isleten ve deprem gözlemlerini es zamanli olarak yapan Bogaziçi Üniversitesi-Kandilli Rasathanesi ve Deprem Arastirma Enstitüsü (KRDAE), Kuzey Atlantik ve Bagli Denizler olan Akdeniz-Ege-Marmara ve Karadeniz’de olusturulan “Bölgesel Tsunami Izleme ve Uyari Merkezi” kapsaminda çalismalarina devam ediyor.

Sinop açiklarinda da yürütülen çalismalar hakkinda detayli bilgi veren Bogaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Müdürü Dogan Kalafat, “Denizlerimizde olasi bir büyük deprem öncesi deprem ve tsunami çalismalarina yönelik olarak Türk ve Japon Hükümetlerinin himayesinde, Enstitümüz ile Japon Isbirligi Ajansi (JICA) isbirliginde ‘Marmara Bölgesi’nde Deprem ve Tsunami Zararlarinin Azaltilmasi ve Egitimi Projesi’ baslatilmis, bu çalismalara paralel olarak yeni nesil deniz-tabani deprem ve tsunami gözlem sistemlerinin (OBS) farkli denizlerde, derinlik, gürültü, oksijensiz ortam ve taban çamur etkisindeki performansini ve kapasitesini ölçmeye yönelik olarak da Sinop yarimadasi etrafinda arastirmalar yürüttük. 31 Temmuz 2014 tarihinde haritada belirtilen koordinatlarda deniz tabani gözlemevi sistemlerinin (OBS) test amaçli atmis olup, sistemler 18 Eylül 2014 tarihinde deniz-tabanindan Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Arastirma Gemisi Piri R/V Seydi Ali Reis ile basarili bir sekilde çikartilmistir” dedi.

OBS’lerin 1080 m, 2113m., 1868m ve 255m. gibi farkli derinliklerden problem olmadan basarili bir sekilde çikartildigini dile getiren Dogan Kalafat, çalismalara B.Ü. KRDAE’den 3, Japonya Deniz ve Yer Bilimleri Bilim ve Arastirma Merkezi’nden (JAMSTEC) 3 ve Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden 6 uzmanin katildigini belirtti.

Kalafat son olarak, “KRDAE, denizlerimizde deprem ve tsunamiye yönelik çalismalarina önümüzdeki yillarda da bölge üniversiteleri ile isbirligi yapmaya ve bu konudaki güncel teknolojik gelismeleri ülkemizde kullanmaya devam edecektir” seklinde konustu.

Editör: Vitrin Haber