Sinop Barış ve Demokrasi Platformu öncülüğünde bir araya gelen çeşitli sivil toplum kuruluşları ile siyasi parti temsilcileri, geçtiğimiz günlerde Gençlik ve Spor Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve İHH ortaklığıyla Sosyal Doku Vakfı Onursal Başkanı İlahiyatçı Yazar Nurettin Yıldız’ın Sinop ve Ayancık ilçelerinde vereceği konferansın iptali ile sonuçlanan olaylarda halkı kin ve düşmanlığa teşvik etmek, hakaret ve iftirada bulunmak suçlamaları ile İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı Sinop Şubesi Başkanı Avukat Sefa Yalın, Erkal Boz, Selim Özkabakçı, Samet Köse, Ahmet Yardım ve soruşturma sırasında tespit edilebilecek tüm şüpheliler hakkında, suç duyurusunda bulundu. 

Adliye çıkışı grup adına açıklama yapan KESK Sinop Dönem Sözcüsü Metin Gürbüz, demokratik haklarını kullanarak yaptıkları protesto ile tepkilerini gösteren vatandaşlara yönelik bazı kesimler tarafından haksız ithamlarda bulunulduğunu hiç olmayan olayların olmuş gibi gösterilerek insanlara provokasyon amaçlı suçların isnat edilmeye çalışıldığını söyledi. Gürbüz; “12 Mayıs 2016 tarihinde Sinop Atatürk Spor Salonunda, Sosyal Doku Vakfı; Gençlik ve Spor Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve İHH ortaklığında  “Bu Zamanın Sabrı” başlıklı bir konferans düzenlenilmek istenilmiştir. Konuşmacı ise son günlerde çocuk ve kadın istismarına dini araçsallaştırarak meşruiyet kazandırmaya çalışan ifadeleriyle ünlenen fetvacı Nureddin Yıldız’ın kadın ve çocuklar hakkında defalarca kez söylediği ağır ve aşağılayıcı, kadına yönelik şiddetin arttırıcı, körükleyici, azmettirici, özendirici ve toplumu tehlikeli yönde kışkırtan, tahrik eden, şiddete zemin hazırlayan sözleri dolayısıyla toplumun vicdanını sarsan ve de yurt genelinde ciddi tepkiler çeken Nureddin Yıldız isimli şahsın 12.05.2016 tarihinde katılacağı panelde yapacağı konuşmasını protesto etmek amacıyla Sinop ili Uğur Mumcu Meydanı’nda toplanılmıştır. 

Sinop halkının her kesiminden insanın katıldığı bu eylemde amaç, salon önüne gidilerek Anayasa 34. maddede tanımlanan demokratik hakkın kullanımı olup, yüzlerce çocuk tacizinin olduğu ve bunun meşrulaştırılmaya çalışıldığı günlerde böylesi bir şahsın konuşmasını protesto etmektir. Yapılan eylem boyunca herhangi bir yasadışı söz ya da eylem gerçekleşmemiş, herhangi bir şekilde taşkınlık gerçekleşmemiştir, kalabalık konferansın yapılacağı salon önünde durmuştur. Salondan içeriye girme gibi bir girişim olmamıştır,  bu görüntülerden de açıkça anlaşılabilmektedir. Protesto sonucunda konferans iptal edilmiş, protestoya katılan kişiler olaysız bir şekilde dağılmıştır. Bunu gerek il Valisi, gerek Emniyet Müdürünün yapmış olduğu açıklamalardan anlamak mümkündür” dedi. 

YAPILAN MESNETSİZ AÇIKLAMALAR HALKI KİN VE DÜŞMANLIĞA YÖNLENDİRMEKTEDİR
Konuşmasında, İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı Sinop Şubesi Başkanı Avukat Sefa Yalın tarafından yapılan ve basına yansıyan açıklamalarda, protesto eylemini yapan insanlarla ilgili sarf edilen hakaretvari yorumların içeriğinde halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve alenen aşağılama suçlarını barındırdığını söyleyen Gürbüz; “İHH Sinop temsilcisi Sefa Yalın 12.05.2016 tarihinde yaptığı basın açıklamasında, protesto gösterisinde bulunanları ve müştekiler olarak bizlerin de içinde bulunduğu Sinop halkına yönelik ağır "Afedersiniz ama bu 3-5 çapulcu direnişidir" "Köpekleri salmışlar, taşları bağlamışlar" diyerek halkımıza "çapulcu" ve "köpek" yakıştırmaları yaparak hakarette bulunmuş, ayrıca "Kızlarımıza küfürler, hakaretler ettiler, salonda mahsur kaldılar" ifadeler kullanılmış, hiç olmayan olaylar olmuş gibi gösterilerek tarafımıza provokasyon amaçlı suçlar isnat edilmeye çalışılmıştır. 
Tamamen iftira dolu ifadeler kullanarak tarafımıza alenen iftirada bulunarak açıkça halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve alenen aşağılama suçlarının işlendiğini göstermektedir” diye konuştu.

SİNOP, İLK DEFA DİNİ İÇERİKLİ BİR KONFERANSA EV SAHİPLİĞİ YAPMIYOR!
İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı Sinop Şubesi Başkanı Avukat Sefa Yalın’ın yaptığı açıklamalarında, protestocular tarafından darp edildiğini iddia ederek bir gencin fotoğrafını paylaştığını ve bu şekilde Sinopluları din düşmanı gibi göstermeye çalıştığını ifade eden KESK Sinop Dönem Sözcüsü Metin Gürbüz, Sinop’un ilk defa dini içerikli bir konferansa ev sahipliği yapmadığını, defalarca yapılan konferanslarda bu olayların hiçbir şekilde yaşanmadığını söyledi. Gürbüz; “Sefa Yalın 13.05.2016 tarihinde bu kez de, o gün çoğu Atatürk Kapalı Spor Salonuna dahi gelmemiş insanları suç duyurusunda bulunmaya teşvik etmiş ve yine "Çapulcu" ifadesini kullanarak suç konusu eylemini alenen tekrarlamıştır.  

Sefa Yalın 12-13 Mayıs tarihlerinde ettiği hakaretler ve attığı iftiralarla yetinmemiş bu kez 14.05.2016 tarihinde kendi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda protesto yapan kitle ile hiçbir alakası olmayan münferit bir olay sonucu üzücü bir şekilde yaralanan “Mücahit” isimli bir gencin darp edilmiş fotoğrafını paylaşarak protestocuları onunla ilişkilendirmeye çalışmış ve kişileri "Camii basmak" ile suçlamaya çalışmıştır. Bu suçlamanın maksadını, yaptığı paylaşıma gelen yorumlar açıkça ortaya koymaktadır. “Cami basmakla” suçlanan Sinop halkı ilk defa dini içerikli bir konferansa ev sahipliği yapmamaktadır. Sinop halkı bu durumdan rahatsızlık duymamakta hatta daha önce benzer içerikteki konferanslara da katılmaktadır. Yaşananların dini içerikle bir ilgisi yoktur. Şahsın kişiliği ve kadına – çocuğa bakışı halkın tepkisini çekmiştir. Zira somut olayda Sefa Yalın’ın amacı bu konferansta bir dert anlatma değil, halkı provoke ederek kendisini eleştiren protestoculara ve laik yaşam tarzına  yönelik yapılan tehdit ve hakaretlerine zemin hazırlamaktır” dedi. 

PROTESTOCU GRUP TAHRİK EDİLDİ
Nurettin Yıldız’a yönelik olarak yapılan protesto eyleminde, karşıt görüşlü bazı kişilerin alana gelerek protesto hakkını kullanan vatandaşları söylem ve hareketleriyle tahrik ettiklerini söyleyen KESK Sinop Dönem Sözcüsü Metin Gürbüz, bu kişiler hakkında da suç duyurusunda bulunduklarını belirtti. Gürbüz; “Ayrıca, Erkal Boz isimli şahıs, demokratik bir hak olarak protesto gösterisinde bulunan halkı tahrik etmek amaçlı bu grubun arasına girerek tekbir çekmiş, elini havaya kaldırarak yasadışı bir örgütün işaretini yapmış, çeşitli jest ve mimikler kullanmış ancak başarılı olamamıştır. Zira halk bu şahsın da provokasyon yaratmak ve halkı suçlu konuma düşürmek için bu davranışlarda bulunduğunu anlamamış kendisine herhangi bir müdahalede bulunmamıştır. Ancak bu durum şahsın  halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve alenen aşağılama suçunu işlemiş olduğu gerçeğini değiştirmeyecektir.

Bütün bunlar karşısında Sefa Yalın, Erkal Boz, Selim Özkabakçı, Samet Köse, Ahmet Yardım ve soruşturma sırasında tespit edilebilecek tüm şüpheliler hakkında, halkı kin ve düşmanlığa teşvik etmek, hakaret ve iftirada bulunmaktan dolayı suç duyurusunda bulunduk” diye konuştu.

 
Editör: Vitrin Haber