Hükümlüler ile dışarıdan alınacak işçilerin birlikte çalışacağı dünyanın ilk fabrikası olma özelliğine sahip olan tekstil fabrikasının resmi açılışı, MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak ve Adalet Bakanlığı’nın üst düzey yöneticilerinin de katılımıyla yapıldı.

Örnek tesis resmen açıldı Hükümlüler ile dışarıdan alınacak işçilerin birlikte çalışacağı dünyanın ilk fabrikası olma özelliğine sahip olan tekstil fabrikasının resmi açılışı, MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak ve Adalet Bakanlığı’nın üst düzey yöneticilerinin de katılımıyla yapıldı. MÜSİAD öncülüğünde kamu ve özel sektör işbirliğinde, 1 milyon dolarlık yatırımla Sinop Açık Ceza İnfaz Kurumu bünyesinde faaliyete geçen tekstil fabrikası dün gerçekleştirilen 'Yatırım Lansmanı ve Tesis Açılışıyla"resmen hizmete girdi. 

Günde bin gömlek üretiliyor
Açık Ceza İnfaz Kurumu'nda gerçekleştirilen ve saygı duruşu, İstiklal Marşı ve Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programın açılış konuşmasını yapan Sinop MÜSİAD Başkanı Ahmet Hilmi Gökmen tekstil atölyesi hakkında bilgiler verdi. Sinop'ta bir ilkin başarıldığını dile getiren Gökmen; “Yapılan çalışmalar neticesinde manevi hazzı ve sosyal sorumluluk yönü ön planda olan 300 kişilik kapasitesi ve 1 milyon dolarlık yatırım maliyeti ile istihdama ve ekonomiye katkı sağlayan bu görmüş olduğunuz tesis ortaya çıkmıştır. Hamdolsun ki hükümlülerimiz meslek sahibi oldukları gibi bu tesis günde bin adet gömlek üreten bir fabrika haline gelmiştir. MÜSİAD Sinop Şubesi olarak böyle bir yatırım gerçekleşmesine öncülük etmemize vesile oldukları bizlere bu mutluluğu ve heyecanı yaşattıkları için Ayata kardeşlere teşekkür ediyorum. Sayın Genel Başkanımız Nail Olpak beye yoğun programlarına rağmen açılışımıza teşrifleri için teşekkür ediyorum. Burada bugün bizleri yalnız bırakmayan kıymetli misafirlerimize ayrıca tek tek teşekkür eder açılışını yapmakta olduğumuz tesisimizin şehrimiz ve ülkemiz için hayırlı ve uğurlu olması, tesiste çalışan hükümlülerimizin biran evvel sevdiklerine ve kavuşmaları temennilerimle saygılarımı sunarım” dedi.

Efendi devlet değil, hizmetkar devlet anlayışı
Daha sonra söz alan Sinop Cumhuriyet Başsavcısı Ozan Kaya, tesisin Sinop’a kazandırılmasında emeği geçen herkese teşekkür etti. Kaya; “Efendi devlet tipinden hizmetkar devlet modeline geçildiği günümüz modern Türkiye’sinde temenni ederim ki Türkiye Ceza infaz kurumlarında bu gibi güzel proje ve yatırımların özel sektör ve bu sektörü temsil eden işadamlarımız vasıtası ile benimsenmesi ve tüm Türkiye’ye yaygınlaştırılmasıdır. Sinop’ta  göreve başladığım günden bu yana buradaki bu örnek uygulamayı duyan meslektaşlarımız kendi illerindeki açık ceza infaz kurumlarında da benzer yatırımların yapılmasını beklemektedirler. Bunun için MÜSİAD’a siz değerli işadamlarımıza büyük görevler düşmektedir. Beklentim odur ki tüm Türkiye’deki atıl durumda olan tesislerimizin bu ve benzer yatırımlar ile ekonomiye kazandırılması ve hükümlülerimizin ceza infaz kurumunda geçirdiği günleri olumlu değerlendirerek meslek sahibi olmaları ve aynı zamanda kendi ihtiyaçlarını karşılayacak gelir temin etmek suretiyle ailelerine yük olmadıkları bir oluşumun içinde olmayı başarabilmektir. Bu dünyada ilk ve örnek olan uygulamanın ilk adımının kısa bir süre önce başsavcı olarak göreve başladığım Sinop ilimizde atılması ve göreve başlamamın onuncu gününde böyle bir organizasyona ev sahipliği yapmam benim için ayrıca guru vericidir. Tekrar bu prje ve yatırımda emeği geçen herkese teşekkür ediyor saygılar sunuyorum" diye konuştu.

Açılan tesis göğsümüzü kabartıyor
MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak'da yaptığı konuşmada; tesisin Sinop'ta ve Türkie ekonomisine kazandırılmasında emeği geçenlere teşekkür etti. Nail Olpak şunları söyledi; "Bu gün gerçekten bizin çok özel bir gün. Çünkü girişimciliğin ve üretimin büyük bir sosyal payda ile taçlandırıldığı bir günü beraberce yaşıyoruz. Üretimin faklı mecralarda da yapılabileceğini, kamunun vatandaın mutluluğu için var olduğunu, mutluluklarında ancak çoğaltılarak paylaşılabileceğinin daha fazla farkında olduğumuz bir günü yapıyoruz. Hepinizin bilgidiği gibi daha önce ağırlı olarak kamu yatırımı olarak gerçekleştirilen
ve kapalı cezaevlerimizde uygulanan bu yöntem, farklı üretim tesisleri şeklinde gerçekleşiyordu. Bu defa ortak bir çalışmanın sonucunda toplam 2 bin 500 metrekarelik bir alanda 300 kişiye istihdam sağlayan, yaklaşık 1 milyon dolarlık öz sermaye yatırımı ile yapılan bu yatırımı bir iş adamları derneği olarak önemsediğimizi belirtmek istiyorum. 

Sinoplu NecmettinErbakan'ı rahmetle anıyorum
Elbette Sinop'u Sinoplulara anlatmak gibi bir niyetim yok. Dıyarıdan anlatıldığı zaman Hamsilos koyunu ben hemen hatırlayabiliyorum, Sinop'un nokulunu unutmam mümkün değil, ama onların içerisinde Rahmetli Başbakanlarımızdan Prof. Dr. Necmettin Erbakan'ı da huzurlarınızda rahmetle anmak istiyorum.

Sinop'un ihracaat rakamlarında artış var
Bu gün itibariyle bakıldığında ekonomisinin küçüklüğüne rağmen, Sinop'un ihracatta da kendi çapında bir artış yaşamaya başladığını da memnuniyetle görüyoruz. 2014 yılı ihracaat rakamları ile 37 milyon dolarlık bir ihracaat gerçekleştirilmiş. Elbette ülkemizin rakamları içerisinde küçük. ama azımsanmaması gerektiğini düşünüyorum"

Pu proje model olmalı
Sinop Valisi Yavuz Selim Köşger ise konuşmasında, Sinop'ta uygulanan projenin model olması gerektiğini söyledi. Köşger şunları söyledi; "Şehirlerinde insanlar gibi kaderleri vardır. O kader değişmiyor. Hatta kaderden kaçılmaz diye bir söz var. Sinop cezaevi ile şöhret bulmuş bir şehir. Kimi zaman cezaevinin şöhreti Sinop'un da önüne geçmiş. Şimdi bu kez de cezaevine yapılan ve yapılan işle Türkiye'ye ve hatta dünyaya model olabilecek bir projeyle gündeme oturuyor. Bu çok hayırlı bir yatırım olmuş. Teknoloji yoğun yatırımları bir tarafa bırakacak olursak, emek yoğun yatırımlarda temel girdi insan emeğidir. Emek yoğun yatırımlarda dünyada ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Bu manada 168 bin mahkum sayısıyla Türkiye dünyada sayılı ülkelerden birisi. Bu büyük potansiyel atıl vaiyette duruyor. Bunlar belki hayatlarının en verimli çağlarında iş piyasasının dışında kalıyor. Bu potansiyelin harekete geçirlecek oluşu iş gücünün yatırıma dönüştürülmesi adına önemli bir adım olacak. Pu projenin model olmasında büyük yarar var" diye konuştu. Belediye Başkanı Baki Ergül yaptığı konuşmada, Sinop'ta yapılan bu önemli yatırımın örnek olmasını diledi. 

Özşahin'e sertifikasını Genel Başkan Olpak verdi
Yapılan konuşmalar ardından katılımcılara plaket yerine MÜSİAD tarafından oluşturulan hatıra ormanına katılımcılar adına dikilen fidanların sertifikaları takdim edildi. Yazı İşleri Müdürümüz Serhat Özşahin'e sertifikasını MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak takdim etti. Daha sonra Sinop'un fikir ve ilim adamlarından Sabri Gökmen Hocaefendi tarafından yapılan dua ardından protokol üyeleri tesisin açılış kurdelesini kesti. Tüm davetliler açılış sonrası tesisi gezdi. 

Törene Sinop Valisi Yavuz Selim Köşger; MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, İl Jandarma ve Garnizon Komutanı Jandarma Albay Şefaattin Serten, Belediye Başkanı Baki Ergül, Sinop Cumhuriyet Başsavcısı Ozan Kaya, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bircan, Sinop Barosu Başkanı Avukat Hicran Kandemir, İl Emniyet Müdürü Yusuf Biner, MÜSİAD Sinop Başkanı Ahmet Hilmi Gökmen, Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım, Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahattin Menteş, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Personel Daire Başkanı Turan Kuloğlu, İşyurtları Daire Başkanı Vehbi Kadri Kamer, Sinop E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Özer Duman, tesisin işletmecisi Taha Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Ayata, hakim ve savcılar, MÜSİAD Genel Merkez yönetim kurulu üyeleri, MÜSİAD Sinop yönetim kurulu üyeleri ile Adalet Bakanlığı bürokratları katıldı.
Editör: Vitrin Haber