Sinop Seyyit Bilal İmam Hatip Ortaokulu tarafından 18 Mart Çanakkale Zaferinin 100. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında düzenlenen anma programı büyük ilgi gördü. Velilerin yoğun katılımıyla izlenen programda duygusal anlar yaşandı. 

Seyyit Bilal İmam Hatip Ortaokulu çok amaçlı salonunda gerçekleştirilen programa İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı ve İlim Yayma Cemiyeti Sinop Şube Başkanı Emin Şimşek, Vitrinhaber Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Serhat Özşahin, okul yönetimi, öğretmen ve öğrenciler ile çok sayıda veli katıldı. 

Saygı duruşu, İstiklal Marşının okunması ve Kur'an-ı Kerim tilaveti ardından açılış konuşması yapan Okul Müdürü Aydın Yılmaz, şanlı ecdadın tarihe nakşettiği sayısız kahramanlık destanlarından biri olan Çanakkale Destanından küçük bir kesitin sunulduğu programa katılanlara teşekkür etti. 

Çanakkale ‘İnsanlığın son insani savaşıdır
Aydın Yılmaz; "Türkün zafer günü, düşmanın kâbusu Çanakkale’yi nasıl anlamalı ve nasıl yaşamalıyız?, Çanakkale, bir ölüm kalım savaşıdır; bütün bir milletin, mutlaka zafere odaklanmış şekilde ‘Ya zafer ya ölüm!’ kararını verişidir; vatanın kapısına dayanmış ve elini Türkün gırtlağına kadar uzatmış olan düşmana ‘Dur!’ denilmesidir. Çanakkale, ülkenin her köyünden her dağ başından kopup gelen ana kuzularının aslanlaştığı yerin adıdır. Çelikten bir saldırıya karşı etten ve kemikten bir savunma demektir. Acımasızlığa, canavarlığa, yalan yanlış ön yargılara karşı, insanlığın, vicdanın, merhametinin Çanakkale ‘İnsanlığın son insani savaşı’dır. Çanakkale Mehmetçiğin inancıyla güzelleşen, insanileşen düşmanı da olsa yaralıya merhameti esirgemeyen tavrıyla düşmana insanlığı öğreten tablonun adıdır. Çanakkale, daha önce yaşanan Trablusgarp ve Balkan Savaşlarının millette oluşturduğu karamsarlığı silme fırsatıdır. Birlik ve bütünlüğün, okumuş ile okul görmemişin kaynaşmasının, kardeşleşmesinin şahlanışıdır. Çanakkale, subay savaşıdır. Komutanların neferleştiği, erlerle omuz omuza gönül gönüle ‘Allah Allah’ diyerek hücuma çıktığı bir savaştır. Çanakkale, İngiliz’in Fransız’ın Rus’un Yunan’ın kabarmış iştahların kursaklarında kaldığı yerdir; kendilerine göre yaptıkları işgal programlarının, sömürme ve yutma yamyamlıklarının bozulduğu tarihtir. Çanakkale’den sonra saldırının şekli değişmiş cepheden değil içten, açıktan değil gizliden, mertçe değil sinsice ve alçakça yöntemler devreye sokulmuş maalesef Türk Milletini hak etmediği zilletin içine sokmuştur. Ta ki bozulan moraller Türkün Atasının 1919’un yazında Samsuna ayak basmasıyla diriliş tekrar başlamıştır. İşte bu hikaye kara toprağa verilen 250.000 şehidin hikayesidir. Düşmanla koyun koyuna Çanakkale sırtlarında kefensiz yatan vatan evlatlarının hikayesidir. Adlarına kazınmış bir mezar taşı dahi olmayan meçhul, mağrur ana kuzularının hüzünlü türküsüdür. Tüm şehitlerimizi hayırla yad ediyor, herkesi Çanakkale ruhunu anlamaya davet ediyorum" dedi.

Yapılan konuşma ardından öğrenciler günlerdir hazırlandıkları sahnede izleyenlere performansları ile duyusal anlar yaşattı. Çanakkale türkülerini koro olarak seslendiren öğrenciler, şiirler ve Çanakkale'de yaşanmış hikayeleri duygu dolu sözlerle anlattı. Bu sırada salondakiler duygusal anlar yaşadı. Program bitiminde izleyiciler öğrencileri dakikalarca ayakta alkışladı. Program sonunda teşekkür konuşması yapan İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Emin Şimşek, programda emeği geçen herkese teşekkür etti. Konuşmasında oldukça duygulandığı gözlenen Şimşek; "Eseri gördük. İnanmayan insan bunları sergileyemez. Öğrencilerimizi ve öğretmenlerimizi tebrik ediyorum" diye konuştu.  
Editör: Vitrin Haber