7. Uluslararası Nükleer Yapı Özellikleri Çalıştayı Sinop'ta başladı. Sinop Üniversitesi'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen "7. Uluslararası Nükleer Yapı Özellikleri Çalıştayı" dün düzenlenen törenle start aldı. 

27-29 Ekim tarihleri arasında 3 gün gerçekleştirilecek olan "7. Uluslararası Nükleer Yapı Özellikleri Çalıştayı" Ahmet Muhip Dıranas Uygulama Otelinde büyük bir katılımla yapılıyor. Çalıştayın açılış törenine; Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bircan, İl Emniyet Müdürü Yusuf Biner, Bakanlık Müşaviri Valilik Yatırım Danışmanı Hayati Yaşar, Belediye Başkan Vekili Rahmi Balfidan, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Temsilcisi Salih Sarı,  Azerbaycan Havacılık Akademisi'nden Prof. Dr. Ali Guliev, Akdeniz Üniversitesi'nden Prof. Dr. İsmail Boztosun, Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nden Prof.Dr. Osman Yılmaz ile yurtiçinden ve yurt dışından akademisyenler ve davetliler katıldı. 

Çalıştayda ilk olarak söz alan Sinop Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuncay Bayram, gerçekleştirilen çalıştayın Türkiye'de nükleer fizik ve nükleer bilim alanlarında çalışan genç araştırmacılar ile alanında yetkin bilim insanlarının bir araya gelmesini sağlayan bilimsel bir etkinlik olduğunu söyledi. 7. Uluslararası Nükleer Yapı Özellikleri Çalıştayı hakkında bilgiler veren Bayram, 3 gün sürecek çalıştaya 4  ülkedeki 42 üniversiten 84 katılımcının katıldığını belirtti. 

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Rektörü Prof. Dr. Recep Bircan ise; “Yaklaşık 100 yıllık geçmişe sahip olan nükleer fizik çalışmaları atom çekirdeğinin yapısını ve özelliklerini inceleyerek maddenin doğasında, evrenin oluşumunda kadar pek çok soruya cevap vermesi bakımından oldukça önemli ve ilgi çekici olmuştur. Nükleer fizik yine 21. yüzyılın bilimi olarak kabul edilmektedir. Atom fiziğinin sistematiği nükleer fizik ile olmuştur” dedi. 
Açılış konuşmasının ardından katılımcı Prof. Dr. Ali Guliyev’e, Prof. Dr. İsmail Boztosun’a, Prof. Dr. Jamell-un Nebi’e, Prof. Dr. Osman Yılmaz’a, Prof. Dr. Tahmasip Aliyev’e ve Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı temsilcisi Salih Sarı’ya Türkiye’nin ilk araştırma gemisi olan Seydi Ali Reis Gemisi’nin maketi hediye edildi. 

Hediyeler ardından Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Boztosun, “Ülkemizde gerçekleştirilen ilk fotonükleer reaksiyon ve fotofizyon” hakkında sunum yaptı. Program sonunda katılımcılara Sinop’a özgü gemi maketi hediye edildi.
Hacer Üçüncüoğlu

Editör: Vitrin Haber