Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından her hafta tekrarlanan Cuma Söyleşilerinin bu haftaki konuğu Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) Samsun Bölge Müdürü İsmail Hakkı Kasapoğlu oldu.

Evlilik ömür boyu değil, ebedidir
MÜSİAD toplantı salonunda gerçekleştirilen programda sık sık, örnek insan Peygamber Efendimizin aile yaşantısından örnekler veren İsmail Hakkı Kasapoğlu, aile içi iletişimde en büyük rol modelin Hz. Peygamber olduğunu söyledi. Türk toplumuna örnek gösterilmeye çalışılan Batı modelinin örnek olmak yerine ahlaki ve sosyal çöküntüye neden olduğunu belirterek, "Siz aile temelini sağlam oluşturamazsanız, evlilik en ufak bir yalpalamada yıkılır. Bir kişi bir kadınla ya zenginliği, ya güzelliği ya da sevdiği için evlenir. Fakat dinimiz bu konuda ahlaklı olanı tavsiye eder. Çünkü din açısından aile olmazsa olmazdır. Dinimiz ‘Evliliğin salih ve salihalardan oluşması durumunda, bu evliliğin bir ömür boyu değil, ahirette kadar devam edeceğini’ söylüyor. Evlilik bir ömür boyu değil, aksine ebedidir. Sevgi Allah’ın kadına ve erkeğe vermiş olduğu bir nimettir. Dinen aile içinde ne kadın üstündür, ne de erkek. Dinen kadın erkeğe, erkekte kadına emanettir. Yani kadın erkeğe muhtaç, erkek de kadına muhtaçtır. Evlilikte haklı ve haksız aranmaz. Evlilikte asıl olan mutluluktur. Kadının ve erkeğin üstün tarafları var. Nasıl bir kurum üç kişi bir araya geldiğinde; müdür, müdür yardımcısı ve şeften oluşunca, ailede de otomatikman bir yönetici olur. O görevi yani yöneticiliği Cenab-ı Hak erkeğe yüklemiş. Burada yanlış anlamamak lazım. Erkeğin üstünlüğü kesinlikle kadına baskı uygulama noktasında değildir" dedi. 
Boşanmalar giderek artıyor
Türkiye'de boşanma oranlarının hızla arttığına dikket çeken Kasapoğlu, nedenlerin başında ise İslamın asla tasvip etmediği fiil olan şiddetin geldiğini söyledi. Kasapoğlu; "Yine 2013 yılında 605 bin evlilik var, boşanma davası 425 bin, sonuçlanan 125 bin. Yani 125 bin boşanma davası gerçekleşen aile yıkımı var. Her geçen gün boşanma oranı artmakta. Boşanma nedenlerinin başında ise yüzde 20'lik oranla şiddet geliyor. 25  bin aile şiddittin dolayı boyanıyor. Kah erkek tarafından, kah kadın tarafından şiddet var. Ama çoğunluğu erkekler tarafından uygulanan şiddet. Peki dinimizde şiddet var mı? Asla şiddet yok" dedi. 
Hazreti Peygamberin eşleri ve çocukları ile diyaloglarından bahseden KYK Samsun Bölge Müdürü İsmail Hakkı Kasapoğlu'nun verdiği örnekler kimi zaman duygulu anların yaşanmasına neden oldu. Soru-cevap kısmıyla sona eren programın bitiminde MÜSİAD Sinop Başkanı Ahmet Hilmi Gökmen, KYK Samsun Bölge Müdürü İsmail Hakkı Kasapoğlu’na Sinop’a özgü gemi maketi hediye etti.

Programa KYK Sinop Müdürü Adnan Menderes Dümen, Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölüm Başkanı Prof. Dr Sedat Karayücel, CHP Milletvekili Aday Adayı Barış Karadeniz, KOSGEB Sinop Hizmet Merkezi Müdürü Gürsel Kızılaslan, Halkbank Sinop Müdürü Reşit Canik, Sinop RT Yapı İnşaat Yöneticisi ve MÜSİAD YK Üyesi Yücel Ünal, MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Kara, Vitrinhaber Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Serhat Özşahin, STK temsilcileri, öğrenciler, sanayici ve iş adamları, basın mensupları ile vatandaşlar katıldı. 

Editör: Vitrin Haber