Sinop İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 12 Mart İstiklal Marşının kabulü dolayısıyla, ‘İstiklal Marşının kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma’ programı düzenlendi..

Türk Milleti’nin hürriyet ve istiklal mücadelesini destanlaştıran İstiklal Marşının, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilişinin 97’nci yıl dönümünü münasebetiyle Sinop İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ‘İstiklal Marşının kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma’ programı düzenlendi.

Sultan Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Konferans Salonu’nda düzenlenen programa; Sinop Valisi Hasan İpek, Belediye Başkanı Baki Ergül, Sinop üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın, Vali Yardımcısı Mehmet Tanışır, İl Emniyet Müdürü Ercan Dağdeviren, İl Jandarma Komutanı J. Kıdemli Albay Halil Altıntaş, İl Genel Meclis Başkanı Şükrü Gündoğdu, MHP İl Başkanı Ali Çakır, kurum müdürleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programda günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Sultan Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Ramazan Alptekin yaptı.
Bazı sanatkarların ruhumuza yerleşen, kök salan, duygu tellerimize dokunarak bizleri heyecanlandırdığını belirten Alptekin; Bizde duyduğumuz heyecanla o sanatkara değer veririz. Kabul edilişinin 97'inc’ yılını kutladığımız İstiklal Marşı’mızın şairi Mehmet Akif Ersoy’da işte bu sanatkarlarımızdan biridir. İstiklal Marşı ve Mehmet Akif’i anlamak için son iki asrı iyi anlamak gerektiğini belirtti. 

ÇANAKKALE VE KURTULUŞ SAVAŞI MİLLETİMİZİN ÖZGÜRLÜK VE İSTİKLALİ İÇİN ŞAHLANIŞIDIR

Balkan Savaşları, Trablusgarp, Yemen, Kafkasya’da sömürgeci güçlerin aziz milletimizi tarih sahnesinden silmek için tüm güçlerini kullandığına vurgu yapan Alptekin sözlerine şöyle devam etti; “ Tam bu ortamda Mustafa Kemal Atatürk ile birlikte Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı milletimizin özgürlük ve istiklali için şahlanışıdır. 1. Türkiye Büyük Meclisinde Burdur Milletvekili olan Mehmet Akif ömrü boyunca cehaletle, taassupla mücadele ederek kedini milletine adayan bir dava adamı ve büyük bir vatanseverdir. Milli mücadelenin içinde yer almış, Anadolu’yu dolaşarak Milli Mücadele ruhunu güçlendirmeye, Milli Şuuru güçlendirmeye çalışmıştır.  Kastamonu Nasrullah Camisinde Sevr Anlaşmasının iç yüzü ve Kurtuluş Savaşı’nın niteliğini anlatan coşkulu vaazı Diyarbakır’da bastırılarak tüm vilayetlere ve cephelere dağıtılmıştır”. 

İSTİKLAL MARŞI MİLLETİMİZİN VAR OLMA SEBEBİNİ HAYKIRAN MUAZZAM BİR BİLDİRİ, MİLLİ BİR YEMİNDİR 
Bin yılı aşkın zamandır yurt edindiğimiz Anadolu, coğrafi ve stratejik açıdan çok önemli bir bölge olduğunun altını çizen Alptekin; “ Tarihin her safhasında sömürgeci güçlerin gözü bu topraklarda olmuştur.  İçinde olduğumuz zaman durumuna baktığımızda emperyalist güçlerin saldırıları hala devam etmektedir. Bu da Türk Milletinin İstiklal mücadelesinin halen devam ettiğini göstermektedir.  Bu cennet topraklarda yaşamanın bir bedeli var. Atalarımız kanlarıyla, canlarıyla dün bunun bedelini ödedi. Bizlerde bugün bağımsızlığımız, demokrasimiz ve istiklalimiz için bu bedeli ödemeye devam etmekteyiz. İşte İstiklal Marşı bu vatanın nasıl kazanıldığının, bedelinin neyle ödendiğini farkına varmaya bir davettir. İstiklal Marşı gençliğimiz için cesaret, azim ve ümit kaynağıdır.  İstiklal Marşı bu milletin bir ve beraber olduğunda neler yapabileceğini gösteren, asıl gücün maddede değil manada olduğunun ifadesidir. İstiklal Marşının rengi milletin rengidir. Nice zaferler, acılar, fedakarlıklar, hayaller, idealler ve millet olma şuuru bu şiirin bünyesinde toplanmıştır.  İstiklal Marşı milletimizin var olma sebebini haykıran muazzam bir bildiri, milli bir yemindir. İşte bu duygu ve düşüncelerle başta Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, bize ölmez bir eser bırakan büyük şairimizi ve Malazgirt’ten başlayarak Çanakkale’de, İnönü’de, Sakarya’da, Dumlupınar’da, terör ile mücadelede, 15 Temmuz’da, Artvin’de, vatanımızın bölünmez bütünlüğü, devletimizin bekası için hiç düşünmeden şahadet şerbetini içen tüm şehitlerimizi bir kez daha minnet ve rahmetle anıyoruz. Ruhları şad olsun”.    

Daha sonra öğrenciler tarafından sergilenen “Korkma” adlı piyes katılımcılardan büyük alkış aldı. Program Vali Hasan İpek’in piyeste yer alan öğrencilere karanfil vermesi ardından sona erdi.