Mars'a astronot taşıyacak Orion uzay aracına Sinoplu Türk yönetici
Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nde (NASA) Mars gezegenine astronot taşımak için üretilen Orion uzay aracının sistem mühendisliğini Sinop doğumlu Türk bilim adamı Sırrı Oğuz yapıyor.

Sinop'ta dünyaya gelen Sırrı Oğuz, İstanbul Teknik Üniversitesi'nde uçak mühendisliği bölümünü bitirdikten sonra ABD'ye gitti. Patlayıcı ve roket üretimi yapan Goodrich bünyesinde 15 yıl boyunca çalışan Oğuz, bu süre içerisinde ABD Hava Kuvvetleri, Donanma ve NASA'nın birçok önemli projesinde uzman mühendis olarak görev aldı. 2008 yılında aldığı davetle NASA bünyesinde çalışmaya başlayan Oğuz, 4 yıldan beri Houston'daki Johnson Uzay Merkezinde NASA'nın yeni projesi Orion uzay aracının tüm piroteknik donanımlarından sorumlu sistem mühendisi olarak çalışıyor. Apollo benzeri kapsül türünde dizayn edilen Orion aracının uzun vadeli misyonu insanları Low Earth Orbit (Alçak Dünya Yörüngesi) ötesine ve uzayın daha önce hiç erişilmemiş derinliklerine taşıyabilmek. Ayrıca NASA'nın özel şirketler eliyle üretmeyi planladığı insanlı uzay aracı projesinin piroteknik (ateşleme-roket) sistemlerinin uygunluğunu kurum adına denetliyor. 

Yoğun çalışma temposu dışında hafta sonları NASA'nın futbol liginde futbol oynayan Sırrı Oğuz, ayrıca gece kulübünde amatör DJ'lik yapıyor. California ve Houston'da birçok diskoda konuk DJ olarak performans sergilediğini belirten Oğuz, "Geriye dönüp baktığımda tüm bu hayallerimi gerçekleştirdiğimi rahatlıkla söyleyebilirim" diye konuştu. 

Editör: Vitrin Haber