Sinop E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda yatan ve mesleki eğitimlere katılan tutuklu ve hükümlülere belgelerinin verildiği törende; mahkumlardan oluşan halk oyunları ekibi gösterileriyle ilgi odağı oldu. Ayrıca Türkiye’de bir ilke imza atılarak oluşturulan tutuklu ve hükümlülere yönelik plaj voleybolu sahasının da açılışı yapıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan etkinlikte açılış konuşmasını Kurum Müdürü Özer Duman yaptı. Kurum çalışmaları ve etkinlik hakkında bilgi veren Özer Duman; cezaevinde 500 tutuklu ve hükümlünün bulunduğunu söyledi. Duman; "Sinop E tipi kapalı cezaevi 1996 yılında açılmış olup 500 hükümlü ve tutuklu barındırmaktadır. 210 personelle hizmet veren kururumuz, modern yapısıyla Türkiye'nin en iyi yaşam koşullarına sahip olmakla birlikte, tekstil atölyesindeki 300 tutuklu ve hükümlü çalışmakta ve maaşlarda düzenli bir şekilde ödenmektedir. Ayrıca tutuklu ve hükümlüler ile yakınları sağlık ve sigortalarıyla da güvence altına alınmışlardır. Bu çalışma sistemimiz kurumsallaşmış ve bakanlığımızın yüz akı haline gelmiştir. Bizim amacımız eğitimlerine büyük önem vererek birer meslek sahibi olmalarını sağlamak tahliye sonrasına hazırlamaktır" dedi. 

Sinop Valisi Ahmet Cengiz yaptığı konuşmada, Sinop denince akla gelen ilk figürlerden birisinin Tarihi Sinop Cezaevi olduğunu söyledi. İnsanların çeşitli nedenlerden dolayı cezaevine düşebildiğini aktaran Cengiz, ''Önemli olan insanların yapmış oldukları bu hatayı cezaevinden çıktıktan sonra telafi etmelerini sağlamaktır. 1996 yılına kadar da Sinop'un adı cezaeviyle birlikte hep böyle anılmıştır. Ne zaman yeni cezaevi yapıldı, artık akla başka şeyler gelmeye başladı. Bu izlenimin silinmesinde modern cezaevinin çok ciddi katkısı oldu. İnsanlar çeşitli sebeplerden dolayı cezaevine düşebiliyor. Önemli olan insanların yapmış oldukları bu hatayı cezaevinden çıktıktan sonra telafi etmelerini sağlamaktır. Onları yaşamdan koparmamak yaşam sevinçlerini öldürmemek ve cezaevinden çıktıktan sonra hayatlarını irtibatlarını bağlılıklarının devamını sağlamaktır. Bu anlamda cezaevlerinde yapılan etkinliklerin önemi tartışılamaz" diye konuştu.

Bakırköy savcılığına atanan Başsavcı Osman Erduran'da programda veda konuşması yaptı. Erduran; "Bu gün benim sizlerle birlikte yapılan son etkinliğim. Sizlerle daha farklı duygular içerisinde konuşmak isterdim. Ceza infaz kurumumuzda yıl içerisinde yapmış olduğumuz etkinliklerde başarı gösterenlere belgelerini vereceğiz. Ceza infaz kurumları, tutuklanan ve hürriyeti kısıtlanan ve bağlayıcı bir cezaya mahkum olan kişilerin barındırıldığı bir yerdir. Buradaki ceza müddetleri süresince çeşitli faaliyetler ve etkinlikler yaparak tahliye olduklarında topluma yeniden uyum sağlatmak bizim en öncelikli görevimiz" ifadelerini kullandı.

Konuşmalar ardından mesleki kurslar ve eğitim alanında başarı gösteren hükümlü ve tutuklulara belgeleri verilirken, resim sergisinin açılışı yapıldı. Hükümlü ve tutuklulardan oluşan halk oyunları ekibinin gösterileri ise büyük ilgi gördü. Bağlama kursuna katılan erkek ve bayan hükümlülerin oluşturduğu koro tarafından mini bir konserin verildiği programda, tutuklu ve hükümlüler üzerindeki negatif enerjiyi dağıtmaları ve farklı spor yapabilmeleri için Türkiye ceza infaz kurumlarında ilk olma özelliğine sahip plaj voleybolu sahasının da açılışı yapıldı. Bu arada tutuklu ve hükümlülerin kendi aralarında yaptığı ilk voleybol karşılaşmasının startı, Sinop Valisi Ahmet Cengiz tarafından yapılan servis atışıyla verildi. Etkinlik davetlilere verilen kokteylle sona erdi.

Programa; Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül, İl Jandarma Alay Komutanı Jandarma Albay M.Erhan Arıkan, İl Emniyet Müdürü Şeref Aytekin, Cezaevi Savcısı Murat Alagöz, kurum müdürleri, ceza infaz kurumu personeli ile hükümlü ve tutuklular katıldı.