Sinop'ta yaz sezonunda halkın burnunu sızlatan kötü kokunun kaynağı Kumkapı mendireğinde, kokuya neden olduğu belirtilen yosunlarla belediye ekipleri tarafından kireçli mücadele sürüyor. Ancak bu kesin çözüm değil. Su sirkülasyonun sağlanamadığı mendirekle kale surları arasının doldurulması ve yosunların taşıyan dalgaların mendireği aşmamasını sağlamak için tahkimatın yükseltilmesi Sinop'ta tartışılan çözümler arasında. 

Konuyla ilgili bilgi veren Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül, yosunların kale ile mendirek arasına girmemesi için yapının yükseltilmesi gerektiğini söyledi. 
Vitrinhaber'e açıklamalarda bulunan Baki Ergül, söz konusu kokunun kanalizasyon kokusu olduğuna dair bir algı oluşturulmaya çalışıldığını belirterek, alana dökülen bir kanalizasyonun olmadığını, giderilmeye çalışılan kokunun mendirekle kale arasında sıkışıp kalan ve ardından çürüyen yosunlardan kaynaklandığını dile getirdi. 

FARKLI BİR ALGI OLUŞTURULMAYA ÇALIŞILDI
Mendireğin kale surlarının korunması amacıyla DLH tarafından yapıldığını söyleyen Başkan Ergün sözlerini şöyle sürdürdü: "Sinop kamuoyunda mendireğin içerisine Sinop'un kanalizasyonu dökülüyormuş gibi bir algı oluşturuldu. Böyle bir şey söz konusu değil. O mendirek yapılırken ben, kesinlikle model deneyinin yapılması gerektiğini söyledim. Bu yapılmadığı zaman başınıza böyle şeyler gelir. Mendireğin sirkülasyonu yok. Çok büyük dalgalar olduğu zaman, dalgalar yosunu içeriye atıyor. Yosun güneşle beraber kurumaya ve çürümeye başlıyor. Çürüdüğü zamanda böyle kokular oluşuyor. Biz bunu izole etmek, çürüyen yosunları yakıp kokuyu ortadan kaldırması için 27 ton sönmemiş kireç aldık. Bu çalışmalarımız da hali hazırda devam ediyor. 

MENDİREĞİ YAPAN DLH İLE GÖRÜŞTÜK
Bu projeyi yapan DLH Bölge Müdürlüğü'ne ben hem telefonla, hem de yazı olarak konuyu ilettim. 'Gelin bu olaya bir çözüm getirin' dedim. Şimdilik ben sönmemiş kireçle bu olayı çözdüm. Yarın o dalga olup o yosun tekrar gelecektir. Buna kesin çözüm getirmek lazım. Açık söyleyeyim kesin çözümü de şudur: Ya o mendireği oradan kaldıracaksın, ya da o mendireği biraz daha yükselterek dalganın içeriye gelmesini önleyeceksin ve o yosun da içeriye giremeyeceksin. Yoksa böyle her dalgada o yosunlar içeriye gelirse, aynı sıkıntı tekrar olacaktır. İnşallah DLH bizim hem yazılı, hem de sözlü olarak söylemiş olduğumuz bu olayı ciddiye alır ve una çözüm getirir, Sinopluları da rahatsız etmez. 

EN GÜZEL ÇÖZÜM ASLINDA O ALANI DOLDURMAK 
Mendirek ilk başladığında benim bir önerim olmuştu. Hem kaleleri koruyalım, hem de kalenin yanına 20 metre yol da olabilecek şekilde yapalım dedik ama kabul etmediler. Ama bizim öyle bir önerimiz oldu. Bu sıkıntıları yaşamamak için bence o alanın dolgu olması ve dalgaların içeriye girmesini önlemek için mendireğin yükseltilmesi lazım. Ya da o alanı sürekli temizleyeceksiniz. Bunu da kim yaptıysa onun yapması lazım. 

YAKIN ZAMANDA O ALANDA BEACH VOLEY TURNUVASI YAPILACAK
Bu arada bizin uluslararası düzeyde 20'sinde başlayacak olan yaptığımız 'Beach Volley' turnuvamız var. Bu turnuva Kumkapı da yapılıyor. Şimdi bunu bilmeyen insanlar o alana geldiklerinde, bu kokunun kanalizasyondan kaynaklandığını düşünebilirler. Bizim o alanda ne kanalizasyon tahliye hattımız, ne de öyle bir kanalizasyonumuz var. Bunu özellikle söylemek isterim"
Editör: Vitrin Haber