Sinop'ta kültür merkezi temel çalışmaları sırasında antik mezarlık (nekropol) bulundu. Çok sayıda iskelete ulaşan arkeologlar, koku şişesi, mezar hediyelerini de ortaya çıkarttı. Vali Dr. Yasemin Özata Çetinkaya, buluntuların 6 bin yıllık bir tarihe sahip olduğunu söyledi.

Sinop Merkez nokta mevkisinde Kültür ve Turizm Bakanlığınca yapılması planlanan Kültür Merkezi inşaatı temel hafriyatının Sinop Müze Müdürlüğü uzmanlarınca denetimi sırasında Antik Nekropol izlerine rastlanılması ardından hafriyat çalışmaları durdurularak kurtarma kazısına başlandı. Yapılan kazılarda yapı alanı doğu sınırı boyunca uzanan çok sayıda gömülerin yer aldığı Antik Nekropol ortaya çıkarıldı. Gömülerin molaz taş örgülü mezarlar, kiremit çatılı mezarlar, amphora dizisi örtülü mezarlar ve toprak gömü olduğu görüldü. Gömü içinde ve çevresinde, Lekythos, Kantharos, Amphroa, koku şisesi, Alabastron, sikke gibi mezar hediyeleri bulundu. Bu arada antik mezarlık alanının batısında Musevi inancına ait buluntulara rastlanıldığı belirtildi. 

Buluntular en az 6 bin yıllık
Buluntuların heyecan verici olduğunu belirten Sinop Valisi Dr. Yasemin Özata Çetinkaya, “Kazı alanını gezerken ortaya çıkarılan kalıntılar çok ilgimi çekti ve 6 bin yıldır toprağın altında duran bu değerlerin bu şekilde bir çalışma ile insanlığa kazandırılması beni çok heyecanlandırdı. Kazıların tamamlanmasına müteakip kalıntılar buradan taşınacak, buradaki Kültür Merkezi inşaatı devam edecek ve Sinop Kültür Merkezine kavuşacak. Bu kalıntılar ise müzede sergilenecek insanlar tarafından ziyaret edilebilecek. Aslında böyle bir kalıntının Kültür ve Turizm Bakanlığının bir yatırımı olan Kültür Merkezi inşaatının hafriyatında çıkması belki bir şans olmuştur ve Sinop olarak bunu değerlendirilebiliriz diye düşünüyorum. Neticede burada inşaat tamamlanınca burası Kültür Merkezi olarak kullanılacak. Eğer uygun görülürse şu anda yapılacak bir proje revizyonu ile Kültür Merkezi inşaatı tamamlandıktan sonra merkez içerisinde aynı yer de oluşturulacak bir alanda bu kalıntıların aynı şekilde sergilenmesi imkanı da bulunabilir. Kültür Merkezimizin işleyişi açısından da çok uygun olur. Merkezimiz aynı zamanda bir doğal müze işlevi görür. Ülkemizde ve dünyada bunun çok örneği var. Bu tür önemli kalıntıların mekanın uygun olması halinde yerinde sergilenmesi her zaman en tercih edilen yöntemdir. Müze Müdürlüğü yetkililerimizin ifade ettiğine göre söz konusu kazı alanında ulaşılan bulgular sadece 6 bin yıl öncesine ait olmakla değil burada yaşayan medeniyetler bakımından önem arz eden bulgular olması anlamında da tam bu niteliktedir. Biz Sinop olarak bu teklifimizi Kültür ve Turizm Bakanlığımıza en kısa zamanda ulaştıracağız. Açıkçası olumlu bir yanıtta alacağımızı düşünüyorum" dedi.
Editör: Vitrin Haber - Gülay Yıldırım Kavak