Sinop KESK Şubeler Platformu, IŞİD çeteleri tarafından Ortadoğu’da yaşayan Ezidi, Arap, Türkmen, Kürt ve Süryani halklara yönelik yapılan saldırıları protesto etmek amacıyla eylem yaptı. 

Sinop KESK Şubeler Platformu tarafından gerçekleştirilen 1 günlük iş bırakma eylemi kapsamında gerçekleştirilen protesto ve basın açıklaması için KESK binası önünde toplanan sendika üyeleri sloganlar eşliğinde Uğur Mumcu meydanına yürüdü. Burada Sinop KESK Dönem Sözcüsü Metin Gürbüz bir basın açıklaması yaptı. IŞİD çeteleri tarafından Ortadoğu’da yaşayan Ezidi, Arap, Türkmen, Kürt, Süryani halklara yönelik gerçekleştirilen katliama ve emperyalist müdahaleye dur demek için bir günlük iş bırakma eylemi yaptıklarını belirten Gürbüz, Uluslararası emperyalist güçlerin Ortadoğu'ya ilişkin planlarının maşası olarak devreye soktukları IŞİD’in, başta Irak ve Suriye olmak üzere girdiği topraklara ölüm saçmaya devam ettiğini söyledi. Sinop KESK Dönem Sözcüsü Metin Gürbüz yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “Bugün IŞİD denilen çete Kürt, Türkmen, Ezidi, Arap, Alevi, binlerce insanı katlediyor, yaşam haklarını ellerinden alıyor. Emperyalizmin “Yeni Ortadoğu” projesi, IŞİD eliyle Irak ve Suriye’de kanlı bir katliama dönüşmüştür. Kendi ilkel anlayışı dışında kalan herkesi, acımasızca katleden IŞİD, insanlığın ortak değerlerine, yaşam hakkına, kadının özgürleşmesine, çoğulcu yaşam hakkına kendi geleceğini belirleme iradesine saldırmaktadır. Kobane halkı, bu katliamlara ve bu barbar çeteye tam 23 gündür direnerek, sürdürdüğü bu insanlık direnişine tüm insanlığı çağırmaktadır. 

Türkiye emekçileri, demokrasi güçleri ve halkları bu çağrıya kulak vermiş, tüm illerde insanlık direnişini büyütmek için sokağa çıkmıştır. Kendinden olmayana, iktidarına biat etmeyene her türlü baskı ve şiddeti reva gören AKP’nin ‘ileri demokrasi’ anlayışı; savaşa, ölüm saçan çetelere ve işbirlikçilerine karşı sokağa çıkan halka yönelik devlet şiddetine dönüşmüştür. 22 yurttaşımız devletin militarist güçleri ve devreye soktuğu paramiliter güçlerin saldırıları sonucu yaşamını kaybetmiş, yüzlercesi yaralanmıştır. 

Bir kez daha görülmüştür ki, IŞİD sadece dışsal tehdit değil; AKP faşizminin ta kendisidir.  AKP’nin içeride toplumsal muhalefeti sindirmek, korkutmak, baskı altına almak için kullandığı mezhepçi faşist zihniyetin bir aracı ve yansımasıdır. Halkların eşit ve özgür bir şekilde barış içinde yaşama taleplerini, polis ve silahlı çetelerin saldırısı ile bastırmaya çalışan, yıllar sonra askeri sokağa taşıyan, sokağa çıkma yasağını ilan etmekten çekinmeyen AKP’nin tekçi, otoriter, faşizan politikalarının bir ürünüdür. Bu anlamda toplumu infiale sürüklemek için yapılan okul yakma, bayrak indirme, Atatürk büstü kırma gibi provokasyonları da buradan teşhir ediyoruz, açıkça kınıyoruz.  

Her geçen gün geriye dönülmez tahribatlar oluşturan, halkları birbirine düşman eden AKP’nin savaş politikalarının, emekçilere, insanlığa ve halklarımıza hiçbir yararı yoktur. 

Emekçiler, savaş politikalarından yana olamaz, ölüm-kalım mücadelesi verenlerin katliamına sessiz kalamaz. Çünkü bugün sadece Kobane özelinde Ortadoğu değil; eşit, özgür, demokratik bir ülkede barış ve kardeşlik içinde yaşamak isteyen herkes abluka altındadır. Demokratik çözüm sürecinin sona erdirilmesi, iç savaş riskinin adım adım büyütülmesi, yeni Roboskiler, Sivaslar yaşanmasına neden olacaktır. Bu savaş kışkırtıcılığı karşısında AKP’nin savaş politikalarına dur demek, emekçiler için tarihi bir görevdir.  Emekçiler bu ülkenin kadim halklarının çocukları olarak bu topraklarda kardeşliğin ülkesini kurmak için, eşit-özgür bir şekilde yaşamanın kavgasını vermelidir. Aksi halde kazanan gericilik ve faşizm, kaybeden ise insanlık olacaktır.

Bu tarihi dönemde KESK (Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu) olarak; “Savaş Tezkeresi Kaldırılsın! Gerici IŞİD çetelerine değil, Kobane’de ilerici insanlığa her tür insani destek verilsin! Yeni Roboskiler, Şengaller, Sivaslar yaşanmasın!” talepleri ve “İNSANLIĞA SES VERİYORUZ! SAVAŞI DURDURALIM” şiarı ile GREVDEYİZ!
Ülkede, bölgede, dünyada barış diyerek AKP’nin mezhepçi ve savaş kışkırtan politikalarına son verelim!
 “Bir savaşta sadece insanlar ölmez, insanlık da ölür. Sessizlik saf tutmaktır, bizim safımız insanlıktır” ilkesinden hareketle, tüm emek ve meslek örgütlerini, demokrasi güçlerini, emekçileri ve tüm yurttaşlarımızı özgür, demokratik ve barış içinde bir geleceği bugünden kurmak adına mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz.” Yapılan açıklamanın ardından sloganlar atan grup olaysız bir şekilde alandan ayrıldı.