Sinop Nükleer Karşıtı Platform (NKP)  tarafından Çernobil’in 32. ve Fukuşima felaketinin 7. Yılı dolayısıyla “Balkona Değil; Sokağa Çık!” sloganıyla düzenlenmesi planlanan “Sinop Nükleer Santral İstemiyor" temalı mitingin yasaklanması sonrasında, NKP geniş katılımlı bir söyleşi programı gerçekleştirildi. 

Sinop iskele meydanında düzenlenen programa CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan, Elektrik Mühendisleri Odası Genel Başkanı Gazi İpek, Kamu-Sen Eğitim ve Örgütleme Sekreteri İlhan Yiğit, Nükleer Fizikçi Prof. Dr. Hayrettin Kılıç, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aziz Konukman, Nükleersiz Org Temsilcisi Pınar Demircan, Fukuşima tanığı Masumi Kowata ile çok sayıda vatandaş katıldı.

BU ÜLKEYE NÜKLEER SANTRAL KURMAK DEMEK VATANA İHANET DEMEKTİR
Programda konuşan CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, güneşi ve rüzgarı bu kadar bol bir ülkede nükleer santral kurmanın vatanda ihanet etmek olacağını söyledi. Karadeniz; “Buradaki topluluk, nükleere karşı olduğunu haykırmanın haricinde, çevrenin korunması gerektiğinin haykırılması haricinde bir düşünce ile gelmiş midir sizce? Peki sizce bu mitingi neden iptal ettiler acaba hiç düşündünüz mü? Bu korku burada yapılacak mitingi engelledi. Ne kadar engellerlerse engellesinler, bu nükleer santrali Sinop’a kurdurmayacağız. Bu belayı başımıza saranlar inanın ki nükleer santralden daha tehlikeli. Türkiye’nin başında ne bela varsa bunların başından geldi. Sinop’a nükleer santral kurdurmayacağız. Sadece Sinop’a değil Türkiye’nin hiçbir yerine nükleer santral kurdurmayacağız. Dünya artık yenilenebilir enerji kaynaklarına dönmeye başladı. Fas’ta gerçekleştirilen iklimlendirme toplantısına gittim. 98 ülkenin katılımıyla gerçekleştirilen bir toplantıydı. Bu ülkelerin hiçbiri nükleer santralden bahsetmedi. Dünya pazarı artık yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmiş ve Türkiye’de bu kadar güneş, bu kadar rüzgarın bol olduğu bir ülkede nükleer santral kurmak demek vatana ihanet demektir” dedi. 

SANTRALİN KURULACAĞI BÖLGE DEPREM BÖLGESİ
Yapılan araştırmalara göre nükleer santralin kurulacağı bölgenin deprem bölgesi olduğunu belirten CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, bu gerçeğin hükümet tarafından bilinmesine rağmen vatandaştan gizlendiğini ifade etti. Karadeniz; “Kurulması düşünülen nükleer santral ile ilgili iki firma ihaleye girdi, taahhüt verdi ve Sinop’ta bunu kurmak için ihaleyi aldı. Bir firma battı kaçtı. Diğer firma şuanda bekliyor. Yapılan araştırmalara göre nükleer kurulması planlanan bölgenin deprem bölgesi olduğu ve nükleer santralin o bölgeye kurulmasının kesinlikle sakıncalı olduğu ihaleyi alan firma tarafından ve hükümet tarafından biliniyor ama vatandaştan saklanıyor. Arkadaşlar Sinop’ta nükleer santral kurulmayacak, kurdurtmayacağız. Bunlar ilk başta Japon firmasının 16 milyon dolar olarak açıkladıkları ihale bedelini 20 milyar dolar olarak açıkladı. Amaç belli nükleer baronlara hizmet etmek, 4-5 milyar dolarları cebe indirmek. Türkiye’de nükleer kadar gereksiz hiçbir yatırım yok. Bakın 80’lerde yaşanan nükleer felaketin sonrasında bu ülkede kanser aldı başını gitti. Bu insanlar bunları bilmiyor mu? Elbette biliyorlar ama bu rant mücadelesi daha ön plana çıkıyor. Hiç korkmayın arkadaşlar, kendileri yaptılar kendileri bulacaklar. Korkunun ecele faydası yok. 24 Haziran’da bu ülkenin başındaki nükleerden daha büyük olan bu belayı yok edeceğiz, sonrasında da nükleer santrali de kurdurtmayacağız. Artık elimizi değil, vücudumuzu değil tüm varlığımızı ortaya koyarak nükleer santrale karşı durmalıyız. Bu mücadele çok kutsal bir mücadele. Bunda daha doğmamış çocuklarımızın bile hakkı var” diye konuştu.

HALKA RAĞMEN DEĞİL HALKIN YANINDA OLMALISIN

Konuşmasında AK Parti Sinop Milletvekili Nazım Maviş’e seslenen CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, bir milletvekilinin halka rağmen değil halkın yanında olması gerektiğini söyledi. Karadeniz; “Gerze’de yapılmak istenen termik santrallere karşı başlattığımız mücadele sırasında dönemin AK Parti Milletvekili Abdurrahman Dodurgalı, termik santrale karşı olduğu açıkladı. Sonrasında milletvekilliğinden oldu. O milletvekilliğini kaybetti belki ama halkının gözünde bir değer kazandı. Termik santrale karşı gösterdiği duruşu nedeniyle ben Abdurrahman Dodurgalı’yı saygıyla karşılıyorum. Şimdi Sinop’un mevcut iktidar milletvekiline sesleniyorum; yüreğin varsa çık meydana bu nükleer santrali buraya kurdurmak istiyorum de, gel burada gez istersen sonra ben de göreyim. Öyle yukarıdan caka atmayacaksın. Halkın yanında olacaksın. Halka rağmen hiçbir şey yapmayacaksın, halk ne derse o olur. Sinop halkı nükleer santral istemiyor” dedi.

Barış Karadeniz’in konuşmasının ardından diğer katılımcılarda birer konuşma yaptı.