Gerze’de İskele Aile Çay Bahçesi’nde gerçekleşen panele Belediye Başkanı Osman Belovacıklı, Balıkçılık Kooperatifi Başkanı Osman Başar, Belediye Çevre Mühendisi Uğur Çetin ile birlikte ilçede yer alan Sivil Toplum Kuruluşları katıldı.

Gerçekleşen etkinlikte konuşan Belediye Başkanı Osman Belovacıklı, ilk olarak Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nin Kafes Balık Yetiştiriciliği ile ilgili yayımladığı bildiriyi paylaştı. 
Su Ürünleri Fakültesi’nin araştırma ve eğitim amaçlı Demirci Köyü açıklarında tam tamına 200 tonluk bir Kafes koyacağını belirten Belediye Başkanı Belovacıklı, “Firma geçtiğimiz günlerde bizlere müracaat etti. İstekleri bu kafesleri kurma aşamasında uygun olan Liman Bölgemizin tahsisi yönündeydi. Bizler doğasever ve Gerze sever olarak tabii ki ret yanıtı verdik” dedi.

BALIKÇILARIMIZI KANDIRIYORLAR
Gerçekleşen panelde oluşan süreci vatandaşlara anlatan Belediye Başkanı Osman Belovacıklı, burada balıkçının kandırılmaya çalışıldığını iddia etti. 
Belovacıklı; “Firma yetkilileri bize geldiğinde bu tesisin kurulumunda balıkçılara istihdam sağlayacaklarını ve ekonomik açıdan da onların kalkınmasına büyük katkı sağlayacaklarını söylediler. Bizler hazırlıklıyız. Çünkü bu durumun aynısını Termik Santral Mücadelemizde de yaşadık. Bir kez daha insanlarımızı kandırmaya çalışıyorlar. Yaklaşık 13 adet olan firmalar üç ay boyunca bizlere müracaat ettiler. Belediyemize ait olan Liman İşletmesi’ni onlara tahsis etmedik ve etmeyeceğiz. Bu firmalar ön lisanslarını almışlar ve ÇED sürecini ortadan kaldırıyorlar. Firma depolama yeri olarak Gerze-Yenikent arası Balıkçı Barınağı’nı belirtiyor. Sinop/Demirci köyündeki limana baskılar sonucunda kafeslerini koymuşlar. Balıkçılarımıza vaatler vererek onları kandırıyorlar” diye konuştu. 

TERMİK SANTRAL’DEKİ MÜCADELEMİZİN AYNISINI BURADA DA VERECEĞİZ
Konuşması’nda Termik Santral Mücadelesi’ne de yer veren Belediye Başkanı Osman Belovacıklı termik santrallere karşı verilen mücadelenin aynısının burada da verileceğinin altını çizdi. 
Belovacıklı; “Termik Santrale karşı çıktığımızda bizlere de karşı çıkan insanlar vardı. İnsanlarımızı kandırarak vaatler veriliyordu. Ancak biz ilerleyen yıllarda televizyonlarda görüyoruz ki Termik Santral ne kadar da zararlıymış. İşte bu durum da aynı durum. Doğamızı, denizimi ve denizde ki doğal yaşamı etkileyebileceği gibi ilçemize ekonomik açıdan da zararları olacak bir proje karşımızda duruyor. Bir kez daha ilçemiz için mücadele edeceğiz. Bu mücadelede STK’lara büyük önem ve görev düşüyor. STK’ların üyelerini bilgilendirerek toplumda bir uyanış yaratması lazımdır. Bu siyasi bir durum değildir. Bu durum, Gerze’nin mücadelesidir. Bu durum, balıkçılıkla geçimini sağlayan vatandaşımın mücadelesidir. Hukuki açıdan çalışmalara yarın başlayacağız. Kimsenin şüphesi olmasın. Gerze’yi kimseye yedirmeyiz” dedi. 

DENİZDE KOKU OLUŞUYOR
Katılımcılar arasında bulunan ve aslen Gerzeli olan ancak yaşamını Yakakent’te sürdüren Emekli Öğretmen Recai Olgunsoy da Yakakent ilçesinde Kafes Balıkçılığını bizzat yaşadığını belirterek bu durumun zararlarından bahsetti. Olgunsoy, yaptığı açıklamada ilk olarak gerçekleşen yemleme yönteminin oldukça zararlı olduğunu, bu yemleme ile birlikte denize çok fazla kimyasal zararların karıştığını ve bir süre sonra denizde ki oksijenin azalarak canlılara zarar verdiğini belirtti. Sözlerinin devamında sadece denize değil, çevreye de oldukça zararlarının olduğunu söyleyen Olgunsoy, denizde bir süre sonra kokunun meydana geldiğini, bu durumun çevre insanlarını oldukça rahatsız ettiğini ve olta balıkçılığının bittiğini belirtti.

SİNOP’UN İNCİSİ HAMSİ GÜZERGAH DEĞİŞTİRECEK
Panelde daha sonra söz alan Gerze Belediyesi Çevre Mühendisi Uğur Çetin, yaptığı araştırmalarda kurulan bölgede meydana gelen problemler hakkında vatandaşlara bilgiler verdi. 
Çetin; “Öncelikle yemlemede kimyasal ürünler kullanılacak. Hiç bir firma veya Fakülte yemleme yönteminde kimyasal ürün dozajının varlığını kabul etmemezlik yapamıyor. Yapılan açıklamalar hep bu seviyenin düşürüleceği yönünde. Ancak yaşanılan ve kanıtlanmış bir durum var ki yemleme esnasında kullanılan kimyasal maddeler denize ve canlılara zarar verecek. Azot ve fosfor içeren bu ürünler belli bir süre sonra ilçemizin ve Sinop’un incisi olan Hamsi Balığı’nın da yörüngesini değiştirmesine sebep olacak. Örneğin Palamut Balığı yörüngesini değiştirerek Yakakent’e uğramamaya başlamıştır. Bu durum aslında balıkçılığı bitirdiği gibi Balıkçılık ile geçinen esnafa da zarar veriyor. GDO’lu balık yediriyorlar insanlara. Bu tesis planlanırken Gerze- Sinop arasına 32 adet havuz(Kafes) olarak planlandı. Yani 1 milyon m²’lik bir alan Kafes Balık Yetiştiriciliği donatılacak. Bu da Gerze ve Sinop’ta balıkçılığın ve deniz turizminin sonu demek. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü firmanın kimyasal katkı maddelerini azaltacağını taahhüt ettiği yazısını bize göndererek gerçekleşmesi gereken ÇED sürecinin yapılmayacağını belirtiyor aslında. Bizler gerekli çalışmaları ve dokümanları hazırlayarak gerek hukuki sürecimizi başlatacağız gerekse vatandaşlarımızı daha fazla bilgilendireceğiz” dedi.
Gerçekleşen panel Gerze’de uyanışı sağlamak adına STK’lar arasında bir yönetim oluşturularak ve 07 Kasım Salı günü saat 18.00’da yeniden toplanılmasına karar verilerek sona erdi.

 
Editör: Vitrin Haber