Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Üniversitelerin Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezleri (KASAUM) arasında istişare toplantısı düzenlendi. Ankara’da gerçekleştirilen toplantıya; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Sinop Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Yasemin Barlak, Bakanlık yetkilileri ve Üniversite temsilcileri katıldı.

SİNOP ÜNİVERSİTESİNDEN KADINLARA POZİTİF AYRIMCILIK
Toplantıya katılan Sinop Üniversitemiz Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Yasemin Barlak yaptığı konuşmada, Sinop Üniversitesinde Kadınlara yönelik yapılan pozitif ayrımcılıklardan bahsederek, özellikle idareci atamalarında kadınlara öncelik tanındığını anlattı. Konuşmasında yeni kurulan bir merkez olmalarına rağmen önemli projelere imza attıklarının altını çizen Yrd. Doç. Dr. Yasemin Barlak, “ Merkezimiz kurulalı üç yıl gibi kısa bir süre olmasına karşın, Merkezimizce çok sayıda çeşitli konferanslar ve etkinlikler düzenlenmiştir. Ayrıca Sinoplu kadınlara yönelik yapmış olduğumuz faaliyetlerimizde devam etmektedir.” dedi.

Diğer Üniversitelerin Kadın Çalışmaları Araştırma Merkezleri temsilcileri de yaptıkları çalışmalardan söz ederek, Merkezlere yönelik istek ve önerilerini dile getirdikleri toplantıda konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, kadının güçlendirilmesi ve hemen her alanda daha etkin olması adına son 15 yılda anayasal ve yasal düzenlemeler gerçekleştirildiğini hatırlatarak, Bakanlık olarak yürüttükleri çalışmalara, üniversiteleri ve özellikle KASAUM'ları dahil etmeye önem verdiklerini aktardı.
Kanun uyarınca, şiddetle mücadelede gereken ikincil mevzuat düzenlemelerin de yürürlüğe girdiğine dikkati çeken Kaya, "Elbette yasal mevzuat altyapısının hazırlanması önemli ama tek başına yeterli değildir. 
Asıl bunların, hayata geçirilmesi ve uygulamaya yansımasıyla anlam kazanıyor düzenlemeler. 
Bunun için, ilgili kamu kurumlarının yanında, yerel yönetimler, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları başta olmak üzere ilgili tüm paydaşların da bir araya gelmeleri ve sorumluluk üstlenmeleri gerekiyor." diye konuştu.

"İKİ YENİ EYLEM PLANININ DAHA HAZIRLIKLARINI BAŞLATTIK"
Bakanlık olarak 2016 sonunda yürürlüğe konulan, 2016-2020 yıllarını kapsayan "Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 3.Ulusal Eylem Planı"nı ilgili kurum ve kuruluşlarla güçlü bir iş birliği içerisinde uyguladıklarını belirten Kaya, bakanlık olarak, iki yeni eylem planının daha hazırlıklarını başlattıklarını dile getirdi.

Kaya, "Bunlardan biri, kadınların hak, fırsat ve imkanlara tam erişimlerinin sağlanması; ekonomik, sosyal, siyasal yaşama katılımlarının güçlendirilmesi kapsamında 2018-2023 yılları itibarıyla uygulanacak olan 'Kadının Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Planı'. 
Yine aynı dönemi kapsayacak 'Erken Yaşta ve Zorla Evliliklerle Mücadele Strateji Belgesi ve Eylem Planı' hazırlıkları da devam ediyor." değerlendirmesinde bulundu.
Üç temel eksende eylem planlarının hayata geçirilmesiyle, kadının güçlenmesi, kadına yönelik şiddetle mücadele ile erken yaşta ve zorla evliliklerle mücadelede önemli gelişmeler sağlanacağının altını çizen Kaya, akademik camianın ve bilim insanlarının ilgisine ve güçlü desteğine ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

"ŞÖNİM İLE 7 GÜN 24 SAAT KESİNTİSİZ HİZMET VERİYORUZ"
Bakanlığın şiddetin önlenmesi, koruyucu ve önleyici tedbir kararlarının etkin olarak uygulanması alanında Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri (ŞÖNİM) ile 7 gün 24 saat kesintisiz hizmet verildiğini ifade eden Kaya, 68 ilde Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi bulunduğunu ve bugüne kadar yaklaşık 190 bin kişiye hizmet verildiğini bildirdi.

Kaya, yakın zaman içinde ŞÖNİM'leri tüm illerde yaygınlaştırmayı hedefledikleri bilgisini vererek, kadın konukevi sayısını ve kapasiteyi arttırdıklarını vurguladı.
Bakanlığın 2002'de 8 kadın konukevinde 170 kişilik kapasiteyle hizmet verdiğini, bugün bakanlık çatısı altında 102 kadın konukevinde toplam 2 bin 667 kapasiteye ulaşıldığını dile getiren Kaya, nüfusu 100 bin üstünde olan belediyelere kadın konukevi açmaları mecburiyeti getirerek yerel yönetimleri bu alandaki çalışmalara katkı sağlamaya teşvik ettiklerini belirtti. Kaya, bu çerçevede, belediyeler tarafından da 33 konukevinin hizmete açıldığını söyledi.
Bakan Kaya, belediyeler ve diğer kuruluşların açtıkları kadın konukevleriyle bugün 137 konukevinde 3 bin 444 kapasiteyle şiddet mağduru kadınlara ve çocuklarına hizmet verildiğini anlattı.

"PİLOT UYGULAMAYI 2 İLDEN 6 İLE ÇIKARDIK"
"Kadına yönelik şiddetin önlenmesinde hizmet birimleri kadar önemli bir başka husus, bazı durumlarda mağdurların özel tedbirlerle korunmasıdır." diyen Kaya, şu değerlendirmelerde bulundu: 
"Bu doğrultuda, Teknik Yöntemlerle Takip Sistemlerinin Kullanılmasına Yönelik Pilot Uygulama başlattık. 

Can güvenliği riski yüksek vakalarda mağdur ile şiddet uygulayanın birlikte takip edildiği elektronik izleme sistemiyle 7/24 kesintisiz izleme gerçekleştirilmekte, ihlal olması durumunda ilgili kolluk biriminin anında müdahalesiyle, mağdurun korunmasını sağlanmaktadır. Bu konudaki uygulamamız çok başarılı ama sayı olarak yeterli bulduğumu söyleyemem. Pilot uygulamamazı 2 ilden 6 ile çıkardık. 30 Haziran 2017'den itibaren Ankara, İzmir, İstanbul, Bursa, Gaziantep ve Antalya illerinde hayata geçirmiş bulunuyoruz. Teknik takip sistemiyle takibin de sayısal olarak da artırılmasına yönelik Adalet Bakanlığıyla çalışmalarımızı başlattık."
 
Editör: Vitrin Haber