Sinop'ta nükleer güç santrali yapımı başta olmak üzere çeşitli nükleer anlaşmalara Japon Parlamentosu tartışmalarla dolu oturumların ardından onay verdi.

Japon parlamentosunda oldukça hararetli tartışmalara neden olan nükleer anlaşlara ilişkin muhalefet uzun süredir  karşı görüş bildiriyordu. Son olarak cuma günü toplanan Japon parlamentosunun alt kanadı, Türkiye ve Birleşik Arap Emirliği ile yapılan nükleer anlaşmalara onay verdi.

Anlaşma mayıs ayında resmen yürürlüğe girecek

Japonya’nın Türkiye ve Birleşik Arap Emirliği'ne nükleer teknoloji ve bunlarla ilgili malzeme ihracatına olanak sağlayacak nihayi oylama sırasında, Japon siyasetçiler bu anlaşmanın geçmesi yönünde oy kullandı. Japon haber ajansı Xinhua’da yer alan habere göre mayıs ayının başları gibi anlaşmanın yürürlüğe gireceği belirtiliyor. Bu anlaşma altında Japonya, Türkiye ve Birleşik Arap Emirliğine nükleer enerji ile bağlantılı teknoloji ihracı yapabilecek. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, geçen yıl mayıs ayında Türkiye’yi ziyaret eden Japonya Başbakanı Shinzo Abe ile Türkiye’de nükleer santral kurulumu için 22 milyar dolarlık bir yatırım üzerinde anlaşmaya varıldığını duyurmuştu. Geçen sonbaharda toplanan Japon Parlamentosu’ndan muhalefetin sert tavrı nedeniyle bu anlaşmaya onay çıkmamıştı. Japonya’nın dühü önce de 11 ülke ile nükleer anlaşma yaptığı ve Brezilya ve Hindistan ile de benzer anlaşmalar yapacağı bildirildi. 
Editör: Vitrin Haber