Sinoplular Feshane Tanıtım günleri kapsamında İstiklal Caddesinde "Helesa" yürüyüşü yaptı.

İstanbul Feshane'de yarın başlayacak ve 14 Aralık'a kadar sürecek olan Sinop Tanıtım Günleri öncesi Sinop Valiliği ve Sinop Belediyesi organizesinde düzenlenen Helesa etkinliğine çok sayıda Sinoplu katıldı. 

Saat 18:45'te Taksim Tünel'de buluşan Sinoplular, Galatasaray Lisesi'ne kadar maniler eşliğinde yürüdü. Yürüyüş sırasında İstanbullular Helesa ekibini ilgiyle izledi. Kalabalığın arasında fenerlerle süslenmiş Karadeniz takasını gören bir çok vatandaş etkinliği cep telefonlarıyla görüntüledi. Yürüyüşe katılanlar ellerinde, 'Hamsinin başkenti Sinop", "Sinop Kuzeyin Parlayan Yıldızı", "Doğa+Deniz=Sinop" gibi dövizler taşıdı. Etkinlik basın açıklamasıyla sona erdi.  Burada konuşan Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül, etkinliğe katılanlara teşekkür etti. Baki Ergül; “Sinop bir çok özelikleri taşıyan harika bir şehir. Harika insanların yaşadığı muhteşem bir yer. Biz bu güzellikleri hem ülkemiz hem de tüm dünyayla paylaşalım istedik. Sizlere Türkiye’nin en mutlu ili olan Sinop’tan bolca selam getirdik. Sinop tanıtım günleri kapsamında Sinop’umuza özgü olan ‘Helesa’ etkinliğini hep birlikte Taksim’de gerçekleştirdik. Sinop’ta her ramazan ayında bu etkinliği yapıyoruz. Burada sadece serenomik olarak gerçekleştirdik” dedi.

Mutlu ilin valisi olmaktan bende mutluyum!
Sinop Valisi Yavuz Selim Köşger ise, “Karadeniz'in incisi ve parlayan yıldızı Sinop'tan sizlere selamlar getirdik. 2013 TÜİK rakamlarına göre Sinop Türkiye’nin en mutlu ili seçildi. Bende bu en mutlu ilin Valisi olmaktan mutluyum. Bu mutluluğu sizlerle paylaşmaya geldik. Sinop'u size getirdik, sizleri de Sinop'a bekliyoruz. Sinop'un kapısı, gönlü herkese açık. Burada icra ettiğimiz Helesa etkinliği, Sinop'un otantik folklor değerlerinden birisidir. Bu orijinal gösteriyi sizlerle paylaştık. Ramazan aylarında Sinop'ta tekrarı var, ona hepinizi bekliyoruz. Biz size sadece küçük bir görsel boyutunu sunduk" diye konuştu. 

Taksim’de bulunan yerli ve yabancı turistler Sinop’tan getirilen gemi maketinin önünde hatıra fotoğrafı çektirirken, kalabalık, 'en büyük Sinop' diyerek hep bir ağızdan sloganlar attı. Ayrıca kalabalık grup Sinop türküleri söyleyerek uzun süre eğlendi. 

Fener yakarak, bir gemi maketi ile Helesa manileri eşliğinde yürüyen gruba Sinop Valisi Yavuz Selim Köşger, Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül, Sinop Ticaret Ve Sanayi Odası Başkanı Erol Derici, Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcısı Rifat Örnek'de eşlik etti.



Helesa geleneğinin hikayesi
Helesa geleneğinin ortaya çıkışıyla ilgili söylence ise şöyledir: Çok eski devirlerde, gemiler yelken ile çalıştığı zamanlarda Karadeniz’de sığınacak üç liman varmış. Bunlar Temmuz, Ağustos ve Sinop’muş. Yani Karadeniz sadece Temmuz ve Ağustos aylarında fırtınasız olur, diğer zamanlarda da gemiler ancak Sinop limanında barınabilirmiş. Yine böyle bir kış mevsiminde, bir yelkenli gemi Sinop limanına sığınmış.

Haftalarca burada mahsur kalmış ve tayfaların kumanyası tükenmiş. Açlık baş göstermiş. Tayfalar dilenmek istemedikleri için kimseden bir şey isteyememişler. Bir gün kaptanın aklına feneri alıp ev ev dolaşıp mani söyleyerek yardım isteme fikri gelmiş. Tayfalar hemen gemide bulunan bir filikayı süsleyip gece olduğu için ellerine de fenerleri alıp tüm şehirde ev ev dolaşmış ve mani söyleyerek yiyecek toplamışlar. Bundan sonra Sinop’ta bu olay gelenek haline gelmiş ve her Ramazan ayının 15’inden itibaren helesaya çıkılır olmuş.

Zamanla yiyecek toplama işi bahşiş toplamaya dönüşmüş. Ramazanın 15’inden itibaren gençler akşamdan hazırladıkları süslü kayıklarla sellime çıkarlar. Kayıklar birkaç kişinin taşıyacağı büyüklüktedir. Son derece güzel süslenirler, fenerlerle, mumlarla ışıklandırılırlar. Akşamları iftardan sonra gençler bu süsledikleri kayığı omuzlarında taşıyarak bir mahalleye gelirler. Kayığı her ev tarafından görülecek bir yere koyarlar ve evlerin kapılarına gidip helesanın bir bölümünü söyleyerek bahşiş isterler. Bahşişler bir mendile sarılarak ve düştüğü yer görülsün diye mendilin ucu yakılarak helesacılara atılır. Helesaya çıkanlar içinde sesi güzel olanlardan biri aşağıda sözleri yazılı olan helesadan bölümler okur, diğerleri de nakarat kısmını söyleyerek kapı kapı dolaşır ve bahşiş toplarlar.




Editör: Vitrin Haber