Sinop Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Cemalettin Kaya, Sinop'ta metfun bulunan Seyyid İbrahim Bilal Hazretlerinin, tarihten bu yana gemicilerin piri sayıldığını ve İslam dünyasında ki denizcilerin Seyyid Bilal Hazretlerini iyi tanıdığını söyledi.  

Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Cemalettin Kaya, 1 Temmuz Kabotaj Bayramı kapsamında yaptığı açıklamada, biri Sinop'ta metfun, biri de Sinoplu iki ismin denizcilik tarihinde önemli yerinin olduğunu kaydetti.

SEYYİD BİLAL HAZRETLERİ DENİZCİLERİN PİRİ OLARAK KABUL EDİLİR
İslam inancına göre denizde sıkıntıya düşenlere İlyas Aleyhisselam ve karada ise Hızır Aleyhisselam'ın yardım ettiğine inanıldığını hatırlatan Cemalettin Kaya, ancak yine İslam aleminde Sinop'ta metfun bulunan Seyyid İbrahim Bilal Hazretlerinin de denizcilerin piri olarak sayıldığını dile getirdi. Kaya; "Seyyid Bilal Hazretleri denizcilerin piridir. O da bir denizci. Limana gelen gemiciler Seyit Bilal Hazretlerinin türbesine çıkarlar, şükür duası yaparlar ve namazlarını kılarlardı. Limandan ayrılırken de vedalaşırlardı. Sinop Limanın sığınan gemiler, Seyyid Bilal Camisinin aydınlatılması için kullanılan kandillere kandil yağı vermek zorundaydılar. Ayrıca Osmanlı-Rus deniz savaşında Seyit Bilal türbesine Rus donanması tarafından doğrultulan topların isabet ettirilemediği söylenir. Rus donanmasındaki gemilerin Seyyid Bilal Camisi ve Türbesine nişan almak isterken, ters esen rüzgardan dolayı bir türlü pozisyon alamadıkları anlatılır" dedi. 

HRİSTİYAN DENİZCİLER AZİZ FOKAS'TAN YARDIM İSTERLERDİ
Milattan Sonra 171 yılında İmparator Trajan döneminde kaynar suyun içine atılıp, derisi yüzülerek işkenceyle öldürülen Sinoplu Aziz Phocas'ın Hristiyan aleminde denizcilerin piri olarak kabul edildiğini kaydeden Kaya sözlerini şöyle sürdürdü "Hristiyanlara göre Aziz Phocas denizcilerin koruyucu azizidir ve azgın, dalgalı denizleri sakinleştirdiğine, fırtınaları dindiğine, yelkene yön verdiğine inanılıyordu. Hatta 14 Temmuz Aziz Phocas için bayram ilan edilmiş. Ayrıca uzun yola giden gemiciler sofralarına her öğünde, Aziz Phocas adına boş bir tabak koyarlarmış. Daha sonra bu gelenek değiştiriliyor ve gemiciler aralarında Aziz Phocas adına para toplarlar Güvenle limana ulaşınca, biriktirdikleri paraları şükranlarını belirtmek için yoksullara dağıtırlarmış" diye konuştu. 

BİZ GEMİCİLERİ NASIL AĞIRLADIYSAK, TURİSTLERİ DE ÖYLE AĞIRLARIZ
Sinop Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Cemalettin Kaya, yine Sinoplu balıkçıların ritüeli olan, denizde bir burnun geçildiğinde denize ekmek atma geleneğini hatırlattı. Kaya; "Sinop Limanı gemilerin sığındığı kadar insanlığında sığındığı bir kenttir. Bu kent bir yığın sürgünleri, insanları bağrında ağırlamıştır. Günümüzde turistlerin de Sinop'a geldiklerinde rahat etmelerinin nedeni de budur. Biz gemileri rahat ettirdiğimiz kadar turistlerimizi de Sinop'ta misafir eder ve rahat ettiririz" diye konuştu.