Sinop Belediye Başkanlığı tarafından, 2013 yılından bu yana Erfelek’te faaliyette bulunan içme suyu tesisinde basın mensuplarına bir bilgilendirme gezisi düzenlendi.

Tesiste çeşitli açıklamalarda bulunan İçme Suyu Arıtma Tesisi Müdürü Kimyager Arda Bozkurt, Sinop İçme Suyu Projesi kapsamında 2013 Sonbaharında tamamlanan İçme Suyu Arıtma Tesisi, isale hatları ve şehir içi depoları sayesinde 3 yıldır Sinopluların, kesintisiz sağlıklı su kullandığını söyledi. Bozkurt, Sinop'un bu yönüyle Türkiye'de ki en kaliteli İçme Suyunu kullanabilen birkaç il içerisinde olduğunu dile getirdi. 

Arıtma tesisinden Sinop il merkezi, Erfelek ilçe merkezi ve yaklaşık 30 köyün yararlandığını belirten İçme Suyu Arıtma Tesisi Müdürü Kimyager Arda Bozkurt; tesisin sorunsuz bir şekilde çalıştığını kaydetti. Bozkurt; “Tesisimiz devreye girdiği ilk andan itibaren, 365 gün 24 saat kesintisiz bir şekilde Belediye Başkanımız Baki Ergül'ün talimatları doğrultusunda konusunda uzman personellerle işletilmektedir. Bu kapsamda tesiste Sinop belediyesine ait 2 mühendis, 2 kimyager, 1 biyolog, 5 tekniker ve 6 işçiden oluşan 16 personel bulunmaktadır. Başta teknik personellerimiz olmak üzere tesis çalışanlarımız zaman zaman ulusal ve uluslararası; eğitim, kongre, çalıştay, toplantı gibi etkinliklere katılmakta ve içme suyu ile ilgili gelişmeleri ve değerlendirmeleri yakından takip etmektedir” dedi. 

HER GÜN FARKLI NOKTALARDAN ALINAN NUMUNELER İLE ANALİZLER YAPILIYOR
Tesiste bulunan Kimya ve Mikrobiyoloji laboratuarlarında her gün tesisin içinden ve Şehir içi şebekesinin farklı noktalarından alınan numunelerin 30 parametrede analizlerinin yapıldığını vurgulayan Bozkurt; “Bu analizlerin sonuçları düzenli olarak hem Sinop Belediyesinin resmi internet adresinde, hem de Sinop İçme Suyu isimli facebookprofil adresinden yayınlanmaktadır. Ayrıca periyodik aralıklarla TÜRKAK'tan Akredite olan bağımsız laboratuvarlara da numuneler gönderilmekte ve analizleri yaptırılmaktadır” diye konuştu.

HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN ANALİZLER YAPILIYOR
Sinop Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından da düzenli olarak şehir içi şebekeden alınan numunelerin analizlerinin yapıldığını ifade eden İçme Suyu Arıtma Tesisi Müdürü Kimyager Arda Bozkurt;“Bunların dışında zaman zaman içme suyu ile ilgili diğer kurumlarda numuneler alıp suyumuzu takip etmektedir. Böylelikle musluklarımızdan akan suyun birkaç kez kontrolü yapılmaktadır. Bunlarla birlikte Türkiye ve Avrupa Birliğinin birlikte finanse ettiği 'Türkiye'deki içme Suyu Kaynaklarının ve Arıtma Tesislerinin Değerlendirilmesi' projesi kapsamında Arıtma Tesisimiz periyodik olarak izlenmekte ve kontrollere tabi tutulmaktadır” dedi.

ASLA İÇME SUYUNUN KALİTESİNDE TAVİZ VERMİYORUZ
24 Saat hiç durmadan su arıtımı işlemine devam eden Arıtma Tesisinin, devamında isale hatlarının ve depoların düzenli olarak tamir-bakım-onarım ve temizliğinin yapıldığını belirten Bozkurt açıklamasına şöyle devam etti ; “Bunlara ek olarak tüm depolarımıza merkezi Arıtma Tesisimizde olacak bir uzaktan kontrol ( SCADA ) sistemi kurulması işleminde sona gelinmektedir. Bu sayede tek bir merkezden hem tesis hem isale hattı hem de depolarımız kontrol edilebilecek ve ürettiğimiz içme suyunun bir damlası bile boşa gitmeden daha etkin bir şekilde vatandaşlarımıza ulaşacaktır. Ayrıca Musluklarından içtikleri suyun nasıl arıtıldığını merak eden başta öğrencilerimiz olmak üzere vatandaşlarımız Belediyemize başvurduğunda; tesisimize ulaşmaları ve bilgilendirilmeleri sağlanmaktadır. Tüm bunları gerçekleştirmenin belediyemize oldukça yüksek maliyeti olmaktadır. Bazı kurumlar maliyeti düşürmek için zaman zaman suyun kalitesinden ödün verse de bizler Belediye Başkanımız Baki Ergül'ün direktifleri doğrultusunda asla içme suyunun kalitesinden taviz vermeden çalışmalarımıza devam etmekteyiz”. 

Tüm bu işlemlerin sonucunda Sinoplular Türkiye'deki en kaliteli içme Suyunu kullanan kentlilerden biri olmanın mutluluğunu yaşamaktadır. Bu yalnızca bizim söylediğimiz bir iddia değildir. Su ile ilgili kurum ve kuruluşların zaman zaman düzenlediği Bölgesel ve Ulusal Değerlendirme toplantılarının sunumlarında Sinop içme Suyunun Türkiye'deki en kaliteli içme suları arasında olduğu görülmektedir. 

 
Editör: Vitrin Haber