Sinop Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Haydar Gündoğdu, pazar günü yapılacak olan genel kurul öncesi Sinop basınıyla bir araya geldi V.İ.P. Cafede düzenlenen programa yönetim kurulu üyelerinin yanı sıra; Sinop 15 Eylül Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cengiz Demirel, Sinop Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Hikmet Kurada ve basın mensupları katıldı.

Konuşmasına medya mensuplarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutlayarak başlayan Gündoğodu,  seçim sürecini değerlendirdi. Haydar Gündoğdu; “Sinop Esnaf ve sanatkarlar Odası olarak sizlerle bir araya gelerek basın toplantısı düzenlemeyi uzun süredir arzu ediyorduk. Bunun daha anlamlı hale gelebilmesi için ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nün daha uygun olacağını düşündük. Ancak dünkü programlarınızın yoğunluğunu görünce davetimizi bu güne aldık. Kamu oyunu bilgilendirmek adına kar-kış, yağmur – çamur demeden zaman mefhumu olmadan çok zor şartlarda büyük fedakarlıklar içinde çalışan sizleri bir kez daha kutluyor, şahsım ve arkadaşlarım adına saygı ve sevgiler sunuyorum” dedi.

GENEL KURUL 14 OCAK’TA YAPILACAK
Sinop Esnaf ve Sanatkarlar Odası olağan genel kurulunun 14 Ocak 2018 Pazar günü gerçekleştireceğini belirten Gündoğdu; “Genel kurul öncesi aracılığınız ile Esnaflarımızı ve Sinop kamuoyunu çeşitli konularda bilgilendirmek istedik. Bu fırsatı vermeniz nedeni ile de sizlere ayrıca teşekkürlerimi sunuyorum. Esnaf ve sanatkarlar odaları Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu bünyesinde Anayasanın 135. maddesine göre kanunla kurulmuş kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşudur.  Son olarak;  gelişen ve değişen koşullara uygun hale getirilmiş olan  ve 21 Haziran 2005'de yürürlüğe giren 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu hükümleri doğrultusunda çalışmalarını yürütmektedir” diye konuştu. 
Gündoğdu, Esnaf ve Sanatkarlar ahilik geleneğine malik bir geçmişe sahip olduklarını belirtti.

AHİLİK ESNAF VE SANATKARLARIN GELENEKSEL YAPISIDIR
Sinop’ta 2015 yılında ‘Yılın Ahisi’ seçildiğini hatırlatan Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Haydar Gündoğdu sözlerine şöyle devam etti;  “Ahilik iyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin kısacası bütün güzel meziyetlerin birleştiği  sosyo-ekonomik bir düzendir. Esnaf ve sanatkarların geleneksel yapısıdır. Ahilik geleneği bize ahlaklı, dürüst, özü-sözü bir olmayı öğretti. Tüm bunların ışığında ve seçilmiş bir ahi olarak boş vaadlerde bulunamam. Hayatım boyunca daldan dala atlamadan doğruluktan şaşmadan ahilik geleneklerine bağlı bir esnaf oldum. 2014 yılında yapılan Esnaf ve sanatkarlar odası genel kurulunda yönetim kurulu üyeliğine seçildim. Oda başkanımız Ali Fevzi Tütüncü’nün 28-07-2015 tarihinde ani vefatı sonrası da yönetim kurulu tarafından Oda Başkanlık görevine getirildim.”

ÖNÜMÜZDEKİ 4 YIL İÇİN BAŞKANLIĞA ADAYIM
14 Ocak 2018 Pazar günü yapılacak olan Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığı için önümüzdeki 4 yıllık süreç için aday olduğunu söyleyen Gündoğdu; Genel kurullar tüm konuların görüşülüp tartışıldığı ve bunların karar altına alındığı toplantılardır. Yasalarımızda belirtilen koşullara ve şartlara göre seçilme yeterliliğine sahip her üyenin de aday olabildiği toplantılardır. Bir genel kurulda aday sayısı ne kadar çoksa bu öncelikle rekabeti, rekabet ise kaliteyi doğurur. Ancak burada da ahilik kurallarına bağlı davranmak esastır” dedi. 

ESNAF VE SANATKARLARIMIZA SAYISIZ HİZMETLER SUNDUK
Gündoğdu, 28 Temmuz 2015 tarihinden itibaren yönetim kurulu üyeleri ve personeli ile esnaf ve sanatkarlara sayısız hizmetler sunduklarını söyledi. 
14 Ocak 2018 Pazar günü yapılacak olan genel kurulda faaliyet raporunun da esnaf ve Sinop kamuoyuna sunacağını belirten Gündoğdu; “Ahilik geleneğinden gelen bir esnaf ve seçilmiş bir ahi olarak boş vaatlerde bulunamam. Bir seçim uğruna yarın yüzümüzü kızartacak şekilde yalanlara başvuramam. Aldatmak nedir bilmeyiz. Para-pul, makam-mevki, şan-şöhret peşinde değiliz. Bu hırslara kapılanlardan değiliz ve olamayız. Amacımız kendi enerjimizi, esnafımızın enerjisi ile birleştirip, en iyiyi, en güzeli yakalamaktır. Şu gök kubbede hoş bir seda olup, hizmet üretebilmektir. Kimseye sataşmaz, kavga içine girmeyiz. Kimseyi ötekileştirmez, herkesi kazanmaya çalışırız” diye konuştu.

KESKİN SİRKE KÜPÜNE ZARAR
Sadece konularımız çerçevesinde eleştirilere cevap verir, eleştiri haklı ise onu baş tacı yapar, yersiz ise gerginlik yaratmadan ağır başlılıkla cevaplarız diyen Gündoğdu; “Atasözlerimize inanır onlardan ilham alır ve ders çıkarırız. Keskin sirkenin küpüne zarar vermesi gibi gerginlikleri hem kendimize yakıştırmaz hem de kendimize ve çevremize zarar vereceğini biliriz. Olduğumuz gibi görünürüz. Çünkü biliriz ki, takke düşünce kel görünür. Bir makam uğruna olmadık vaadler ortaya atmanın doğru olmadığını biliriz. Umudun fakirin ekmeği olduğunu biliriz ama umut tacirliğinin günahını da bilenlerdeniz. Görev yetki ve sorumluluklarımızın yasalarla belirlendiğini bilir, çalışmalarımızı bu sınırlar içinde yaparız. Kendimizi yasama organı gibi görüp, yasaları değiştirecek bir güce sahipmişçesine değerlendirip ortalıkta gezinemeyiz.  Bununla birlikte teslimiyetçi olamayız. Yasalardaki aksaklıkları üst makamlarımıza taşır, düzeltilmesini talep eder, ancak yürürlükteki şekline de uyarız” dedi.

ÇIRAKLIĞINI YAPMADIĞINIZ BİR İŞİ YAPMAYIN
Bazı gazete ilanlarındaki  “esnafa sahip çıkmayan odamız iş para toplamaya geldiğinde aslan kesilmiştir” şeklindeki açıklamaların son derece rahatsız edici olduğunu altını çizen Gündoğdu sözlerine şöyle devam etti; “Esnafımızın ödemek zorunda bulunduğu aidatlar yasa ile belirlenmektedir. Tahsilatlarsa odanın görevidir. Dönemimiz içinde aidatlar bizzat esnafımızın iş yerine gidilerek toplanmaya çalışılmış, ödeme sıkıntısı içinde olanlara yapılandırma dönemlerinde yardımcı ve destek olunmuş, tek bir üyemiz dahi aidat borcu nedeni ile yasal takibata uğratılmamıştır. Çünkü bizler birbirimizin halinden anlayanlarız. Böyle gerçekdışı konuları ilan yapmak ise maalesef arkadaşlarımıza yakışmamıştır. Bu örnekleri çoğaltmak mümkündür. Ancak ahilik geleneğinde bir konu daha vardır ki, bunu söylemeden geçemeyeceğim. Denir ki, Çıraklığını yapmadığınız bir işi yapmayın. Biz mesleğimizi de çıraklıktan öğrenerek geldik ve başarılı olduk. Oda yönetiminde de çıraklık dönemimizi yaşadık gördük. Oda yönetiminde çıraklık dönemi saydığımız dönemde dahi başarılı olan bizler, önümüzdeki dönemde tüm takım arkadaşlarımızla birlikte esnafımıza yakışır, çok daha büyük başarılara imza atacağımıza inancımız tamdır. Bu vesile ile siz değerli gazeteci dostlarımızın ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nüzü bir kez daha kutlar, hafta sonu yapılacak olan genel kurulumuza her birinizi ayrı ayrı davet eder, genel kurulumuzun esnafımıza ve Sinop’umuza hayırlara vesile olmasını diler, sizlere ve aracılığınız ile tüm esnaf dostlarımıza saygı ve sevgilerimi sunarım”.

Program, Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı Haydar Gündoğdu’nun yönetim kurulu üyeleriyle çektirdiği hatıra fotoğrafı ardından sona erdi.