Sinop Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Haydar Gündoğdu, daha önce oda seçimlerinde karşısında aday olan ve geçen hafta yaptığı açıklamayla, yöresel ürün pazarına ilişkin kendilerini göreve çağıran İşadamı Yılmaz Öz'e tepki gösterdi. Gündoğdu, oda olarak, hem yöresel ürün pazarlarına, hem de ulusal zincir marketlerine karşı esnafın korunması gerektiğine ilişkin 22 Mart 2018 tarihinde belediyeye dilekçe ile başvurduklarını kaydetti.  Maksadın bağcıyı dövmek yerine üzüm yemek olması gerektiğini kaydeden Başkan Haydar Gündoğdu, 'talihsiz bir açıklama' olarak nitelendirdiği demeçlerin tam tersine Sinop esnafının her zaman yanında olduklarını dile getirdi. 

AÇIKLAMALAR YIPRATMAYA YÖNELİK
"Artık iletişim çağındayız" diyen Gündoğdu; "Dumanla iletişim kurulduğu günleri çoktan geride bıraktık. Bir telefon kadar yakınken, bu yapılanı yıpratma çalışması olarak görüyorum" dedi.  Konuyla ilgili yöresel ürün pazarının açılması ardından yönetim olarak Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül'ü makamında ziyaret ettiklerini ve Ergül'e esnafın bu konudaki sıkıntı ve taleplerini de ilettiklerini söyleyen Gündoğdu, ziyaret sırasında başkandan konuya ilişkin oldukça olumlu tepki aldıklarını bildirdi. Gündoğdu verdikleri dilekçeleri de gazetemizle paylaştı.

Yöresel Ürünler Pazarı ile ilgili dilekçe
14-20 Nisan arası Sinop'ta kurulması planlanan Yöresel Ürünler Pazarı; ilimiz esnaf ve sanatkarlarının satışını yapmış olduğu çeşitli yöresel ürünlerle aynı içeriğe sahip olması, esnafımızın işlerini devam etmesinde güçlük çekmesine, ekonomik olarak rekabet etmesinin ortadan kaldırılmasına, küçük ve orta ölçekli işletmelerin bu ve benzeri pazarlar nedeniyle olumsuz etkilenmesine sebebiyet vermektedir. Bu şekilde kurulan ya da kurulması planlanan pazarların ilimizde faaliyete geçmesinin engellenmesine, mevcut esnafımızın korunmasına yönelik çalışmaların yapılmasını talep etmekteyiz. Gereğini bilgilerinize arz ederiz. 

Ulusal Zincir Marketlere ilişkin dilekçe
İlimizde Zincir Market olarak adlandırdığımız Süper Marketlerin giderek artması, diğer işletmelerin işlerini devam ettirmesinde güçlük çekmesine, ekonomik olarak rekabet etmesinin ortadan kalkmasına, küçük ve orta ölçekli işletmelerin tamamının olumsuz etkilemesine sebebiyet verilmektedir. Zincir marketler sadece bakkalları değil kasaplar, ayakkabıcılar, beyaz eşya dükkanları, oyuncakçılar, züccaciyeler, mefruşatçılar, kırtasiyeler, çiçekçiler, tuhafiyeciler gibi birçok küçük esnafı etkilemektedir. İlimizde Zincir Süpermarket olarak 46 market bulunduğu ve bu sayının giderek artabileceğinden yola çıkarak, ilimiz Belediye Meclisi tarafından marketlerden vergi dairesi Sinop olan işletmelerin açılmasına izin verilmesine, Zincir Süper Market sabit sayısının korunmasını, açılması zorunlu ise belediye hudutları içerisinde sayının artırılmamasına, mevcut faal olan marketlerin, açılması düşünülen adreslere, adres değişikliği yapılarak taşınmasına İl Merkezi Nüfusu ve Marketler arası mesafe gibi konularda, kriter ve kısıtlamalar getirilerek mevcut esnafımızın korunmasına yönelik çalışmaların ivedilikle yapılmasını talep etmekteyiz. Gereğini bilgilerinize arz ederiz.