İstanbul'daki bir çok STK'nın daha önce kuruluşunda ve yönetiminde görev alan Sinoplulardan oluşan "Gönül Birliği Platformu" Sinop protokolüyle kahvaltıda bir araya geldi. 

Sinop Üniversitesi (SÜ) Ahmet Muhip Dranas Uygulama Oteli'nde 'Gönül Dostları Kahvaltısı' adıyla gerçekleştirilen programa; TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Sinop Milletvekili Mehmet Ersoy, Sinop Valisi Yavuz Selim Köşger, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bircan, AK Parti Sinop İl Başkanı Cengiz Tokmak, Sinop Valiliği Basın Halkla İlişkiler Müdürü Hakan Şimşek, Gazetemiz Yazı İşleri Müdürü Serhat Özşahin ile platform üyeleri katıldı. 

Oldukça samimi ve sıcak bir ortamda gerçekleşen programda platform adına açılış konuşmasını yapan Kadir Akdoğan, platform hakkında bilgi verdi. Platform üyelerinin herhangi bir STK ile bir bağı olmamasına karşılık, tüm Sinoplu STK'lar ile irtibatlı olduğunu söyledi. Sinop için yapılan tüm faaliyet ve etkinliğe destek olduklarını dile getiren Akdoğan; "Bizler; 2000'lerin başlarında, Sinoplu derneklerin kurucu başkanları ve yöneticileriyiz. Daha sonra da Sinop Dernekleri Federasyonunun kuruluşunda yer almış yada, yönetimde görev almış kişilerden oluşuyoruz. Biz daha sonra bu derneklerde görev almadık. Dostluk ve arkadaşlıklarımız hep devam etti. Federasyonun kurucu başkanı Ramazan Ulu beyin teşviki ile yaklaşık 2 yıl önce arkadaşlarımızla bir araya gelme kararı aldık. İki ayda bir toplanarak hasbıhal edelim ve ilişkilerimizi koparmayalım istedik. Böyle bir birlikteliği gayri resmi de olsa sağladık. İki ayda bir İstanbul'da çeşitli mekanlarda toplanıyor ve hasret gideriyoruz. Bu toplantılarda bir konu seçerek, o konuyla ilgili uzman bir kişiye de davet ediyoruz. Hem bilgi ve kültür seviyemizi yükseltmek, hemde birlik ve bütünlüğümüzü korumuş oluyoruz. Son konumuz Sinop'un tarihiydi. Sevgili Ali Tarakçı arkadaşım bu fikri ortaya attı. Ali bey Sinop'a gidip yerinde görmeyi tavsiye etti. Uçakla geldik ve ilk olarak Sinop Arkeoloji Müzesi'ni ziyaret ettik. Sinop'un 8 bin yıl önceki tarihinden başlayarak, oradaki tüm eserleri tek tek görevliler bizlere anlattı. Resimlerimizi de aldık. Daha sonra Erfelek ve Ayancık'ta misafir olduk" dedi.

  İstanbul'da faaliyet sürdüren Sinoplu STK'larla dirsek temaslarının sürdüğünü dile getiren Kadir Akdoğan; "Biz İstanbul'da derneklerin yönetimlerinde olmamamıza rağmen İstanbul STK'larından ardım ve fikirlerimizi esirgemiyoruz. Önümüzdeki günlerde düzenlenecek Feshane Günleri için SİNDEF ve SİYAD federasyonlarımızla temas halindeyiz. Maddi ve manevi anlamda desteklerimizi sunuyoruz. Sinop'un karizmasını yüksek tutmak için elimizden geleni göstereceğiz" diye konuştu. 

Bircan üniversiteyi tanıttı
  Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bircan'da, organizasyonu düzenleyenlere teşekkür etti. Üniversite hakkında da bilgi veren Bircan sözlerini şöyle sürdürdü; "Bu güzel organizasyonu düzenleyerek sizlerle tanışma fırsatı hazırlayan herkese teşekkür ediyorum. Sinop Üniversitesi olarak Sinop'umuzun gelişmesi için gayret gösteren bir kurumuz ve 5 bin 865 kişilik Sinop'un en büyük ailesiyiz. Bu öğretim görevlisi ve idari personelle birlikte 6 bin 500 civarına çıkıyor. Biliyorsunuz üniversiteler kuruldukları şehrin lokomotifleridir. Biz eğitim ve öğretim faaliyetleri yanında toplumla kaynaşmayı sağlamaya, toplumla sanayicimiz birlikteliğinde ilin gelişimine katkı sunan bir kurumuz. İstanbul'da ki Sinoplu arkadaşlarla bir araya gelerek üniversitemizi tanıtmak istiyoruz. Üniversitemiz uzun zamandır kampüs arayışı içindeydi. Yakın bir zamanda da 300 dönümlük bir kampüs alanına kavuştuk. Burada tüm birimlerimizi bir araya toplayacağız. Şu anda 6 farklı yerde eğitim faaliyeti sürdürüyoruz.  5 bin 865 kişilik bir öğrenci potansiyelimiz var. Bu öğrencilerimizin yaklaşık yüzde 26'sı Sinoplu, yüzde 55-56 Karadeniz kökenli. Üniversitemizde Türkiye'nin 7 coğrafyasından öğrencilerimiz var" 

Bu tür birliktelikler çok önemli
  Sinop Valisi Yavuz Selim Köşger ise konuşmasında, STK'ların Sinon için büyük önem taşıdığını kaydetti. Bu tür birlikteliklerin önemine değinen Vali Köşger; "Bu birliktelikten çok memnuniyet duyarak sözlerime başlamak istiyorum. Bir iyiliği başlatan, o iyilikten sonraki safhalardaki bütün iyiliklerden de payını alır. Sizler İstanbul'da ki Sinop'un STK'ların kurucularısınız, bu her türlü övgüye layık bir faaliyet. Gelişmiş modern toplum örgütlü toplum demektir. STK'lar bulundukları yerlerde en azından bir hemşehri topluluğunun, bir grubun menfaatlerini ve takip edilmesi gereken iş yerini takip ederler. Demokratik toplum 

içerisinde temsil etmesi gereken noktalarda sesi daha gür şekilde çıkarak temsil edilir. Bu manada Sinopluların İstanbul'da ki STK'lar hem nitelik, hem de nitelik açısından çok üst noktalara ulaşmış durumda. Bunu sizlerin başlatmış olması çok güzel bir iş" ifadelerini kullandı. Sinop'un yapılacak nükleer yatırımla stratejisinin daha da artacağını kaydeden Köşger, il dışındaki Sinopluları memleketlerine yatırım yapmaya davet etti. 

Editör: Vitrin Haber