Sinop'a ilk kez ziyaret gerçekleştiren Fener Rum Patriği Bartholomeos, Trabzon ve Samsun gezisi ardından karayoluyla geldiği Sinop'ta ilk olarak Sinop Valiliğini ziyaret etti. Vali Köksal Şakalar ile makamında bir süre görüşen Bartholomeos, Vai Şakalar'a ziyaret anısına Dionisin Manastırına ait yazıtın kopyasını hediye ederken, Vali Şakalar'da Bartholomeos ve beraberindeki metropolitlere Sinop'a özgü birer gemi maketi takdim etti. 

KAVGALARIN BİTMESİ İÇİN DİN ADAMLARINA BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR
Fener Rum Patriği Bartholomeos valilik ardından Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül'e de makamında ziyarette bulundu. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade eden Belediye Başkanı Ergül, Sinop hakkında Patrik Bartholomeos'a bilgi verdi. Konuşmasında 'Hepimiz Kardeşiz' diyen Belediye Başkanı Baki Ergül, bu kardeşliğin tüm dünyada tesis edilip kavgaların bırakılması gerektiğini belirterek; "Ergül: "Bu kardeşliği bütün dünyadaki kavgaların artık bırakılması lazım. Herkesin kucaklaşması lazım. Çünkü çok kısa bir zaman çizgisi içerisinde kavgalara yer olmaması lazım. Burada da en büyük görev dini olarak siz ve sizin gibi dinleri çok iyi bilenlere ve de bizim gibi üreten insanlara düşüyor. Herkes görevini yaparsa, dünya daha iyi yaşanabilir hale gelir" dedi.

Sinop'un en eski yerleşim birimlerinden biri olduğunu belirten Başkan Ergül, Sinop'ta bir çok medeniyetin yaşadığını, bu yönüyle tarihi buluntuların çokluğunun belediyecilik faaliyetlerini dahi zora soktuğunu kaydetti. Fener Rum Patriği Bartholomeos ise misafirperverliğinden dolayı Başkan Ergül'e teşekkür etti. Başkan Ergül Fener Rum Patriği Bartholomeos'a ziyaret sırasında el yapımı gemi maketi hediye etti. 

SİNOP'A TURİST GETİRMEYE ÇALIŞACAĞIM
Patrik Bartholomeos protokol ziyaretleri sonrası beraberindekiler ile birlikte Sinop Arkeoloji Müzesini gezdi. Gezi sırasında Müze Müdürü Hüseyin Vural müzedeki eserler hakkında bilgi verdi. Müze gezisi ardından basın mensuplarına konuşan ve kenti çok zengin ve güzel bulduğunu belirten Bartholomeos, "Çok kıymetli bütün dünya kültürüne ait olan eserleri, Sinoplular muhafaza etmeyi bilmişler. Tebrik ederim. Her şey enteresan. Her şey ilginç. Sinop'a ilk defa geliyorum. Gerçi Anadolu'nun birçok yerinde bulundum. Bu taraflara ilk defa geliyorum. Dün akşamdan beri büyük ilgi, büyük dostluk görüyorum. Sizi dualarımla unutmayacağım. Şehrinizi, sizleri, iyiliği, mutluluk için her zaman dua edeceğim ve mümkün olduğu kadar sizlere turist getirmeye çalışacağım" diye konuştu. 

Fener Rum Patriği Bartholomeos, Balatlar Kilisesi ile Çiftlik köyü yakınlarında bulunan Aziz Fokas Kilisesine ait kalıntıların olduğu belirtilen bölgeyi gezdi. Fener Rum Patriği Bartholomeos'a ayrıca Sinop Mantısı da ikram edildi. 

Bartholomeos'un ziyareti sırasında kentin bir çok noktasında geniş çaplı güvenlik önlemi alındı. Fener Rum Patriği Bartholomeos'a Sinop gezisi sırasında Drama, Neopoli- Selanik ve Ayanoros Manastırlarının baş rahiplerinin de bulunduğu 3 metropolit eşlik etti.