Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül,  İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından, Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kuruluna Sinop şehir merkezinin tamamının 3. derecede arkeolojik sit alanı olarak tescilini önermesi ile ilgili bir basın açıklaması yaptı. Bu durumun önerilmesinin bile Sinop’a haksızlık olacağını belirten Ergül; “Sinop’a bunu yapmak ne kimsenin hakkı ne de haddidir!” dedi.

Belediye toplantı salonunda basın mensupları ile bir araya gelen Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül, Kültür Müdürlüğü tarafından, Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kuruluna yapılan öneriyi eleştirdi. Belediye olarak tarihe sonsuz saygıları olduğunu dile getiren Ergül; “Eğer gerçekten tarihi bir yer varsa bütün kenti yok etmeden, o tarihi bölgelerde bir bilimsel çalışma yapılsın ve denilsin ki burası sit alanı. Buna kimsenin diyecek bir lafı yok. Ama bir şehrin tamamının 3. Derece arkeolojik sit alanı olarak ilan edilmesi çok yanlış bir düşünce. Sinoplular buna asla müsaade etmez” dedi. 

Bu anlamda karar almanın Sinop’a yapılabilecek en büyük kötülük olduğunu vurgulayan Belediye Başkanı Baki Ergül, önerinin kabulü halinde Sinop’un ve Sinopluların büyük bir çıkmaza sokulacağını söyledi. Ergül; “Bize Samsun Kültür Varlıkları Koruma Kurulundan bir yazı geldi. Yazıda İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından, Sinop İli Merkez sur içi ile, doğusunda sis düdüğü incir altı mevkiine kadar olan alanın 3. Derece arkeolojik sit alanı olarak tescilinin önerildiği aktarıldı. Yani yazıda öz olarak deniliyor ki Sinop’un girişinden itibaren yarım adanın tamamının 3. Derece arkeolojik sit alanı olarak ilan edilmesi için bir başka ifade ile bir kentin yok edilmesi için böyle bir yazı yazılıyor. Bu yazıyı anıtlar kuruluna gönderirken bu memleketi idare edenlere de bir bildirmek gerekir. Bu konuyu Sayın Valimize de ilettim. Sayın Valimizin de haberi yok. Kimseye bir şey sormadan yangından mal kaçırır gibi ilgili müdürlük bunu teklif ediyor. Anıtlar kurulu da bu talebe karşı Belediyenin de içinde bulunduğu 8-10 kuruma yazı gönderiyor. Bu yazı bize ulaştığında ben inanın Sinop adına çok üzüldüm. Bizim Sinop olarak, Sinoplular olarak böyle bir şeyi kabullenmemiz mümkün değil. Bu bir kentin tamamen raptı zapt altına alınması, imar konusunda bu kentte yaşayanların çok zor durumda kalması anlamına geliyor. Böyle bir teklifi yapmak ne hiç kimsenin hakkı nede hiç kimsenin haddi” dedi. 

Bu önerinin hiçbir dayanağı yok!
Bir alanın 3. derece arkeolojik sit alanı olabilmesi için önce bilimsel araştırma yapılması gerektiğini söyleyen Ergül; “Ben burayı 3. Derece arkeolojik sit alanı olarak ilan ediyorum demekle olmaz. Siz Sinop'un her tarafını sit alanı yapıyorsunuz. Elinizde bir kanıt, bir veri var mı? Sonra bir alanın yüzde yüzü 3. Derece arkeolojik sit alanı olabilir mi? Bir yerde bilimsel bir araştırma yaparsınız dersiniz ki burası sit alanı balatlar kilisesi gibi su sarnıçları gibi bilimsel verilere dayanan yerler olur o zaman tamam. Yoksa bir kentin boğazını sıkar gibi yüzde yüzünün sit alanı olarak ilan edilmesi çok yanlış bir şey. Bakın Sinop’ta denize tüp ile giremezsiniz. Neden giremezsiniz? Vakti zamanında muhteremin bir tanesi gelmiş denizin içini sit alanı ilan etmiş. Sebebi de denizde batıklar varmış.

O zaman çıkartın buradaki varlıkları sergileyin ya da deyin ki şu bölgede dalış yapamazsınız. Neden her tarafı yasaklıyorsun.  Bu durumun kaldırılması için her ortamda fikrimizi beyan ediyoruz. Daha önceki yıllarda hatırlıyorum burada zıpkınla balık avlama şampiyonaları yapılırdı. Şimdi neymiş sit alanı olmuş buralar. İşte tarihimizi bu kadar koruyoruz. Şimdi deniz yasak karayı da sit alanı yaptınız. Yahu bu millet ne yapacak 11111havada mı gezecek. Bu yasağı almaya kalkışanlara şunu söylemek istiyorum. Kuzey kale surları denize kayıyor. Hani neredesiniz. Bırakın yer altındakiler yer altında kalsın. Önce yer üstündeki tarihimize bir sahip çıkalım. Defalarca bu kale burçlarının onarılması için yazılar yazdım. Bana her defasında ödenek olmadığından bahsettiler. Balatlar kilisesinde 5 senedir kazı yapıyoruz. Her gün bir arpa boyu yol gidiyoruz. Lütfen önce yer üstündeki tarihimize sahip çıkalım. Bırakın yer altındakiler yer altında kalsın. Böyle Sinop’u yok edecek şekilde, Sinop’a yaşayanları bir cendereye sokacak şekilde kararları almaya hiç kimsenin hakkı yoktur. Ben bu şehrin belediye başkanı olarak elimden geldiği kadar bunun savunmasını yapıyorum. Sinoplularda çok hassas bu dilekçeler bizde toplanıyor. Biz belediye olarak halkımızın sesini anıtlar kuruluna giderek duyuracağız” diye konuştu.
Editör: Vitrin Haber