Bakanlık Müşaviri ve Sinop Valiliği Yatırım Danışmanı Hayati Yaşar, "EPDK Sinop ve Gerze'nin doğalgaz dağıtım işini alan firmaya lisans verdi. Bayram sonunda firmanın basınç düşürme tesisini kurması bekleniyor" dedi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Sinop'ta doğalgaz dağıtım işini üstlenen firmaya dün itibariyle lisans verdi. Şehiriçi dağıtımını yapacak olan firmanın, bayram sonunda basınç düşürme tesisini kurmaya başlaması öngörülüyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) petrol, elektrik, doğalgaz ve LPG sektöründe faaliyet göstermek üzere 18 şirkete lisans verdi, 3 şirketin de lisansını sonlandırdı. EPDK’nın Kurul kararları Resmi Gazete’de yayımladı. 

EPDK, Doğal Gaz Piyasası Lisans Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde 30 yıl süreyle 1 şirkete Doğal Gaz Dağıtım Lisansı, 4 şirkete de Sıkıştırılmış Doğal Gaz (CNG) Lisansı verdi. Kurul’un lisans verdiği şirketler arasında Akmercan Sinop Doğal Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'de buluyor. 

2015'in kışında bekliyoruz
Konuyla ilgili bilgi veren Bakanlık Müşaviri ve Sinop Valiliği Yatırım Danışmanı Hayati Yaşar, Doğalgaz dağıtım ihalesinin daha önce gerçekleştirildiğini hatırlatarak, ihaleyi alan Akmercan Sinop Doğal Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'nin dağıtım lisansı başvurusunun onaylandığını söyledi. Bu tarihten sonra da 18 ay içerisinde doğalgazın, Sinop ve Gerze'ye ulaştırılması gerektiğini belirten Yaşar, muhtemelen 2015'i 2016'ya bağlayan kışta, Sinop halkı doğalgaza kavuşmasının beklendiğini bildirdi. 

Yaşar; "Bilindiği üzere Bafra'dan başlan 112 bin 632 metre uzunluğundaki doğalgaz hattı Sinop'a kadar ulaşmıştı. Şu anda bu hat üzerinde test çalışmaları sürüyor. Daha önce Sinop ve Gerze dağıtım ihalesini alan Akmercan Sinop Doğal Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'nin dağıtım lisansı başvurusu EPDK tarafından onaylandı. Firma bayram sonunda basınç düşürme tesisini kuracak ve ardından gaz vererek gelecek.  Bu tarihten sonra da 18 ay içerisinde doğalgazın Sinop ve Gerze ile Sinop OSB'ye verilmeye başlanması bekleniyor. Yani muhtemelen 2015'i 2016'ya bağlayan kış Sinop halkı doğalgaz kullanabilecek die tahmin ediyoruz. 

Serhat Özşahin

Editör: Vitrin Haber