Sinop Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erol Derici bir basın toplantısı düzenleyerek Sinop gündemine dair bilgilendirmelerde bulundu. Toplantı öncesinde Suriye’nin Afrin Bölgesinde Mehmetçik tarafından yürütülen ‘Zeytin Dalı Harekatı’nda ordumuza muvaffakiyetler dileyen Derici, şehitlerimize Allahtan rahmet, gazilerimize sağlık sıhhat diledi. Bölgenin terörist unsurlardan biran evvel temizlenmesinin en büyük arzuları olduğunu belirten Sinop Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erol Derici; “Bizimde isteğimiz. Bölgedeki gelişmeler ekonomimizi, turizmi eksi yönde etkiliyor. İki yıl evvel yaşanan darbe girişiminden sonra ülkemizin turizmde ne kadar düşüş yaşadığını tespit ettik. Bu gerçekleri görmemiz gerekiyor” dedi. 

TSO YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞINA ADAY DEĞİLİM
Bu sene Nisan ayında olması planlanan TSO seçimlerinde yönetim kurulu başkanlığına kesinlikle aday olmayacağını vurgulayan Derici; “Başka yerlerde konuşulanlar hiçbir şekilde doğru değil. Benden bir kez daha duymuş olun. Eğer olursa seçilirsem meclis başkanı olmak istiyorum.  Yönetim Kurulu Başkanlığına aday olan Salim Akbaş’ı destekliyorum” dedi.

SİNOP NOKULU TESCİLLENDİ
Sinop’a has değerlere sahip çıkmak adına çalışmalar yürüttüklerini belirten Sinop Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erol Derici, bu anlamda üzümlü ve kıymalı Sinop Nokulunu tescil ettirdiklerini söyledi. Derici; “Sinop Nokulu ismini artık kimse kullanamayacak. Sinop Nokulunun özelliklerini kayıtlarını yaptırdık. Bu ayın 28’inde yapacağımız toplantı ile Bilim ve Sanayi Bakanlığı’ndan bunun belgesini alacağız. Mart ayında bizde Sinop’ta yapacağımız toplantı ile tescil belgesini sizlerle paylaşacağız. Artık nokulumuz tamamen Sinop’a aittir.  Bunların standardı yazıldı. Bundan sonra kurulacak bir komisyon marifeti ile bizde bunların aslına uygun yapılıp yapılmadığını denetleyeceğiz. Tescil belgesi alırken üzümlü ve kıymalı Sinop nokulu olarak iki ayrı tescil aldık. Kestane içinde çalışmalarımız devam ediyor en kısa zamanda inşallah onunla ilgili sonucu da sizlere bildireceğiz. Sinop Ticaret Bülteni isimli bir bülten çıkaracağız bu ay çıktıktan sonra. Bu bültense Sinop Nokulunun özelliklerini, standardının ne olduğunu bizim Akademik Danışmanımız Prof. Dr. Sedat Karayücel yazısıyla açıkladı. İnşallah oradan da okuyucularımız takip edebilir” diye konuştu.
Derici ayrıca, geçtiğimiz günlerde İstanbul’da gerçekleştirilen EMİTT fuarında Sinop Belediyesi, Sinop TSO ve SİNDEF ile birlikte 26 Ocak’ta İstanbul’da bulunan rehberlere, yabancı temsilciliklere verdiğimiz kokteylde Sinop’u tanıttıklarını dile getirdi.      

BALIK KAFESLERİNİN KALDIRILMASINI İSTİYORUZ
Konuşmasında son günlerin tartışma konularından bir tanesi olan balık kafesleri ilgili de açıklamalarda bulunan Derici; “Balıkların beslenmesi için verilen balık yemlerinin geride kalan kısımları turizmi olumsuz yönde çok etkileyeceği düşüncesindeyim. Bu konuda büyük bir kaygımız var. Sinop’ta deniz turizmi dendiğinde Sinop Burnundan Gerze’nin sonuna kadar olan kısım.  Yani Sinoplu değimiyle güney kısmı dediğimiz kısım.  Bu balık kafeslerinin açık denizlere götürülmesini veya tamamen kaldırılmasını istiyoruz” dedi. 

SİNOP ‘SERBEST ŞEHİR’ OLACAK 
Uygulandığı şehirde belli bir bölgeye gümrüksüz alan kazandıran serbest şehir özelliğine Sinop’u da dahil etmek istediklerini kaydeden Sinop Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erol Derici, bu anlamda çalışmalara devam ettikleri söyledi. Derici; “Rahmetli Milletvekili Kadir Bozkurt zamanında dile getirdiğimiz ‘Serbest Şehir’ projemiz ile Sinop’un Serbest Şehir olması yönünde bir önerimiz var. Belli sınırlar dahilinde bu projemiz ile ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Serbest Şehir belli bir sınırın içinde gümrüksüz bir alan olacak. Bu alanda her şey serbest olacak. O sınırın dışına çıkarken gümrükleme işlemi yapılacak. Bunun da kuzeyde bulunan komşularımız nasıl Dubai, Singapur’a gümrüksüz mal alışverişi için gidebiliyorlarsa bize de bu tür bir fayda sağlayacağı düşüncesindeyiz. Bu çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah olgunlaştığında Sinop’un Serbest Şehir olması yönündeki çalışmamız şekillendiğinde sizlere de bilgisini vereceğiz. Bunun yanı sıra Samsun’da yapılan son kurul toplantısında Sinop’un Kaleyazısı’ndan aşağı deniz tarafına inen yerden rıhtım etrafından Cumhuriyet okulundan Sakarya’dan Kaleyazısı’na kadar olan alanın içinde kalan bölgede yani Alaaddin Camii (Büyük Camii) içinde kalan kısmı Anıtlar Kurulu koruma altına aldı. Bu alanın bir kısmı 3,5 kat olarak sınırlandırıldı. Caminin etrafı da her çizilen proje kurula gönderilecek izin verilirse yapılabilecek. Caminin kubbesinin yüksekliğini geçmeyecek şekilde kurul kararı sınırlama getirildi. Amacı Büyük Camiyi koruma altına almak. O kadar bina yapıldıktan sonra koruma altına alınıyor” dedi.
 
Editör: Vitrin Haber