Çanakkale ve Sinop orman bölge müdürlüklerinin kapatılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararının iptali istemiyle açılan davanın duruşması, Danıştay 10. Dairesinde görüşüldü.

Tarım Orman-İş Sendikası, söz konusu işlemin iptali istemiyle Danıştay 10. Dairesinde dava açmıştı. Davanın karar duruşmasına, CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin ile CHP Ankara Milletvekilleri Gökhan Günaydın ve İzzet Çetin de izledi. Davacı Avukatı Asım Özcan, söz konusu Bakanlar Kurulu Kararıyla bu müdürlüklerinin kapatıldığını, Kayseri ve Şanlıurfa orman bölge müdürlüklerinin açıldığını anlattı. Kapatma işlemi yapılırken mevzuata uyulmadığını savunan Özcan, kapatılan bölge müdürlüklerinde çalışan personelin mağdur edildiğini öne sürdü.  Avukat Özcan, bu işlemlerde kamu yararının gözetilmediği iddiasında bulundu.

Başbakanlık Hukuk Müşaviri Gülçin Özbay ise söz konusu işlem yapılırken mevzuatın öngördüğü gereklere uyulduğunu, personelden ise sadece talep edenlerin tayin edildiğini söyledi. Özbay, orman köylülerinin mağdur edilmediğini, Çanakkale ve Sinop'ta orman işletme müdürlüklerinin bulunduğunu, işlerini buradan takip edebildiklerini kaydetti. Orman ve Su İşeri Bakanlığı Hukuk Müşaviri Özlem Aytaç da Çevre ve Orman Bakanlığının kaldırılarak Orman ve Su İşleri Bakanlığının kurulmasının ardından, teşkilat yapısında değişiklikler olduğunu bildirdi. Aytaç, kurulan ve kaldırılan bölge müdürlüklerinin bu kapsamda değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.
Şanlıurfa'nın korunması gereken bir biyoçeşitliliğe sahip olduğunu, Kayseri'de de ağaçlandırma çalışmaları yapıldığını dile getiren Aytaç, buralarda bu nedenle orman bölge müdürlükleri kurulduğunu söyledi.
Aytaç, ayrıca, Artvin Orman Bölge Müdürlüğünün de kapatılmasının düşünüldüğünü ancak Japonya ile yürütülen havza iyileştirme projesi nedeniyle bundan vazgeçildiğini, tüm bu işlemler yapılırken kamu yararı gözetildiğini kaydetti.

Danıştay Savcısı da mütalaasında işlemin usul ve yasaya uygun olduğunu ifade ederek, davanın reddini talep etti. Davaya ilişkin karar, daha sonra açıklanacak.

-"Hukuk mücadelesine devam edeceğiz"
Duruşmanın ardından açıklama yapan Tarım Orman-İş Sendikası Genel Başkanı Şükrü Durmuş, Ardahan Göle, Kayseri Yahyalı, Yozgat Çayıralan orman işletme müdürlüklerinin de 2011'de kapatıldığını, buna karşı dava açtıklarını belirtti. Sadece geçen yıl ormanlarla ilgili düzenlemelere ilişkin Danıştay'ta 12 iptal kararı alındığını ifade eden Durmuş, buna karşın yeni yönetmeliklerle iptal edilen uygulamalara devam edildiğini savundu.
CHP Genel Sekreteri Tekin de hava ve suyun insanın vazgeçemeyeceği iki temel ihtiyaç olduğunu belirterek, son yıllarda AK Parti iktidarında orman alanının ranta çevrildiğini savundu.
Yapılan işlemde kamu yararı olduğu söylense de bunun tam tersi bir durum bulunduğunu öne süren Tekin, yüzde 60-65'i orman alanı olan yerlerden Orman Bölge Müdürlüğünün kaldırıldığını ifade ederek, eleştirilerde bulundu.

Artvin'deki orman bölge müdürlüğünün de kapatılmak istendiğini ancak bundan vazgeçildiğini anlatan Tekin, "Dava konusu olan yerlerden biri de Artvin'di çok manidardı, çok da üzüldüm. Oradaki bölge müdürlüğünün kaldırılmamasının gerekçesi de Japonlarmış. Allah razı olsun, iyi ki Japonlar varmış. Japonlardan dolayı Artvinliler kurtarmış. Sinop ile Çanakkale için hangi Japon'u bulacağız. Doğrusu çok merak ediyorum" dedi.

Tekin, kapatılan Göle İşletme Müdürlüğünde mevsimlik işçi olarak çalıştığını belirterek, "O ormanların nasıl talan edildiğini, halen talana nasıl devam edildiğini hep beraber görüyoruz. Doğanın intikamı çok ağırdır. Sayın Bakan, size çağrıda bulunmak istiyorum. Aslında insanlık tarihimiz en büyük dersini doğadan almıştır. Doğanın intikamı çok ağır olur. Sakın ha bu kadar doğayla oynamayın diyorum" ifadelerini kullandı.

AA

Editör: Vitrin Haber