Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) iştiraki EUAS International ICC tarafından, Türkiye’nin ikinci Nükleer Güç Santrali Sinop NGS Projesi’nin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) kapsamında “Halkın Katılımı Toplantısı”  düzenlendi.  Sinop’ta yapımı planlanan Sinop Nükleer Güç Santrali (NGS) Projesi kapsamında ÇED Yönetmeliği’nin 9. Maddesi uyarınca, Sinop Üniversitesi Ahmet Muhip Dranas Uygulama Oteli'nde gerçekleştirilen toplantıya alınmayan bazı vatandaşlar toplantıyı protesto etti. 

CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz ve Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül’ün de aralarında bulunduğu çok sayıda vatandaş, toplantıya alınmamaları sebebiyle şehir merkezine dönerek Sinop Valiliğine yürüyüş gerçekleştirdi. Bu sırada valilik önünde kurulan polis barikatına takılan çevreci grup ile güvenlik güçleri arasında arbede yaşandı. Olayların sakinleşmesi sonrasında alandan ayrılmayan grup yapılan toplantı ile ilgili itiraz dilekçesi hazırladı. Alanda bir açıklama yapan CHP Sinop İl Başkanı Barış Ayhan, toplantıdan 1 saat önce uygulama oteline gitmek istediklerini ancak toplantı alanına 1 buçuk kilometre mesafede polis tarafından durdurularak salona girişlerinin engellendiğini söyledi. Ayhan; “Bugün saat 9 buçukta Sinop’a 12 kilometre uzaklıkta, 180 kişilik bir salonda ÇED süreci ile ilgili halkı bilgilendirme toplantısı yapılacaktı. Toplantı saatinden yaklaşık bir saat önce biz oradaydık. Salona 1 buçuk kilometre mesafede polis barikatı ile karşılaştık. Öncesinde üniversite öğrencileri ve bürokratlarla doldurulmuş olan salona, dolu olduğu gerekçesi ile alınmadık. Salona giremememizi orada gerek basın yoluyla gerekse avukatlarımız kanalıyla hukuki süreci başlatarak bu toplantının yapılamadığını tespit ettik. Ardından Sayın Valimizle görüşmek üzere oradan ayrılarak, valilik makamına geldik. Ben orada biber gazı yedim, Sayın Vekilimiz yumruk yedi. Ama biz mücadelemize devam edeceğiz. Bu toplantı orada yapılmamıştır. Süreç burada sakatlanmıştır. Biz, daha geniş bir salonda, halkın katılımının sağlanabileceği şehir içinde bir salonda bu toplantının yeniden gerçekleştirilmesini talep ediyoruz” dedi. 

SİNOP HALKI MAĞDUR EDİLMİŞTİR

Gerçekleştirilen toplantıya asıl katılması gereken vatandaşların alınmadığını belirten CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, Sinop halkının mağdur edildiğini söyledi. Karadeniz; “Bugün ÇED Bilgilendirme toplantısı adı altında yapılan toplantıya, Sinop halkı doğal hakkı olmasına rağmen alınmadı. Burada 3 gün önceden senaryo kurulmuş, bugün sabah 7’de Sinop Rektörlüğünün de özel çabaları ile uygulama oteli önceden kapatılmış ve bugün alınmış bir grup insanla sözde toplantı yapılıyor. Ama dışarıya bakarsanız toplantıya katılmak istedikleri halde anlamsız bahanelerle dışarıda kalmış onlarca insan. Bu ÇED toplantısı usulsüzdür, uygulamada kabul edilemez bir hata vardır. Sinop halkı şu anda mağdur durumdadır. Sinop’ta yapılacak bir santralin tanıtım toplantısına Sinop halkının alınmaması ve orada 2 kişinin gözaltına alınması Sinop’a yapılan büyük bir yanlıştır. Bu yanlış asla kabul edilemez” diye konuştu.

SORUMLULAR HESAP VERMELİ
Sinop’a ve Sinopluya yapılan bu büyük yanlışın sorumluları her kimse bunların hesap vermesi gerektiğini ifade eden CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, asıl toplantının o salonda değil meydanda toplanan kalabalıkla yapıldığını söyledi. Karadeniz; “Sinop’a yapılan bu yanlışın hesabı, siyasi ve mülki sorumlular tarafından verilmelidir. Bugün o toplantıya katılanlar, çıkıp bir açıklama yapsınlar. Bu toplantı geçersizdir, yanlıştır. Orada bulunanlar Sinoplular değil. Orada sanki siyasi bir partinin arka bahçesi gibi doldurulmuş insanlar ve üniversite öğrencileri ile kapatılmış bir alanda bir toplantı yapıldı. Asıl toplantı o salonda yapılmadı, asıl toplantı burada bu meydanda yapıldı ve Sinop kararını verdi. Sinop nükleer istemiyor.  

Bugün bir milletvekiline saldıracak kadar kin ve nefret yüklenmiş ki arkadaşlar inanın anlatamam. Bu talimatlar kim ve nereden geldi bilmiyorum. Sayın Valimizle konuştuk, talimatlar gelmiş ve uygulanmış. Yani bu senaryo önceden yazılmış, bugün de uygulandı” dedi. 
 
Editör: Vitrin Haber