Boyabat ilçesinde "2. Boyabat Domatesi Festivali" coşkulu ve büyük bir katılımla yapıldı.

Boyabat Belediyesi ile İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün birlikteliğinde Boyabat ilçe merkezi Kemaldede Camisi yanında gerçekleştirilen Domates Festivali'nde ilçede yetiştirilen ve bölgeye has tonlarca Gazidere Domatesi görücüye çıktı. 

Festivalde konuşan Boyabat Belediye Başkanı Şefik Çakıcı, festival ile üreticileri ve köylüleri destekleyerek , şehirde farkındalık oluşturmayı amaçladıklarını dile getirdi. Çakıcı: "Bugün burada Domates Festivali'nin 2. yılında güzel bir etkinlikle domatesimizi tanıtma yolunda bir program yaptık. Boyabat Gazidere domatesi aslında bizim 20 yıl önce, 30 yıl önce köylerimizde ektiğimiz ve yediğimiz domatesler. Özellikle salatada ve salçada gerçekten güzel olan ve damak tadına çok uygun olan bir domates. Biz diyoruz ki, Boyabat domatesi kalp hastalığına iyi gelir. Boyabat domatesini yiyenin bir daha kalp hastalığına yakalanma riski az olur. Bayana küçük altın ödülümüz var. Tebrik ediyorum kendisini. Bütün hanımefendiler adına tebrik ediyorum. Öncelikle bayan kardeşlerimizin, hanımefendi kardeşlerimizin bu yarışmalara katılımı hakikaten Türk kadınının güçlü ve her konuda yetenekli olduğunun bir kanıtıdır" dedi.

Boyabat kalesi türü çeltiğin ekiminin de yaygınlaştığında bu alanda da festival gerçekleştireceklerini belirten Çakıcı, "Boyabat, 57 metrelik seyir kulesi, cam terası, teleferiği, tarihi çarşısı, kültür merkeziyle 2023 yılında turizmin göz bebeği ve çekim merkezi olacaktır." diye konuştu.

Festivalde düzenlenen domates yeme yarışmasında birinciliği Dilek Akça kazandı.

94 üreticinin katıldığı domates yarışmasında ise aroma ve tat kategorisinde Mehmet Gökdere, şekil ve renk kategorisinde Dilek Akça, ağırlık kategorisinde de Aysun Çoygar birinciliği elde etti.

Gazideretabaklı köyünün muhtarı Hüseyin Özcan ise jüri özel ödülünü almaya hak kazandı. 

Tüm yarışmacılara katılım belgesi, Gazidere ve Gazideretabaklı köyleri domates üreticilerine de domates tohumluğuna katkılarından dolayı Tarım Bakanlığı Gen Bankası tarafından düzenlenen teşekkür belgesi verildi. 

Festivalin düzenlenmesine katkılarından dolayı İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Usta ve jüri üyelerine de Başkan Çakıcı tarafından teşekkür belgesi sunuldu.

Festivale Boyabat Kaymakamlığına vekalet eden Durağan Kaymakamı Akın Oruç, İlçe Emniyet Müdürü Yusuf Gül, İlçe Jandarma Komutanı Teğmen Murat Keskin, Sinop İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Demircan, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Fatih Danacıoğlu ile diğer davetliler katıldı.